12.05.2016 | Klima, miljø og energi
Fairtrade til politikerne: Kom nu ind i kaffekampen!
Indhold fra partner Hvad er dette?
Mindre end 1 procent af regionernes kaffeindkøb er etisk certificeret kaffe. I et forsøg på at hæve det niveau tager Fairtrade på rundtur til de politiske partier med en opfordring om at sætte offentlige kaffeindkøb på den politiske dagsorden.
Fairtrade tager på politisk charmetur med en kaffekurv under armen for at få politikerne til at stille krav til, at de offentlige kaffeindkøb bliver produceret etisk. Det sker som optakt til Verdens Største Kaffepause, der løber af stablen i weekenden den 13.-15. maj, for at vise kaffebønderne i nogle af verdens fattigste lande, at vi er mange, som støtter dem.
”Der er et stort behov for, at vores politikere kommer ind i kaffekampen. En stikprøveundersøgelse foretaget af researchcentret Danwatch viser, at etisk certificeret kaffe udgør under 1 procent af regionernes samlede kaffeindkøb,” siger Jonas Giersing, direktør, Fairtrade.
I dag kommer cykelturen forbi DF’s formand for retsudvalget, Peter Skaarup, Konservatives forbrugerordfører, Anders Johansson, Socialdemokraternes klimaordfører, Jens Joel, SF’s udviklingsordfører, Holger K. Nielsen, Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, samt Venstres menneskerettighedsordfører, Jan E. Jørgensen.
De Radikales miljø- og forbrugerordfører, Ida Auken, LA’s udenrigsordfører, Mette Bock, samt Landskontoret hos Alternativet har modtaget deres kurv.
De danske offentlige institutioner køber årligt kaffe for et tocifret millionbeløb, der giver dem en signifikant stemme og ansvar i kampen for etisk handel.
Slavelignende forhold, børnearbejde og livsfarlige pesticider
At kaffen er etisk betyder, at den er produceret under ordentlige menneskelige og miljømæssige forhold. Sådan er hverdagen langt fra for kaffebønderne i nogle af verdens fattigste lande. Flere af dem kæmper mod slavelignede arbejdsforhold. Børnearbejde. Brug af livsfarlige pesticider. Men de behøver ikke at kæmpe alene.
”Selvom kaffebønderne kan synes langt væk, har vi mulighed for at hjælpe dem her i Danmark. Det gør vi ved at stille krav til, at den kaffe, vi køber, bliver produceret under rimelige forhold. Det gælder både som privatpersoner og virksomheder – men i høj grad offentlige institutioner,” siger Jonas Giersing.
Der findes heldigvis gode etiske alternativer, som kaffeleverandørerne til det offentlige allerede udbyder – Fairtrade heriblandt.
Som Fairtrade-certificeret kaffekooperativ er kaffebønderne garanteret en minimumspris for deres kaffe. Minimumsprisen fungerer som et sikkerhedsnet, når markedsprisen falder til et niveau, der ikke er bæredygtigt. Kaffebønderne tjener derudover en bonus, hvoraf de 25 procent skal investeres i forbedring af produktivitet og kvalitet.
Supply chain

Ny analyse: Danskerne kender og har tillid til Fairtrade-mærket, men kan ikke finde varerne i butikkerne
En ny analyse viser, at danskerne har stort kendskab til Fairtrade-mærket og forbinder det med høj grad af troværdighed. Men ifølge undersøgelsen har kunderne svært ved at finde de Fairtrade-mærkede varer i butikkerne, og det ærgrer mærkets direktør.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Dit valg af julegodter har indflydelse på klimaet
Nogle af os har måske også uroen over klimaændringerne liggende i baghovedet, men mange er i tvivl om, hvordan de selv kan gøre en forskel. Men f.eks. har de valg, du tager med julegodterne, indflydelse på klimaet.
Indhold fra partner
Supply chain

Ny rapport: Konstante kriser truer fremskridt for Fairtrade-bønder
Fairtrade-bønder har større økonomisk modstandskraft og er mere bæredygtige end ikke-certificerede. Det viser en ny rapport, som også peger på, at det er vigtigt at holde fast i den etiske handel i krisetider, hvis fremskridtene ikke skal gå tabt.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny undersøgelse advarer: Fairtrade-bønder trues i stigende grad af klimaforandringer
De fortsatte konsekvenser af globale klimaforandringer udgør en alvorlig risiko for den globale landbrugsproduktion og truer levevilkårene for millioner af Fairtrade-bønder rundt om i verden. Det viser en ny undersøgelse fra Fairtrade.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Dansk rekordvækst i salg af Fairtrade-vanilje
På den positive og smagfulde side er vanilje et krydderi, der forsøder ikke mindst julen. Men det eksotiske krydderi har mange skyggesider – børnearbejde, notorisk ustabile priser, korruption og tyveri. Derfor glæder det Fairtrade, at danskerne i 2021 købte Fairtrade-vanilje som aldrig før.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Fairtrade-mærket vil gøre verdensmålene til hverdagsvaner med ny kampagne
I de kommende uger vil Fairtrade-mærket i samarbejde med sine licenshavere inspirere danskerne til i højere grad at implementere verdensmålene i hverdagens forbrug.
Indhold fra partner