EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav

EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.

24.03.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

EU-Kommissionen fremlagde onsdag i denne uge et forslag til et nyt direktiv om ”grønne påstand”, som vil pålægge virksomheder krav om verificeret dokumentation af alle miljøkrav og mærker, de benytter i markedsføringen af deres produkter.

Kommissionen forklarer, at de nye regler skal gøre sørge for troværdig og tredjepartsgodkendt information til forbrugerne. Direktivet om grønne påstande tager fat på både de udsagn virksomhedens egne materialer benytter og de mærkningsordninger man bruger.

En nyligt gennemført undersøgelse understøtter behovet for dette. Den viser, at mere end halvdelen af de ”grønne” påstande fra virksomheder i EU var vage eller vildledende, mens 40 procent var fuldkommen uden dokumentation.

Kommissionen har også undersøgt mærkningsordninger i Europa og er nået frem til at der findes over 230 miljømærker, men det er endog meget svært at få klarhed over, hvad de kan og leverer. På den konto udtaler EU’s miljøkommisær, Virginijus Sinkevičius, ved et pressemøde onsdag, at man forventer at »cirka halvdelen« af de 230 mærker ikke kan fortsætte.

Krav om forhåndsgodkendelse af påstande 
Især et nyt krav om en forhåndsgodkendelse af dokumentation for påstande foretaget af tredjepart vækker opsigt. Det er også dette krav, som vil være en skærpelse af de danske krav forvaltet af Forbrugerombudsmanden - hvis direktivet vedtages i EU-Parlamentet og Ministerrådet.

”EU lægger op til, at du ikke må komme med hverken eksplicitte miljøanprisninger eller miljømærkningsordninger, hvis du ikke på forhånd har fået tredjepart ind over, der har godkendt din dokumentation.,« siger Vagn Jelsøe, chefkonsulent for bæredygtigt forbrug hos Forbrugerrådet Tænk til Kllimamonitor.

Læs også: For lidt eller for meget kontrol med greenwashing?

Han påpeger yderligere, at der med reglernes eventuelle vedtagelse vil være flere uafklarede spørgsmål, f.eks. hvilke instanser, man vil betragte som uafhængige tredjeparter.

Dansk Erhverv er til gengæld knap så begejstret for denne del af forslaget.

”Det er rimeligt at stille krav til virksomheder om at dokumentere de påstande, de kommer med, hvis Forbrugerombudsmanden beder om det. Men et krav om at verificere alle påstande vil være ude af proportioner og meget dyrt. I sidste ende vil det medvirke til, at virksomheder ikke kommunikerer deres grønne tiltag. Det gavner hverken den grønne omstilling eller forbrugere,” siger chefkonsulent Martin Jørgensen til Berlingske.

Kommisionen har dog sat en minimumsgrænse i sit forslag, så virksomheder med færre en 10 medarbejdere og mindre end to millioner Euro i omsætning vil blive undtaget fra kravene.

Flere forslag om forbrugerrettigheder skal helst vedtages i en fart
Forslaget om klare og skærpede regler for grønne påstande kommer som del af en større pakke, der skal gøre det lettere for forbrugerne at træffe de grønne valg, når de køber varer og tjenesteydelser. Pakken omfatter retten til reparation, nye eco-design regler, der regulerer de krav, der stilles til produkter for, at de kan sælges på det europæiske marked.

De nye direktiver skal nu behandles i EU-parlamentet og Ministerrådet og det skal helst gå lidt hurtigt. For om lidt over et år er der valg til parlamentet og en ny kommission skal udpeges. Kommer forslagene ikke igennem inden da, skal de genfremsættes af de nye hold.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

16.04.2025CSR.dk

Der er meget mere at hente i ansvarlig markedsføring

16.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

11.04.2025CSR.dk

Klimavenlig kampagne skal få turister til Aarhus

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Studentermedhjælper med stærke evner inden for eventafvikling og -koordinering

09.04.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen viser fremskridt på alle strategiske bæredygtighedsområder

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø