Færch Plast satser på endnu mere genanvendelse

Færch Plast har i årevis været frontløber på klima og miljøområdet inden for den danske plastindustri. Nu har man indført vugge-til-vugge-princippet på plastprodukter, og virksomhedens første CSR-rapport er netop offentliggjort.

Hos Færch Plast kommer en stadig større del af den samlede mængde plast i produktionen fra genanvendte plastflasker. Foto: Thinkstock..

11.06.2014

Jesper With, CSR.dk

”Færch Plasts store miljø- og klimaindsats skyldes ikke alene ønsket om at styrke miljøet og optimere vores CSR profil. Det er også en god forretning”, siger senior manager Jesper Emil Jensen. Foto: Færch Plast..

Efter en årrække med en lang række tiltag, der i stor stil har reduceret energiforbrug og CO2-udledning, har Færch Plast nu sat fart i produktudviklingen med udgangspunkt i vugge-til-vugge-konceptet. I perioden 2008-2013 har virksomheden forfulgt fem miljømål, som man er nået i mål med.

”De fem miljømål danner grundlag for nye fem-årige CSR-mål”, siger senior manager i group commercial affairs, Jesper Emil Jensen. Ud over klima/miljø og genbrugsplast er målene fødevaresikkerhed, etik og integritet samt medarbejdere.

Læs også: Færch Plast udgiver sin første CSR-rapport

Færch Plast har netop udviklet en ny type af den populære sorte plasttype kaldet CPET, som genanvendelsesfirmaernes sensorer er i stand til at genkende og sortere. Det kunne de ikke med den gamle type på grund af det pigment, der typisk bliver brugt til at farve plasten sort.

Udviklingen er sket i samarbejde med genanvendelsesfirmaer og en række supermarkedskæder, som sælger varer med Færchs ready meal-plasticbakker.

”Det gør, at man i fremtiden kan sortere vores sorte plast fra husholdningsaffaldet, så det kan indgå i en vugge-til-vugge-proces”, siger Jesper Emil Jensen. Ifølge livscyklusanalyser medfører det samtidig en halvering af energiforbruget og dermed også en stor reduktion af CO2-udledningen.

Ekstra værdi for kunderne
Den nyudviklede farve indgår i Færch Plasts overordnede strategi om at levere plastprodukter, der lever op til vugge-til-vugge-principperne. Plasten kommer altså fra Færch og efter en tur ude hos forbrugerne vender den til sidst tilbage til sit udgangspunkt.

Virksomheden designer, producerer og sælger plasticbakker til detailhandels- og fødevarevirksomheder, primært i Europa. En stor del af produkterne kommer på hylderne hos store engelske detailhandelskæder, som stiller store krav til deres leverandører. Her udgør energiforbruget fortsat en stor post, da der bruges meget energi på at omsmelte oliebaserede granulater, der formes til plasticbakker i forskellige typer.

Læs også: Cradle-to-cradle-principper vinder frem i virksomheder

En konsekvent energi- og miljøindsats igennem mange år har reduceret energiforbrug og CO2-udledning samt øget genanvendelsen af plast kraftigt, hvilket har styrket virksomhedens konkurrenceevne.

”Vi er i hård, international konkurrence, så vi tilbyder ekstra værdi til vores kunder gennem genanvendelse, produktinformation, miljø- og klimarådgivning og nu også vores CSR-rapport”, fortæller Jesper Emil Jensen.

Stadig stigende genanvendelse
På fabrikken i hovedkvarteret i Holstebro kommer en stadig større del af den samlede mængde plast i produktionen fra genanvendte plastflasker.

Plasten rPET, der bruges til plastflasker som cola- og sodavandsflasker, er indtil videre den mest genanvendte plasttype, fordi plastflaskerne er tilgængelige i store mængder. Mængden af tilgængeligt materiale er nemlig afgørende for, om genanvendelse fungerer i praksis. Plastflaskerne bliver indkøbt fra ind- og udland, renset og anvendt som råmateriale til plastbakkerne.

”rPET indgår også i vores vugge-til-vugge-koncept. Vi prioriterer højt, at det bliver brugt, så det kan indgå i en genanvendelsescyklus. Det sker blandt andet ved at satse på monomaterialer, som gør plastaffaldet langt lettere at sortere efter brug”, siger Jesper Emil Jensen. Genanvendelsen betyder 50 procent reduktion i CO2-udledningen i forhold til 2009-niveauet af produktion af ny plastemballage.

Overvågning er alfa og omega
Ud over kvalitet er bæredygtighed virksomhedens vigtigste parameter. Øget genanvendelse, energioptimering og CO2-reduktioner er derfor elementære dele af målsætningen i miljøledelsessystemet, der er ISO 14001-certificeret.

”Vi er gået hårdt efter at have det laveste CO2-fodaftryk i vores branche, og vi ligger rigtig godt på skalaen. Vi hylder åbenhed og lægger alle energital frem i vores CSR-rapport”, siger Jesper Emil Jensen.

Læs også: Kvaliteten halter i globale virksomheders CSR-rapportering

Certificeringsfirmaet Bureau Veritas sørger for ekstern certificering af dokumentationen af den systematiske indsats. Det er helt fundamentalt at have en nøje overvågning af, hvad alle forsyningsanlæg – helt ned til den enkelte maskine – forbruger af energi.

”Kun på den måde kan vi finde frem til, hvor vi bruger de store mængder energi og derved regne os frem til, hvor det betaler sig at investere i energioptimeringer”, siger Jesper Emil Jensen.

På fabrikken i Holstebro, der har 400 ansatte, sørger et ventilationssystem med varmegenindvinding nu for, at 97 procent af overskudsvarmen fra produktionen af plasticbakker udnyttes. En varmeveksler blander overskudsvarmen med frisk luft udefra og sender den ind i rummene igen.

Partnerskaber om energireduktion

Plastproduktion kræver generelt et højt energiforbrug og for at skabe yderligere energireduktioner har Færch Plast i 2013 indgået partnerskabsaftaler med elselskabet NOE og med HMN Naturgas. Ambitionen er et energiforbrug på max 1,70 MWh per ton solgte færdigvarer på trods af vækst i produktionen og derfor sættes flere nye energispare-projekter nu i gang.

I vinteren 2010 installerede man en varmepumpe til genanvendelse af overskudsvarme fra køleanlægget. Pumpen sender varmen videre via en 125 meter lang rørforbindelse og sørger for opvarmning af et 11.000 m2 stort lager.

Det har betydet, at forbruget af naturgas til opvarmning er reduceret med 80.000 m3 årligt til næsten ingenting, mens CO2-udledningen samlet er reduceret med 60 procent.

Kølingen på anlægget i Holstebro foregår med grundvandskøling og med naturlige kølemidler.

Fem grundvandspumper cirkulerer vand til nedkølingen, hvilket har reduceret energiforbruget med 1,5 millioner kWh og reduceret CO2-udledningen med 706,5 tons årligt.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Nyt skridt mod et mere bæredygtigt EU – Due Diligence-direktiv godkendt af Europa-Parlamentet

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

NEKST – Farvel til gas i danske hjem

24.04.2024DAKOFA

Sponseret

Endnu et ”ja tak” til genbrugsemballagerne

24.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Få klimavenlige shoppingvaner

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København