Fairtrade-chef skyder med skarpt mod Statsforvaltning
Det giver ingen mening, at Statsforvaltningen for Midtjylland har erklæret Aarhus status som Fairtrade-kommune ulovlig. Det mener Fairtrade Mærkets direktør, som angriber Statsforvaltningens argumentation på sin blog.
Direktøren for Fairtrade Mærket i Danmark Jonas Giersing tager nu bladet fra munden og blander sig i debatten om, hvorvidt danske kommuner har ret til at være såkaldte ”Fairtrade-kommuner” eller ej.
På sin blog undrer han sig såre over, at Statsforvaltningen for Midtjylland i løbet af sommeren har fastslået, at Aarhus Kommune ifølge gældende lov ikke må kalde sig ”Fairtrade-kommune”. Det er specielt Statsforvaltningens argumentation, der skuer i Fairtrade-chefens ører.
Læs også: Fairtrade-byer er ulovlige
Hvad er reelt billigst?
”I Statsforvaltningens optik er det ikke lovligt at købe Fairtrade-kaffe til rådhuset, da offentlige indkøb kun må være styret af at købe, hvad der i deres terminologi er “bedst og billigst”. Men hvordan kan noget være “bedst”, hvis det er produceret under kritisable forhold? En vares etiske og sociale aftryk er en del af dens samlede kvalitet. I en virkelighed, hvor selv verdens største virksomheder aktivt påtager sig samfundsansvar, kan de to ting ikke skilles ad. En banan plukket af børnearbejdere under kummerlige forhold er ikke det bedste valg,” skriver Jonas Giersing og fortsætter:
”Og billigst? Oftest afspejles en vares reelle pris ikke i den billigste pris, fordi belastning på mennesker og miljø kun er gratis, indtil der skal ryddes op (ofte af andre skattebetalte myndigheder). En på prisskiltet billig oversprøjtet banan, er derfor slet ikke så billig. På den måde er økologiske eller Fairtrade-mærkede produkter et forsøg på at gøre prisen reel og dermed spare omkostninger på lang sigt,” understreger Giersing
1000 ”Fairtrade-byer i alt
Indtil videre er sagen, efter flere politiske protester, havnet hos økonomi- og indenrigsminister Magrethe Vestager, som nu skal tage stilling til, om der politisk kan ændres på Statsforvaltningens afgørelse.
Hvis ministerens beslutning ikke falder i Fairtrade Mærkets smag, er organisationen klar til at ændre konceptet, så Aarhus, København, Frederiksberg, Haderslev, Horsens og Bornholm kan fastholde deres status som ”Fairtrade-kommuner”.
Læs også: Fairtrade overvejer at ændre koncept
Jonas Giersing understreger på sin blog, at der findes mere end 1000 Fairtrade Byer på verdensplan, som har kørt igennem en årrække uden at støde ind i afgørelser som den midtjyske.
-LA