12.02.2019  |  Klima, miljø og energi

Hurtig omstilling kan holde jordens temperaturstigning under 1,5 grader

I den nye bog "Achieving the Paris Climate Agreement” peger 17 forskere på, at det ikke bare er muligt, at holde verdens temperaturstigning under 1,5 grader, men også at omstillingen til vedvarende energi vil være billigere end at lade være.

Selvom vi længe har været klar over, at det vil få katastrofale konsekvenser, hvis jordens temperatur stiger med mere end 1,5 grader, så hersker der alligevel stor tvivl, om det overhovedet er muligt at forhindrer – i hvert fald uden at anvende uprøvede og potentielt farlige strategier.

Nu har Leonardo DiCaprio Foundation dog finansieret One Earth-klimamodellen, som de selv beskriver, som en plan for hvordan verden kan møde og overgå målene fra Paris-aftalen, og som beviser, at vi kan løse klimakrisen med de nuværende tilgængelige teknologier.

Læs også: WEF-pris til Hollywoodstjerne: DiCaprio taler for grøn energi

Modellen fremgår i bogen ”Achieving the Paris Climate Agreement”, der bliver udgivet af det videnskabelige forlag Springer Nature, og er en kulminationen på et to år langt videnskabeligt samarbejde mellem 17 førende forskere.

”Forskere kan ikke forudsige fremtiden fuldstændig, men avancerede modeller gør det muligt for os at kortlægge de bedste scenarier for at skabe et globalt energisystem, der passer til det 21. århundrede. Og da det halter med at finde momentum omkring Paris-aftalen, så er det vigtigt, at beslutningstagere over hele verden kan se, at vi rent faktisk kan opfylde det globale energibehov til en lavere pris med vedvarende energi”, siger hovedforfatter og redaktør Dr. Sven Teske, Researchdirektør på Institut for bæredygtig futures på UTS.

Ved at opstille en computermodel over verdens elektriske net i dag samt en forudsigelse for, hvordan det kan udvikle sig frem mod 2050, kan forskerne på UTS konkludere, at det ikke bare er muligt at overgå til 100 procent vedvarende energi, men også at det ikke vil koste mindre at betjene end det energisystem, som vi har i dag.

Desuden vil det fjerne den giftige forurening, som sker ved afbrænding af fossile brændstoffer, og som vurderes at være den primære skyld i at ni millioner mennesker dør for tidligt hvert eneste år. Overgangen til vedvarende energi vil ifølge Leonardo DiCaprio Foundation desuden skabe en økonomisk udvikling og 12 mio. nye arbejdspladser.

Store investeringer kan betale sig
I bogen fremgår det også, at den overgang, som One Earth-modellen foreslår, vil kræve globale investeringer på omkring 1,7 billioner dollars om året (omkring 11,2 billioner kroner). Det kan lyde som meget, men ifølge Leonardo DiCaprio Foundation blegner det i sammenligning med de enorme subsidier, som regeringer i øjeblikket stiller til rådighed for den skrantende fossile brændstofindustri, der ifølge IMF anslås at være mere end fem billioner dollar om året (33 billioner kroner).

”Nu hvor truslen fra klimaet stiger, er det tydeligt, at planeten ikke kan vente på meningsfuld handling. Denne ambitiøse og nødvendige vej viser, at en overgang til 100 procent vedvarende energi og foranstaltninger til at beskytte og genskabe naturlige økosystemer til sammen kan levere et mere stabilt klima indenfor en generation”, siger grundlægger Leonardo DiCaprio.

One Earth-modellens overgang til vedvarende energi består af fem store dele. Det gælder både at øge kapaciteten til at generere elektricitet gennem solenergi og vindkraft, øge lagerkapaciteten til vedvarende energi, øge energieffektivitet ved bygninger, byer og køretøjer, genopbygning af eksisterende gasledninger og lagerinfrastruktur til at levere hydrogen produceret af vedvarende energikilder samt en gradvis omskoling af arbejdsstyrken til at tage del i den spirende grønne økonomi.

Derudover spiller reetablering af land en vigtig rolle i klimamodellen. Ifølge Natural Climate Solutions kan alt fra at reetablere naturlige skove, græs- og vådområder til at forbedre jordens frugtbarhed ikke bare hjælpe til med at absorbere CO2, men også øge muligheden for at folk kan leve bæredygtigt i udviklingslande.

”En stigende mængde undersøgelser peger på, at reetablering af land kan hjælpe til med at nå målet for negativ udledning. Sammen med overgangen til 100 procent vedvarende energi i 2050 giver det verden en god chance for at holde jordens temperaturstigning under 1,5 grader”, siger Malte Meinshausen, medforfatter og direktør på University of Melbourne.

Læs også: Flere klimaforskere slår alarm

Den nye klimamodel er en del af det større One Earth-initiativ, som Leonardo DiCaprio Foundation startede i 2017. Initiativet bruger den seneste videnskab til at skabe en vision for verden i 2050, hvor mennesker og natur kan leve sammen. Visionen er baseret på tre grundpiller – 100 procent vedvarende energi, beskyttelse og restaurering af 50 procent af verdens jord og oceaner, samt en overgang til regenerativt landbrug, hvilket alt sammen skal ske inden 2050.

- JMA

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere