Pensionschef: ”Stil flere klimakrav til finansvirksomheder”
Banker, pensionsselskaber og investeringsvirksomheder ser ind i en fremtid, hvor regulering og krav vil tvinge dem i en grønnere retning. I PKA-chef Jon Johnsens øjne skal hverken danske eller europæiske myndigheder være bange for at stramme skruen.
”Det er en kæmpe omstillingsproces, så man skal indfase det gradvist. Men jeg tror, at det er den eneste rigtige vej.”
Sådan lyder det fra Jon Johnsen, topchef i den danske pensionskasse PKA, om danske og europæiske klimakrav til finansielle virksomheder. For mens rækker af topchefer frygter ny regulering, der er på vej fra Bruxelles, ser han frem til, at branchen får strammet skruen indenfor bæredygtighed.
”Hvis man regulerer den finansielle sektor omkring det her, så tror jeg, at man får skabt enormt meget forandring. For alle virksomheder, som har brug for kreditfaciliteter, skal jo ind til en bank for at låne nogle penge, eller de kan gå til et pensionsselskab, som kan finansiere dem via erhvervsobligationer,” siger han til FINANS.
Læs også: EU's nye lov mod global skovrydning rammer mange brancher
Først og fremmest er det dog ikke en CO2-afgift eller udledningsgrænse, som finansverden bliver mødt af, hvis EU’s seneste arbejde bliver til virkelighed. I første omgang er det rapporteringskrav, som skal øge gennemsigtigheden i branchen. Med det håber både Jon Johnsen og EU-politikere, at der bliver sat fut under finansielle virksomheders grønne omstilling, fordi de bliver udstillet, hvis de ikke gør.
Samtidig går frygten på, at tiltaget ikke er nok, fordi det stadig beror på frivillighed i branchen. Og hvis konsensus er for en langsom omstilling, vil gennemsigtigheden ikke få en udstillende effekt:
”Nu skal banker og pensionsselskaber i første omgang være mere transparente, og så må markedet selv vurdere, om det er tilstrækkeligt. Hvis EU så vurderer, at markedet ikke omstiller sig hurtigt nok, så kan det blive aktuelt med yderligere lovgivning på et senere tidspunkt,” siger Kristina Øgaard, der er nordisk leder for Banking Sustainability i konsulentvirksomheden Accenture.
Læs også: Nye anbefalinger: Grønne transportkrav til ’last mile’
På tværs af den danske finansielle sektor er den samme begejstring dog ikke at spore for mere omfattende klimaregulering. For både danske og europæiske banker, realkreditinstitutter osv. sætter allerede klimamål på stribe – hvilket kun vil blive nemmere i takt med at gennemsigtigheden øges, mener blandt andet Finans Danmark.
”Skulle vi nu ikke lige prøve at lade de finansielle virksomheder selv arbejde med det her. Faren ved regulering er, at det tit bliver sådan noget ”one size fits all”, der ikke passer til den enkelte banks udlånsportefølje, og hvor der samtidig medfølger en masse bureaukrati. Derfor mener vi, at man skal lade bankerne vise, hvad de selv kan på det her område,” siger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark.
- KCP