17.12.2020 | Strategi & ledelse
Følg god praksis: Tag ESG-tallene med i årsrapporten
Indhold fra partner Hvad er dette?
Nøgletal inden for de miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige områder er ingenlunde blevet mindre relevante i 2020. Vi opfordrer derfor til at følge god praksis og medtage de ESG-nøgletal, der er mest relevante for virksomheden i årsrapporten for 2020.
Publikationen med de 15 ESG-nøgletal er opdateret med mindre præciseringer og en ajourføring af relevante referencer.
December er en højtid, ikke blot for julen, men også for forberedelserne af virksomhedernes årsrapporter for 2020. I den anledning opfordrer vi fra Finansforeningen/CFA Society Denmark, Nasdaq Copenhagen og FSR - danske revisorers side til at inddrage forhold inden for bæredygtighed og ESG i årsrapporten - samt at sætte tal på udviklingen og mål for fremtiden. Her er vores fælles forslag til 15 standardiserede ESG-hoved- og nøgletal et godt sted at starte, da alle virksomheder uanset størrelse og type kan benytte ESG-tallene.
Ajourført vejledning
Vi har netop genudsendt publikationen ’ESG-hoved- og nøgletal i årsrapporten’ med en række mindre ajourføringer for at sikre dens fortsatte relevans og rette vejledning. Publikationen, der blev udgivet første gang i sommeren 2019, har fået stor opmærksomhed i markedet og er allerede blevet brugt af mange virksomheder. I årsrapporterne fra 2019 er der set eksempler på virksomheder, der rapporterer på alle de foreslåede ESG-nøgletal, mens andre har valgt ud og suppleret med øvrige ESG-nøgletal af særlig relevans for virksomheden og dens branche. Det er børsnoterede H+H, andelsselskabet Arla Foods og pensionsselskabet PensionDanmark alle tre gode eksempler på.
Vi håber, at den trend vil fortsætte i 2020-rapporterne og i forbindelse med ajourføringen, siger Michael Albrechtslund, direktør i Finansforeningen/CFA Society Denmark:
”Det er min opfattelse, at flere og flere virksomheder inddrager FSR - danske revisorer, Nasdaq Copenhagen og Finansforeningens/CFA Society Denmarks anbefalinger i deres arbejde og tager dem med i årsrapporten. Det tyder på, at vi har ramt et godt, forstandigt og tilgængeligt niveau for mange, og det glæder vi os over.”
Stor interesse for ESG-data
Det er helt i tråd med tanken bag publikationen og forslaget om de 15 ESG-tal, at virksomheder udvælger de nøgletal, det skaber værdi for virksomheden at rapportere på. Fordelen ved at inddrage ESG-tallene er, at de bidrager til at give et mere holistisk billede af virksomhedens udvikling. Med både finansielle nøgletal og ESG-nøgletal kan virksomheder og investorer opstille integrerede nøgletal og fx vise koblingen mellem virksomhedens omsætning og CO2-emissioner.
Og interessen for ESG-data og integrerede nøgletal er stigende. Det mærkes tydeligt hos Nasdaq, der sidste år lancerede deres ESG Data Portal, hvor Carsten Borring, Head of Listings & Capital Markets, Nasdaq Copenhagen, siger:
”Vores portal understøtter markedet ved at gøre det nemt for investorer og analytikere at få ensartet ESG-data. Der er stor opmærksomhed, ikke blot i Norden, men globalt set. Derfor er det en god ide at imødekomme markedet ved at rapportere om bæredygtighed og ESG, hvis ikke man er i gang allerede.”
Det bakker Finansforeningen/CFA Society Denmark fuldt ud op om og Michael West Hybholt, formand for foreningens Regnskabsudvalg, siger:
"ESG er nu dybt forankret i de fleste professionelle investorers investeringsproces og ESG-nøgletal bliver til stadighed en vigtigere del af investorernes beslutningsgrundlag."
Skab tillid til ESG-tallene
Det siger sig selv, at der skal være tillid til ESG-tallene, når de skal med i årsrapporten og de indgår som en del af investorernes vurdering. I praksis betyder det for virksomheden, at det er det samme ’filter’, der lægges ned over ESG-tallene, som for de finansielle tal, så der sikres robuste og pålidelige tal. Det betyder også, at virksomheden skal beskrive de anvendte metoder til opgørelse af ESG-data i årsrapporten som et afsnit under anvendt regnskabspraksis eller i en særskilt note.
De seneste års udvikling både inden for de finansielle og integrerede årsrapporter, samt selvstændige bæredygtighedsrapporter viser tydeligt, at god rapporteringskik på ESG-området udvikler sig positivt ifølge Birgitte Mogensen, formand for udvalget for samfundsansvar og bæredygtighed, FSR - danske revisorer:
”Vi ser, at flere virksomheder nærmer sig finansiel praksis inden for rapportering om bæredygtighed og ESG. Det er glædeligt, da det er den udvikling, vi ønsker at se og opfordrer til. Dog er det vigtigt, at der benyttes standardiserede ESG-data og at vi får flere virksomheder med. Dels for at øge troværdighed og sammenlignelighed, men også for at forberede danske virksomheder på en udvikling med forventningsvis krav om ESG-data.”
Klima, miljø og energi

Dialogue meeting: Accounting for climate
Are climate-related matters relevant to financial reporting? How should climate-related matters be factored into a company’s financial reporting? What steps can companies take to integrate material climate-related matters into financial reporting?
Indhold fra partner
Kommunikation

Invitation: Webinar om ESG-nøgletal i årsrapporten
Finansforeningen/CFA Society Denmark, FSR – danske revisorer og Nasdaq Copenhagen inviterer til webinar d. 8 februar kl. 10.00-10.55, hvor du kan høre om PensionDanmark og Arlas erfaringer med at gøre brug af ESG-hoved- og nøgletal i årsrapporten.
Indhold fra partner
Kommunikation

Seks dialogmøder om rapportering - sæt kryds i kalenderen
FSR - danske revisorers Udvalg for samfundsansvar og bæredygtighed inviterer til seks dialogmøder i 2021 om god praksis og udvikling i regulering og internationale standarder inden for virksomheders bæredygtighed – med fokus på rapportering.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Klimakrisen kræver præcise data
Klimamålet om en 70 procents CO2-reduktion kan kun nås, hvis virksomhederne måles og vejes på CO2-udledning.
Indhold fra partner
Kommunikation

SMV COP 2021 – succesen fortsætter
Små og mellemstore virksomheder, der arbejder med Global Compacts 10 principper for samfundsansvar, kan blive til inspiration for andre. Hvordan? Få jeres Communication on Progress (COP) rapport på SMV COP-listen 2021.
Indhold fra partner
Kommunikation

CSR Prisen 2020: Ørsted opfordrer til, at arbejdet med bæredygtighed understøtter Paris-aftalen
Ørsted blev delt vinder af CSR Prisen 2020 for bedste rapport om samfundsansvar, bæredygtighed og klima blandt store børsnoterede virksomheder. For Ørsted er rapporten et strategisk værktøj, der anvendes som løftestang til at drive bæredygtighedsarbejdet.
Indhold fra partner