EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav

EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.

24.03.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

EU-Kommissionen fremlagde onsdag i denne uge et forslag til et nyt direktiv om ”grønne påstand”, som vil pålægge virksomheder krav om verificeret dokumentation af alle miljøkrav og mærker, de benytter i markedsføringen af deres produkter.

Kommissionen forklarer, at de nye regler skal gøre sørge for troværdig og tredjepartsgodkendt information til forbrugerne. Direktivet om grønne påstande tager fat på både de udsagn virksomhedens egne materialer benytter og de mærkningsordninger man bruger.

En nyligt gennemført undersøgelse understøtter behovet for dette. Den viser, at mere end halvdelen af de ”grønne” påstande fra virksomheder i EU var vage eller vildledende, mens 40 procent var fuldkommen uden dokumentation.

Kommissionen har også undersøgt mærkningsordninger i Europa og er nået frem til at der findes over 230 miljømærker, men det er endog meget svært at få klarhed over, hvad de kan og leverer. På den konto udtaler EU’s miljøkommisær, Virginijus Sinkevičius, ved et pressemøde onsdag, at man forventer at »cirka halvdelen« af de 230 mærker ikke kan fortsætte.

Krav om forhåndsgodkendelse af påstande 
Især et nyt krav om en forhåndsgodkendelse af dokumentation for påstande foretaget af tredjepart vækker opsigt. Det er også dette krav, som vil være en skærpelse af de danske krav forvaltet af Forbrugerombudsmanden - hvis direktivet vedtages i EU-Parlamentet og Ministerrådet.

”EU lægger op til, at du ikke må komme med hverken eksplicitte miljøanprisninger eller miljømærkningsordninger, hvis du ikke på forhånd har fået tredjepart ind over, der har godkendt din dokumentation.,« siger Vagn Jelsøe, chefkonsulent for bæredygtigt forbrug hos Forbrugerrådet Tænk til Kllimamonitor.

Læs også: For lidt eller for meget kontrol med greenwashing?

Han påpeger yderligere, at der med reglernes eventuelle vedtagelse vil være flere uafklarede spørgsmål, f.eks. hvilke instanser, man vil betragte som uafhængige tredjeparter.

Dansk Erhverv er til gengæld knap så begejstret for denne del af forslaget.

”Det er rimeligt at stille krav til virksomheder om at dokumentere de påstande, de kommer med, hvis Forbrugerombudsmanden beder om det. Men et krav om at verificere alle påstande vil være ude af proportioner og meget dyrt. I sidste ende vil det medvirke til, at virksomheder ikke kommunikerer deres grønne tiltag. Det gavner hverken den grønne omstilling eller forbrugere,” siger chefkonsulent Martin Jørgensen til Berlingske.

Kommisionen har dog sat en minimumsgrænse i sit forslag, så virksomheder med færre en 10 medarbejdere og mindre end to millioner Euro i omsætning vil blive undtaget fra kravene.

Flere forslag om forbrugerrettigheder skal helst vedtages i en fart
Forslaget om klare og skærpede regler for grønne påstande kommer som del af en større pakke, der skal gøre det lettere for forbrugerne at træffe de grønne valg, når de køber varer og tjenesteydelser. Pakken omfatter retten til reparation, nye eco-design regler, der regulerer de krav, der stilles til produkter for, at de kan sælges på det europæiske marked.

De nye direktiver skal nu behandles i EU-parlamentet og Ministerrådet og det skal helst gå lidt hurtigt. For om lidt over et år er der valg til parlamentet og en ny kommission skal udpeges. Kommer forslagene ikke igennem inden da, skal de genfremsættes af de nye hold.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

Schneider Electrics vidensportal overgår til mySchneider

08.01.2025Schneider Electric

Sponseret

20.12.2024CSR.dk

Millionbøde til endnu bilproducent for greenwashing

17.12.2024Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

05.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea bliver en del af ny rangliste over verdens mest bæredygtige virksomheder

04.12.2024CSR.dk

Ny genbrugskampagne skal bekæmpe elektronikaffald

25.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Governance på agendaen i ESG

22.11.2024Accura Advokatpartnerselskab

Sponseret

En transparent værdikæde er nøglen til en bæredygtig succes

22.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Hvad må man - og hvad må man ikke - sige, om det man gør på det ”grønne” område?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J