24.06.2020  |  Klima, miljø og energi

Faretruende høje temperaturer rammer Sibirien

Maj måned slår i år alle varmerekorder i Sibirien, hvilket bekymrer klimaforskere. Hvis permafrosten smelter, vil det medføre en række ubehagelige konsekvenser for klimaet.

Eksperter advarer nu om, at der er fare på færde i Sibirien.

Læs også: Hurtig omstilling kan holde jordens temperaturstigning under 1,5 grader

Maj har – efter en varm vinter, hvor temperaturen konsekvent har ligget ti grader over normalen – slået alle varmerekorder.

Verkhojansk, det koldeste område på den nordlige halvkugle, har i juni måned normalt ikke temperaturer over ti grader, men i år er der målt op til 38 graders varme. Det skriver Politiken.

Og de høje temperaturer kan få permafrosten til at smelte, mener bekymrede eksperter. Det kan have store klimamæssige konsekvenser.

”Hvis permafrosten forsvinder, kan en meget stor mængde af den metangas, der i dag er fanget under permafrosten, slippe ud til atmosfæren”, siger klimaforsker Martin Stendel fra DMI til Politiken.

Skyldes klimaforandringer
Meget peger på, at de usædvanlige varmegrader i Sibirien skyldes klimaforandringer.

”Hvis vi antager, at klimaet ikke ændrer sig, og samtidig ser på de seneste 30 års middelværdier og standardafvigelserne, ville det statistik set kun ske én gang i løbet af 100.000 år, at der vil være en så varm maj måned. Det er faktisk så sjældent, at det i virkeligheden ikke vil kunne forklares uden at acceptere, at klimaet rent faktisk ændrer sig”, siger Martin Stendel til Politiken.

Udover klimaforandringer kan de høje temperaturer og den smeltende permafrost i Sibirien føre til større skovbrande om sommeren, gøre byområder ubeboelige og skade den russiske økonomi betragteligt.

Også Antonio Guterres, FN's generalsekretær, er dybt bekymret over udviklingen. 

"Vores planet sender os tydelige signaler", skriver han på Twitter. "Behovet for øjeblikkelig og ambitiøs klimaaktion er større end nogensinde".

Læs også: Statoil: Trump gør FN’s temperaturmål urealistisk

Danske Sara Krüger Falk, administrerende direktør i Global Compact Network Danmark, erklærer sig enig. Hun kalder temperaturstigningerne rystende:

"Godt, at vi har en klimaaftale i Danmark, men der er brug for handling nu!"

- SMF

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere