EU-lovgivning lægger forsyningskædepres på danske virksomheder
EU-forordningen, der skal forhindre import af varer, som fører til skovrydning, kan resultere i en række udfordringer for virksomheder som Coop og Toms. Det handler særligt om kakao.
Med den kommende EU-lovgivning skal virksomheder fremover kunne dokumentere, at deres varehylder ikke er fyldt med produkter, som har ført til skovrydning.
Men forordningen har i skrivende stund samtidig været anledning til en del hjerneknusere i erhvervslivet. En rapport har blandt andet vist, at det kun er omkring 11 procent af europæiske virksomheder, der tager forretningsmæssige skridt for at stoppe aktiviteter, der fører forringelse af skov.
Og senest har supermarkedsgiganten Coop og chokoladevirksomheden Toms meldt ud, at forordningen også medfører udfordringer, når det gælder sporbarheden af kakao.
Det skriver Berlingske.
EU-lovningen omfatter produkter som soja, kaffe, kød, læder og træ.
Læs også: Ny EU-forordning: Virksomheder skal bevise, at deres varer ikke er skyld i skovrydning
Men det er især muligheden for at kunne følge den lille kakaobønnes rejse fra farm til hylde, der skaber bekymring hos de danske virksomheder.
Thomas Roland, der er chef for vareansvarlighed og kvalitet hos Coop, fortæller blandt andet kooperativets værdikæde i øjeblikket ikke er bygget til den mængde af sporbarhed, som lovgivningen vil kræve.
Den problemstilling har man også hos Toms, fortæller Lea Sørensen Holm, head of Sustainability & Communications i Toms Gruppen.
Certificering er ikke længere nok
Fra den 29. juni har virksomheder og andre berørte aktører fået 18 måneder til at implementere de krav, som EU har formuleret med loven.
Det handler om øget sporbarhed og bevisførelse for virksomhedernes forsyningskæder. Her skal man præcist kunne dokumentere, hvor produktet kommer fra.
Hvis dette ikke overholdes, kan virksomhederne sanktioneres og få bøder på op til 4 procent af de samlede indtægter for regnskabsåret. Produkterne kan også konfiskeres og al profit, som de har givet virksomhederne.
Coop og Toms får begge leveret deres kakao af landbrug i Ghana og Elfenbenskysten. Så for at kunne navigere i de mange leverandører i forsyningskædens første led har de benyttet sig af certificeringsordninger som Fair Trade og Rainforest Alliance.
Men på grund af en såkaldt mass balance sourcing model er det måske ikke længere tilstrækkeligt. Mass balance betyder nemlig, at kakao, der er certificeret, bliver blandet med ikke-certificeret kakao undervejs i forsyningskæden.
Læs også: Næsten halvdelen af Forest 500-aktører har ikke fastlagt en eneste skovrydningspolitik
EU-lovgivningen kræver dog, at certificeret kakao kun blandes sammen med andet, der også er godkendt af ordningerne. Mass balance kan derfor ikke længere bruges.
Hilses dog velkommen
Både Coop og Toms er dog grundlæggende fortrøstningsfulde, når det kommer til imødekommelsen af de kommende krav.
Thomas Roland fortæller blandt andet, at alle i koncernens værdikæde arbejder for at etablere et sporbarhedssystem. Og hos Toms, mener man, at deres mangeårige arbejde med bæredygtige initiativer nu har båret frugt.
”Vi hilser det velkomment, at EU bakker op om den bæredygtige udvikling. Ansvarlig sourcing skal blive normen på tværs af EU for at skabe den nødvendige udvikling,” siger hun til Berlingske.
- HCL