Pensionschef: ”Stil flere klimakrav til finansvirksomheder”

Banker, pensionsselskaber og investeringsvirksomheder ser ind i en fremtid, hvor regulering og krav vil tvinge dem i en grønnere retning. I PKA-chef Jon Johnsens øjne skal hverken danske eller europæiske myndigheder være bange for at stramme skruen.

Hvis den grønne omstilling skal lykkes, kræver det gennemsigtighed i finansverden med bæredygtigheden af investeringer, lyder konsensusen. Foto: 123RF.

06.01.2023

CSR.dk

”Det er en kæmpe omstillingsproces, så man skal indfase det gradvist. Men jeg tror, at det er den eneste rigtige vej.”

Sådan lyder det fra Jon Johnsen, topchef i den danske pensionskasse PKA, om danske og europæiske klimakrav til finansielle virksomheder. For mens rækker af topchefer frygter ny regulering, der er på vej fra Bruxelles, ser han frem til, at branchen får strammet skruen indenfor bæredygtighed.

”Hvis man regulerer den finansielle sektor omkring det her, så tror jeg, at man får skabt enormt meget forandring. For alle virksomheder, som har brug for kreditfaciliteter, skal jo ind til en bank for at låne nogle penge, eller de kan gå til et pensionsselskab, som kan finansiere dem via erhvervsobligationer,” siger han til FINANS.

Læs også: EU's nye lov mod global skovrydning rammer mange brancher

Først og fremmest er det dog ikke en CO2-afgift eller udledningsgrænse, som finansverden bliver mødt af, hvis EU’s seneste arbejde bliver til virkelighed. I første omgang er det rapporteringskrav, som skal øge gennemsigtigheden i branchen. Med det håber både Jon Johnsen og EU-politikere, at der bliver sat fut under finansielle virksomheders grønne omstilling, fordi de bliver udstillet, hvis de ikke gør.

Samtidig går frygten på, at tiltaget ikke er nok, fordi det stadig beror på frivillighed i branchen. Og hvis konsensus er for en langsom omstilling, vil gennemsigtigheden ikke få en udstillende effekt:

”Nu skal banker og pensionsselskaber i første omgang være mere transparente, og så må markedet selv vurdere, om det er tilstrækkeligt. Hvis EU så vurderer, at markedet ikke omstiller sig hurtigt nok, så kan det blive aktuelt med yderligere lovgivning på et senere tidspunkt,” siger Kristina Øgaard, der er nordisk leder for Banking Sustainability i konsulentvirksomheden Accenture.

Læs også: Nye anbefalinger: Grønne transportkrav til ’last mile’

På tværs af den danske finansielle sektor er den samme begejstring dog ikke at spore for mere omfattende klimaregulering. For både danske og europæiske banker, realkreditinstitutter osv. sætter allerede klimamål på stribe – hvilket kun vil blive nemmere i takt med at gennemsigtigheden øges, mener blandt andet Finans Danmark.

”Skulle vi nu ikke lige prøve at lade de finansielle virksomheder selv arbejde med det her. Faren ved regulering er, at det tit bliver sådan noget ”one size fits all”, der ikke passer til den enkelte banks udlånsportefølje, og hvor der samtidig medfølger en masse bureaukrati. Derfor mener vi, at man skal lade bankerne vise, hvad de selv kan på det her område,” siger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online