Fairtrade-byer er ulovlige
Det er ulovligt, når danske kommuner forpligtiger sig til at være Fairtrade-byer. Det fastslår en udtalelse fra Statsforvaltningen for Midtjylland.
Danske kommuner må ikke kalde sig for ”Fairtrade-byer”. Det fastslår Statsforvaltningen for Midtjylland, der netop har undersøgt Aarhus Kommunes ret til at kalde sig ”Fairtrade-by”.
Kan ramme flere kommuner
Ifølge dknyt.dk vil afgørelsen få principiel betydning for en håndfuld danske kommuner, som de seneste år opnået prædikatet ”Fair Trade-by” – og dermed forpligter sig til at indkøbe en stor del Fairtrade-mærkede produkter og fremme kendskabet til mærket.
Læs også: Århus bliver Fairtrade By
Statsforvaltningen i Midtjylland konkluderer, at en kommune kun må lave foranstaltninger, der kommer alle kommunens borgere (eller en kreds af dem) til gode. En kommune må heller ikke yde ulandsbistand eller komme med udenrigspolitiske tilkendegivelser. Endelig skal en kommune købe det, der er bedst og billigst, og kan altså ikke, gennem Fairtrade-indkøb, påføre kommunen flere udgifter for at støtte fattige bønder i Mellemamerika.
Klager til ministeren
Afgørelsen har vakt stor forundring i Aarhus, der har været ”Fairtrade-by” siden slutningen af 2010. Derfor overvejer kommunen nu at bringe sagen videre til økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager.
”Fordi sagen er principiel, vil vi overveje at gå videre med den og klage til ministeriet, siger jurist Frederik Gammelgaard, der er leder af byrådskontoret, til Århus Stiftstidende.
Læs også: CBS er Danmarks første "Fairtrade Universitet"
Fairtrade- prædikatet har blandt andet betydet, at al den kaffe og the, der serveres på rådhuset i Aarhus har været Fairtrade-mærket. Også chokolade, vin, bananer og grøntsager har kommunen købt ind med Fairtrade-mærket.
Udover Aarhus har også København, Bornholm, Haderslev og Frederiksberg opnået Fairtrade-titlen.
-LA