04.06.2018  |  Klima, miljø og energi

Hård kritik: ”Danmark er fraværende i klimadebatten”

Ifølge flere ngo’ere, politikere og tænketanke er det langt væk fra virkeligheden, når den danske regering bryster sig af at være en ledende nation på klimafronten. Danmark er ”uambitiøs” og ”fraværende”, mener kilder.

Står det til den danske regering, ligger Danmark i front, når det kommer til klimaindsatsen.

Ved fredagens afslutningsbal i Folketinget, sagde statsministeren: ”Jeg har ikke sagt, at vi er lige så grønne som tidligere regeringer - Jeg har sagt, at vi er grønnere,” skriver politiken.dk.

Men den udmelding flugter ifølge en række europæiske og danske politikere, tænketanke og ngo’er dårligt med virkeligheden. Danmark er både ”uambitiøs” og ”fraværende” i den europæiske og danske klimaindsats, mener de. 

Læs også: 301 forskere råber op: Danmarks klimaindsats er for dårlig 

”Danmark har ikke længere en ledende rolle. Det havde man før i tiden, men de sidste par år har landet ikke været synligt i klimadebatten,” siger Wendel Trio, der er direktør for ngo’en Climate Action Network i Bruxelles til politiken.dk.

Når EU-lande fremlægger forslag til nye ambitiøse mål på klimafronten, bliver Danmark inviteret, men takker nej, uddyber han.

Danmark er fraværende 
Det skete eksempelvis i april, hvor syv lande med Frankrig og Sverige i front foreslog at hæve 2030-målene for klima og grøn energi. De franske værter inviterede den danske regering, men Danmark takkede nej grundet travlhed.

”Den tidligere regering var ganske ambitiøs, så det er ikke den rolle, vi er vant til fra Danmarks side,” siger Wendel Trio.

Hvert år kommer Climate Action Network med et indeks over 57 forskellige landes klimapolitik. Her handler et af punkterne om, hvor ambitiøs den siddende regering er på det givne tidspunkt.

I den seneste måling er Danmark havnet på en 42. plads – tre pladser efter Polen og lidt før Saudi-Arabien, skriver politiken.dk.

Gerben-Jan Gerbrandy, der er hollandsk medlem af EU-Parlamentet og sidder i samme gruppe som Venstre, er skuffet over danskerne.

”Den danske regering er ganske fraværende i klimadebatten,” siger han.

Han har blandt andet arbejdet med CO2-kvoteordningen, hvor danskerne heller ikke viste stor interesse.

”I hver eneste diskussion, vi havde med på Rådet, spillede Danmark ingen rolle, hverken positiv eller negativ. Danmark fulgte bare flertallet. Så jeg ville ikke kalde Danmark førende på klimaemner,” siger han.

Grøn politik eller ej 
Hos den danske klimatænketank Concito mener den internationale chef Jarl Krausing, at der er stor forskel på regeringens udmelding og det virkelige billede af Danmarks grønne politik.

”Der er selvfølgelig områder, hvor Danmark er langt fremme, for eksempel vindteknologi. Men overordnet harmonerer det sprog, der bruges til at tale om grøn omstilling, ikke med det, vi ser. Der bliver ikke fulgt op med ambitiøse tiltag,” påpeger han.

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt er ikke bekymret for kritikken af den danske klimapolitik.

Læs også: Syv EU-lande forlanger større klimaindsats fra unionen  

”Det ville komme bag på mig, hvis ngo’er og europaparlamentarikere ikke mente, at vi skal gøre endnu mere; det er det, de er sat i verden for, og jeg er sådan set glad for, at de presser på, for at landene i EU gør mere for klimaet. Det sagt kan jeg godt være lidt ærgerlig over, at de retter skytset mod Danmarks klimalederskab, for det mener jeg slet ikke er berettiget,” siger han til politiken.dk.

Han afviser, at Danmark står uden for flere internationale erklæringer og samarbejder.

”Der er et hav af forskellige initiativer på klimaområdet. Danmark er med i en lang række af dem, og det er jeg tilfreds med,” siger klimaministeren.

Chefen for Grundfos, Mads Nipper; tog tilsyneladende analysen mere alvorligt. Han tweetede i går "Dette må og skal vi ændre på - sammen", som kommentar til artiklen. 

-JJK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere