Flere klimaforskere slår alarm

Klodens temperatur stiger, varmerekorder falder på stribe og en dominoeffekt kan gøre det hele endnu værre. Den seneste tids klimaberetninger er ikke ligefrem opløftende læsning. Herhjemme kan CO2-lagring blive en del af modsvaret.

Afsmeltning af is fra polerne, Grønland og klodens gletsjere er et af de elementer i den globale opvarmning, som en stribe forskere advarer om kan få klimaforandringerne til at løbe løbsk i en mere eller mindre ustoppelig dominoeffekt..

13.08.2018

CSR.dk

Danskerne er ikke de eneste, der har haft det varmt de sidste par måneder, mere eller mindre hele kloden sveder. Det globale gennemsnitlige CO2-indhold i atmosfæren har nået det højeste niveau i 800.000 år, og lande som Argentina, Uruguay, Spanien og Bulgarien har oplevet massive varmerekorder.

Læs også: Verdens CO2-udslip stiger igen

Det fremgår af rapporten State of the Climate 2017, som 524 forskere fra 65 lande udgav for nylig. Rapporten, som er den 28. årlige udgave, fortæller også, at verdensrekorden for varmeste temperatur i maj blev slået i Pakistan i år, hvor man målte 53,5 grader.

Samlet set er gennemsnitstemperaturen for 2017 1,6 grader højere end i perioden 1981 til 2010, hvilket gør året til det andet- eller tredjevarmeste år (lidt afhængig af regnemetode) siden man begyndte at føre ordentlig statistik i midten af 1800-tallet, skriver tidsskriftet Science. Og så er der også bekymring over den smeltende havis ved Antarktis.

Selv hvis menneskeheden ”… stopper koncentrationen af drivhusgasser på det nuværende niveau, vil atmosfæren fortsætte med at blive varmere et par årtier eller måske et århundrede endnu”, siger en af forskerne bag rapporten, Gregory Johnson, der er oceanograf ved NOAA’s Pacific Marine Environmental Laboratory i Seattle.

De høje temperaturer bidrog også til et stort antal naturbrande verden over, blandt andet i USA, hvor sæsonen beskrives som ’ekstrem’ med fire mio. afbrændte hektar og skader for over 115 mia. kr. Endelig målte man også rekordhøje temperaturer i fem ud af seks permafrostobservatorier i Alaska. Smeltende permafrost afgiver store mængder CO2 og metan, som er med til at forstærke den globale opvarmning.

Parismål formentlig utilstrækkeligt
Alle disse faktorer kan føre til en dominoeffekt med smeltende is, døende skove, varmere verdenshave og skiftende havstrømme, som kan få Jordens gennemsnitstemperatur til at stige til fire-fem grader over det præ-industrielle niveau, skriver bl.a. The Guardian.

Den grumme udmelding kommer fra et essay, Trajectories of the Earth System in the Anthropocene, som en stribe forskere for nylig udgav i magasinet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Selvom forskerne understreger, at deres analyser ikke er gennemprøvede, så advarer de om, at togradersmålet fra Paris-aftalen formentlig ikke er nok til at stabilisere jordens temperatur på at acceptabelt niveau. Og det kan være svært nok i sig selv.

”Vi ved faktisk ikke, om det er muligt at begrænse temperaturstigningen til to grader som aftalt på Paris-topmødet. Vores studie tyder på, at vi på det tidspunkt allerede vil have skubbet til den første dominobrik og sat gang i en ustoppelig proces mod et meget varmere klima”, siger en af artiklens forfattere, klimaforsker og professor Katherine Richardson fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet, ifølge Ritzau.

”Der er behov for fundamentale forandringer i vores samfund. Klimaforandringerne har vist, at vi som mennesker er i stand til at påvirke Jordens systemer. Derfor bør vi også kunne påvirke dem i positiv retning. Det kræver dog ikke kun, at vi stopper CO2-udledningen, men også, at vi aktivt øger Jordens oplagring af CO2”, siger hun.

Danmark skal opsuge flere drivhusgasser
Den løsning er energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) med på. I tråd med forskerne mener han således heller ikke, at en nedskæring af CO2-udslippet alene kan redde os.

”Vi er også nødt til at se på mulighederne for at optage CO2 i jorder, skove, sten, materialer og i undergrunden”, siger han til Ritzau.

Lilleholt vil derfor indkalde eksperter fra erhvervsliv, universiteter og forskningsinstitutioner for at pege på muligheder for, hvordan Danmark blive CO2-neutralt i 2050, som det er aftalt i det brede energiforlig.

Klimamedarbejder i Care Danmark, John Nordbo, finder det positivt, at regeringen vil se på øget CO2-optag i skove og jord.

”Alle midler skal tages i brug for at bremse klimaforandringerne. Men potentialet er begrænset, så initiativet må ikke fjerne fokus fra at reducere udslip af CO2 fra energi og transport”, påpeger han.

Læs også: Med energiaftalen er vi omkring halvvejs mod Paris

Danmark udleder 50 millioner ton CO2 om året, som enten skal reduceres markant eller modsvares af optag andetsteds. Ifølge Lilleholt skal Danmark være ’netto-nuludledere’ i 2050, hvilket betyder, at hvis der eksempelvis er CO2-udslip fra transportsektoren, skal det modsvares af øget optag af drivhusgas et andet sted.

-AK

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams