Næsten halvdelen af Forest 500-aktører har ikke fastlagt en eneste skovrydningspolitik
40 procent af virksomheder og formueforvaltere, der gennem forsyningskædeaktiviteter og investeringer er i størst risiko for at deltage i skovrydning, mangler stadig at implementere politikker på området. Det viser den seneste Forest 500-opgørelse.
Beskyttede regnskove, palmeolie og klimakreditter. 2022 blev året, hvor debatter, globale tiltag og krav om bevarelse af regnskov kom i førersædet.
EU gentog blandt andet Accountability Framework-initiativets anbefalinger til virksomheder og investorer om at fjerne forretningsaktiviteter, som kræver skovrydning, og det europæiske samarbejde indførte samtidig en lovgivning, der skal forbyde handel med råvarer, hvor nedfældning af skov har været en del af produktionen.
Men trods det omfattende fokus har 201 ud af 500 internationale virksomheder og finansielle institutioner med størst indflydelse på skovrydning endnu ikke implementeret en eneste politik på området.
Læs også: EU's nye lov mod global skovrydning rammer mange brancher
Det konkluderer Global Canopys seneste Forest 500-rapport, der hvert år gennemgår 350 virksomheder, der enten direkte eller indirekte handler med produkter som palmeolie, sojabønner, oksekød, læder og træ samt de 150 finansselskaber, der investerer i eller låner penge til virksomhederne.
Alt hænger sammen
Ifølge Niki Mardas, der er administrerende direktør hos Global Canopy, misser flere af Forest 500-virksomhederne en vigtig pointe i bekæmpelse af klimaforandringerne og bevaring af regnskov.
Rapporten viser blandt andet, at 145 ud af de 350 virksomheder har lanceret netto-nul-målsætninger, som senest skal nås inden 2050.
Men ifølge topchefen kan flere af selskaberne - Starbucks, Amazon og IKEA - blandt andet ikke nå målsætningen, fordi de ikke har sat tilstrækkeligt ind overfor skovrydning.
”De virksomheder, der nu rækker hænderne op for at lede bekæmpelsen af naturudnyttelse kan ikke blive taget seriøst, hvis de – som mange allerede gør – undlader at handle på skovområdet,” siger Niki Mardas.
Kan også være en del af løsningen
I den finansielle sektor ser det også grelt ud med at fjerne aktiviteter, der involverer skovrydning, fra porteføljen.
Her viser rapporten blandt andet, at 92 ud af de 150 institutioner ingen skovrydningspolitik har, hvilket er uændret i forhold til sidste år.
Læs også: Pensionschef: ”Stil flere klimakrav til finansvirksomheder”
Det inkluderer nogle af de største, globale formueforvaltere som Blackrock, Vanguard og State Street.
Det hele ser dog ikke kun sort og dystert ud.
Rapporten viser nemlig samtidig, at virksomhederne og investorerne aldrig har haft bedre data, avancerede værktøjer og guides, som kan hjælpe dem til at bekæmpe skovrydning og de problematikker, der er forbundet med det – blandt andet menneskerettighedsovertrædelser.
”Mere end nogensinde før skubber den globale udvikling i samme retning, og fremragende værktøjer, vejledning og data er nu frit tilgængelige. Der er ikke flere undskyldninger – passivitet er en finansiel, forretningsmæssig og livsbetinget risiko,” siger Niki Mardas.
- HCL