05.01.2023 | Klima, miljø og energi
Nye anbefalinger: Grønne transportkrav til ’last mile’
Indhold fra partner Hvad er dette?
Hvordan kan professionelle indkøbere stille miljøkrav til ’last mile’ i vareaftaler? Det har en temagruppe under Forum for Bæredygtige Indkøb set nærmere på. Nu foreligger gruppens anbefalinger til kravområder, der kan sættes ind i et udbudsmateriale.
Anbefalingerne henvender sig primært til offentlige indkøbere, men private kan også finde inspiration til, hvordan man kan stille miljøkrav til last mile-transport, der her defineres som 'transporten af varer frem til den endelige destination for indkøberne'.
Der er tale om ”her-og-nu” krav, der forsøger at favne udviklingen af grøn transportteknologi, mens den pågår. Derfor vil der være behov for at justere ambitionsniveauet efterhånden som den nuværende usikkerhed om hvilke grønne teknologier, der kommer til at dominere i fremtiden inden for de forskellige transporttyper, mindskes.
Anbefalingerne er inddelt i 4 hovedområder, som repræsenterer de primære håndtag, man kan skrue på:
-
Drivmidler til hhv. personbiler, varevogne og lastbiler
-
Indkøbs- og bestillingsadfærd ved ikke kritiske leverancer
-
Logistik i offentlig-privat samarbejde
-
Rapportering af klimaaftryk fra transport
På portalen Den Ansvarlige Indkøber ligger der for hvert hovedområde et skema, der giver overblik over konkrete kravområder og tilhørende input til emner som med fordel kan indgå i en konstruktiv dialog med tilbudsgivere. For at sikre opmærksomhed på effekten af at stille krav, angives de centrale forudsætninger, der er for at effekten kan opnås.
Derudover kan en række tværgående forhold have betydning for ambitionsniveauet for de krav, der kan stilles, og hvilke effekter der kan opnås. Disse forhold bør man altid have in mente og de omfatter:
-
Det geografiske område, herunder afstande og befolkningstæthed.
-
Kritiske indkøbsbehov, fx medicin og fødevarer
-
Leverandørernes infrastruktur
-
Lovkrav, fx vil plug-in hybrid køretøjer under 3.500 kg ikke længere defineres som grønne køretøjer i den kommende EU-taksonomi, som træder i kraft i 2026
Se anbefalingerne på Den Ansvarlige Indløber
Klima, miljø og energi

Flere og smartere dynamiske indkøbssystemer fra SKI
Det giver god mening at gøre brug af dynamiske indkøbssystemer i stedet for - eller som supplement til - de mere traditionelle rammeaftaler, hvis et marked er præget af mange leverandører, en hastig udvikling og løbende produkttilgang.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Københavns Kommune stiller skærpede krav til virksomheder
I april 2022 vedtog Københavns Borgerrepræsentation at skærpe kravene til de virksomheder, der leverer varer til Københavns Kommune. Med det skærpede CSR-bilag følger nye krav til respekt for menneske- og arbejdstagerrettigheder samt miljø og klima.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Innovationsklausuler er et redskab til mere bæredygtige indkøb
I løbet af en udbudskontrakts varighed, kan mange nye og mere bæredygtige produkter, teknologier og arbejdsgange blive sat i spil. Offentlige indkøbere kan bruge innovationsklausuler til at animere til samarbejde med leverandøren i kontraktperioden.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Kender du Verdens Bedste Indkøber?
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Case: De nye affaldsbeholdere i Randers er lavet af borgernes plastaffald
Inspiration til offentlige indkøbere: I denne udbuds-case om de nye affaldsbeholdere i Randers Kommune kan du blandt andet blive klogere på markedsdialogen, udbudsdesignet, kravspecifikationer og evalueringskriterier.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny rapport: Københavns Kommune spiller med indkøbsmusklen
I Årsrapport for bæredygtige indkøb 2021 gør Københavns Kommune status på indsatsen inden for blandt andet cirkulære tekstiler, grønne køretøjer og miljømærkning. Markedsdialog er den røde tråd.
Indhold fra partner