30.11.2021  |  Strategi & ledelse

Fælles europæisk database kan samle klimadata for hele Europa

EU-Kommissionen har netop fremsat forslag om etableringen af en central platform for finansielle og ikke-finansielle virksomhedsdata. Flere aktører bakker op om forslaget, som kan skabe en langt større transparens og tilgængelighed om vigtige grønne data.

EU-Kommissionen har for nylig offentliggjort et forslag om etablering af en fælles europæisk digital database for virksomhedsoplysninger, et såkaldt European Single Access Point (ESAP).

Helt konkret skal oplysningerne samles i en fælles digitale database, og den vil blandt andet indeholde kapitalmarkedsoplysninger samt virksomheders finansielle- og bæredygtighedsoplysninger. Og særligt den øgede transparens om bæredygtighedsdata vil komme både den enkelte virksomhed og hele samfundets bæredygtige omstilling til gode.

Læs også: Bæredygtige fonde kan stadig indeholde investeringer, der langt fra vil kunne klassificeres som grønne

Databasen vil nemlig give investorer og långivere et værktøj, der gør det nemmere at træffe beslutninger om, hvilke virksomheder de investerer i og låner ud til – og dermed at sende pengene i en mere bæredygtig retning. Den mulighed ser brancheorganisationen F&P særligt positivt på.

”Der er store perspektiver i et grønt og bæredygtigt internet, hvor alle har nem og fri adgang til data om CO2-emmissioner, vandforbrug, menneskerettigheder, ligestilling mv. Og det er ganske afgørende for, at vores forsikrings- og pensionsmedlemmer effektivt kan bidrage til en bæredygtig omstilling ikke kun herhjemme, men også i resten af EU”, siger Tom Vile Jensen, underdirektør hos F&P.

Bæredygtighed kræver massive investeringer
Også Finans Danmark ser frem til databasen og opfordrer samtidig til at prioritere ESG-data for at understøtte den bæredygtige omstilling yderligere.

Læs også: IMF: Langt flere bæredygtige investeringer er altafgørende

”Den bæredygtige omstilling, som tusindvis af virksomheder i EU i de kommende år står over for, kræver massive investeringer. Etableringen af ESAP bliver et vigtigt værktøj, som skal understøtte virksomhederne i deres rejse ved at præsentere investorer og långivere for nemt sammenlignelige data, så de på et oplyst grundlag kan kanalisere penge i en mere bæredygtig retning. Det vil være til gavn for både virksomhederne og samfundet generelt”, siger Birgitte Søgaard Holm, direktør for investering og opsparing i Finans Danmark.

Ifølge EU-Kommissionens plan skal ESAP være operationel fra og med 2024 med de første typer af data. Databasen skal herefter udvides løbende med yderligere data og være fuldt indfaset i 2026. Virksomhedernes bæredygtighedsdata skal ifølge Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), som den finansielle sektor skal bruge i sine bæredygtighedsrapporteringer, først indgå i ESAP fra og med 2025.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere