30.11.2021 | Strategi & ledelse
Fælles europæisk database kan samle klimadata for hele Europa
EU-Kommissionen har netop fremsat forslag om etableringen af en central platform for finansielle og ikke-finansielle virksomhedsdata. Flere aktører bakker op om forslaget, som kan skabe en langt større transparens og tilgængelighed om vigtige grønne data.
EU-Kommissionen har for nylig offentliggjort et forslag om etablering af en fælles europæisk digital database for virksomhedsoplysninger, et såkaldt European Single Access Point (ESAP).
Helt konkret skal oplysningerne samles i en fælles digitale database, og den vil blandt andet indeholde kapitalmarkedsoplysninger samt virksomheders finansielle- og bæredygtighedsoplysninger. Og særligt den øgede transparens om bæredygtighedsdata vil komme både den enkelte virksomhed og hele samfundets bæredygtige omstilling til gode.
Databasen vil nemlig give investorer og långivere et værktøj, der gør det nemmere at træffe beslutninger om, hvilke virksomheder de investerer i og låner ud til – og dermed at sende pengene i en mere bæredygtig retning. Den mulighed ser brancheorganisationen F&P særligt positivt på.
”Der er store perspektiver i et grønt og bæredygtigt internet, hvor alle har nem og fri adgang til data om CO2-emmissioner, vandforbrug, menneskerettigheder, ligestilling mv. Og det er ganske afgørende for, at vores forsikrings- og pensionsmedlemmer effektivt kan bidrage til en bæredygtig omstilling ikke kun herhjemme, men også i resten af EU”, siger Tom Vile Jensen, underdirektør hos F&P.
Bæredygtighed kræver massive investeringer
Også Finans Danmark ser frem til databasen og opfordrer samtidig til at prioritere ESG-data for at understøtte den bæredygtige omstilling yderligere.
Læs også: IMF: Langt flere bæredygtige investeringer er altafgørende
”Den bæredygtige omstilling, som tusindvis af virksomheder i EU i de kommende år står over for, kræver massive investeringer. Etableringen af ESAP bliver et vigtigt værktøj, som skal understøtte virksomhederne i deres rejse ved at præsentere investorer og långivere for nemt sammenlignelige data, så de på et oplyst grundlag kan kanalisere penge i en mere bæredygtig retning. Det vil være til gavn for både virksomhederne og samfundet generelt”, siger Birgitte Søgaard Holm, direktør for investering og opsparing i Finans Danmark.
Ifølge EU-Kommissionens plan skal ESAP være operationel fra og med 2024 med de første typer af data. Databasen skal herefter udvides løbende med yderligere data og være fuldt indfaset i 2026. Virksomhedernes bæredygtighedsdata skal ifølge Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), som den finansielle sektor skal bruge i sine bæredygtighedsrapporteringer, først indgå i ESAP fra og med 2025.
- HCL
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.