22.11.2019  |  Klima, miljø og energi

Fairtrade: 25 års vækst og forsat vejen til bæredygtig handel

Indhold fra partner Hvad er dette?

I 25 år har Fairtrade arbejdet for en fair verdenshandel og fortalt historierne om de mennesker, der dyrker vores hverdagsprodukter som kaffe og bananer. Fremover skal danskerne lære nuancerne i mærkningsordningen endnu bedre at kende – for mærket rummer

Ifølge en ny forbrugerundersøgelse, som Landbrug & Fødevarer har foretaget for Fairtrade Danmark, kender ni ud af ti danskere Fairtrade-mærket. Og 86 procent af danskerne har tillid til mærket, som de forbinder med fair arbejdsforhold og en fair indkomst til bønderne. Tal, der kun overgås af det statsstøttede økologimærke – og tal, der viser, at Fairtrade-mærket står stærkere end nogensinde før, når det handler om at guide forbrugerne til hverdagsindkøb, der gør en forskel.

- En væsentlig del af danske forbrugere har taget de globale udfordringer med klimaforandringer og ulighed til sig som aldrig før. Og det afspejler sig i høj grad også i deres handlinger, hvad enten det er indkøb eller rejsevaner, siger Judith Kyst, bestyrelsesformand i Fairtrade og direktør i Madkulturen, og fortsætter:

- Vi kan hverken lukke øjnene for disse problemer eller fikse dem på egen hånd. Det kræver globale løsninger og store forandringer. Her er Fairtrade en kærkommen vejviser i hverdagen. Jeg spår en solid vækst i Fairtrade-forbruget de kommende år. Simpelthen, fordi det er et enkelt og effektivt koncept, der matcher mange af de ønsker, forbrugerne har til forandring, tilføjer Judith Kyst.

Solid vækst i 25 år
Siden, en sammenslutning af NGO’er i 1994 stiftede Fairtrade-mærket, er der kommet mere end 2.000 Fairtrade-produkter på det danske marked. Alene de sidste fem år er der sket en fordobling af antallet, og der er ikke udsigt til, at væksten aftager.

I 25 år er salget af Fairtrade-varer steget – og rundede en milliard kroner i omsætning i 2018. For den enkelte dansker betyder det en stigning i indkøbet af Fairtrade-varer på 48 % sammenlignet med, hvor mange penge de brugte for fem år siden.

- Vi har både megatrends og dagsordener med os lige nu. Det er en fantastisk udvikling, vi er vidne til, men der er plads til meget mere handling. Nu er tiden kommet til, at forbrugerne skal kende nuancerne – og vide, at Fairtrade er en 360 graders løsning, der både inkluderer både fair pris, ordentlige arbejdsforhold, udvikling af lokalsamfund og hensyn til klima og miljø, siger Camilla Erika Lerberg, direktør i Fairtrade-mærket.

Fra fødevarer til modeindustrien
Fairtrade har allerede revolutioneret markedet for bæredygtig kaffe, te, bananer og kakao. I fremtiden vil sortimentet inkludere andre kategorier end fødevarer.

- I øjeblikket er bomuld en råvare, vi ser et stort uforløst potentiale i – og hvor volumen er så stor, at der er grobund for at gøre en væsentlig forskel for vores bønder og tekstilarbejdere, siger Camilla Erika Lerberg, og fortsætter:

- Vi oplever en stigende efterspørgsmål fra både virksomheder og indkøbere, der ønsker at vide mere om Fairtrade-modellen og vores arbejde med at sikre en bæredygtig produktion – også i produktionsleddet på tekstilfabrikkerne.

Sporbarhed og oprindelse har i en længere periode været vigtige parametre for forbrugerne bl.a. på baggrund af forskellige fødevareskandaler, hvor indhold i produkterne og produktionsmetoderne har været under lup.

- Fairtrade-systemet har solide standarder, der netop adresserer ulighed, bæredygtig produktion og klima. Netop sporbarhed og transparens i leverandørkæden er det, der gør Fairtrade-modellen stærk. Det tror jeg stadig flere forbrugere vil få øjnene op for i de kommende år. Og hvis vi virkelig gerne vil ændre verden til et bedre sted for os alle, er vi nødt til at kigge på vores forbrug i hverdagen, afslutter Camilla Erika Lerberg.   

Fakta om Fairtrade-mærket 

  • 90 procent af danskerne kender Fairtrade-mærket (Norstat, august 2019*)
  • 86 procent af danskerne har tillid til Fairtrade-mærket (Norstat, august 2019*)
  • Udvalget af Fairtrade-mærkede varer i Danmark er ca. 2.000 – og på globalt plan mere end 30.000
  • 75 % af alle Fairtrade-mærkede varer solgt i Danmark er økologiske
  • Fairtrade-mærket er én af de 16 certificeringsordninger, som Forbrugerrådet Tænk anbefaler
  • I 2018 rundede salget af Fairtrade-mærket varer en omsætning i Danmark på 1. mia. kr. – primært båret af salget i detailhandlen.
  • Fairtrade-mærkede varer dækker både fødevarer og andre produkter – mærket findes på bl.a. kaffe, te, chokolade, bananer, lime, honning, rørsukker, is, men også tekstiler, plejeprodukter, smykker i guld og sølv, vatpinde etc. 

* Norstat, august 2019 (Landbrug & Fødevarer)

Mere fra Fairtrade Mærket

Fairtrade Mærket

http://fairtrade-maerket.dk/

I mere end 25 år har danskerne haft mulighed for at købe Fairtrade-mærkede produkter, der er produceret ansvarligt med omtanke for mennesker og miljø. Fairtrade er en international mærkningsordning, der arbejder for, at bønder og arbejdere i Afrika, Asien og Sydamerika får bedre arbejdsvilkår. Det betyder fair lønninger, uddannelse til b…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere