03.10.2019  |  Samfund

Fem danske byer på liste over byers 100 bedste klimaløsninger

Aarhus, Næstved, Gladsaxe, Frederiksberg og København optræder alle på listen over de 100 bedste eksisterende klimaløsninger, der netop er udkommet forud for byernes klimatopmøde i København i næste uge.

Inden C40-netværket af bæredygtige byer i næste uge fra d. 9.-13. oktober mødes til World Mayors Summit i København, har netværket sammen med konsulentfirmaet Nordic Sustainability samt danske Realdania udgivet rapporten Cities100.

Læs også: 20 danske kommuner skal danne fortrop i klimakampen

Det skriver Information.

Rapporten indeholder en liste over byer med de 100 bedste klimaløsninger, og på den figurerer de danske byer Aarhus, Næstved, Gladsaxe, Frederiksberg og København ved siden af metropoler som London, Hongkong og New York.

Ifølge FN vil tre fjerdedele af klodens befolkning i 2030 bo i byer, og der er derfor også brug for at finde løsninger til at tackle klimaudfordringerne i tæt befolkede områder. Adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård, glæder sig da også over, at så mange danske byer er med på listen over de ”mest fremadskuende byer i verden i forhold til at handle på de akutte klimaudfordringer”.

”Det viser, at vi er på vej i den rigtige retning i Danmark. Rigtig mange byer er kommet langt i forhold til både reduktion af drivhusgasser og tilpasning af byerne i forhold til stigende vandmængder pga. højere temperaturer”, siger han til Information.

Generelt peger Jesper Nygård på, at rigtig mange gode klimaløsninger allerede findes – de skal bare spredes.

”Internationalt samarbejde og deling af de gode løsninger fra hele verden er helt afgørende for at forebygge de alvorlige klimaudfordringer”, siger han til Information og fortsætter:

”Der er store personlige og samfundsmæssige værdier på spil, når skybrud og stormfloder rammer vores små og store byer. Derfor bidrager vi både til arbejdet med at nedbringe udledningen af drivhusgasser og til indsatser, der skal sikre vores byer mod regn- og havvand”.

Mindre danske byer som globale showcases
Oprindeligt var det Londons borgmester Ken Livingstone, der i 2005 tog initiativ til at samle verdens 40 mest klimaambitiøse storbyer i et fælles netværk – blandt andet for at udfordre staternes manglende klimainitiativer og lave klimaambitioner. Siden er netværket vokset og tæller i dag næsten 100 byer.

De danske klimaløsninger:

I alt seks danske klimaløsninger i fem forskellige byer er med på dette års Cities100 liste:

  • Aarhus’ Klimastrategi og Klimaplan 2016-2020
  • Frederiksbergs skybrudsprojekter
  • Gladsaxes borgerinddragelsesprojekt ved Kong Hans Have
  • Københavns EnergyLab Nordhavn
  • Københavns supercykelstier
  • Næstveds Ressource Citys Glasklynge

Kilde: C40 Cities og Realdania

At også mindre byer er kommet med i det internationale klimasamarbejde, gavner danske byer som Gladsaxe og Næstved, der er med på Cities100-listen over de bedste lokale klimaløsninger. De er blevet globale showcases.

I Næstved er det byens satsning på cirkulær økonomi, hvor de lokale virksomheder inden for genbrug af glas indsamler og sorterer 125.000 ton glas om året, som samlet sparer atmosfæren for 15.000 ton CO2.

Gladsaxe Kommune er derimod med på Cities100-listen i kategorien ’borgerinddragelse’ på grund af kommunens idé med at lade byens borgere råde over budgettet ved anlæggelsen af Kong Hans Have, der er en nyanlagt bypark, der fungerer som både rekreativt område og vandopsamling ved skybrud.

De seneste år har C40-gruppen indledt samarbejde med alliancen Global Covenant of Mayors for climate & Energy, der samler knap 10.000 mindre byer med flere end 300 mio. indbyggere, og som har forpligtiget sig til at sænke udledningerne af CO2 med 40 procent senest i 2030. Herning, Esbjerg, Gladsaxe og 40 andre danske byer deltager i netværket.

”Selv om de 94 byer, der er medlem af C40-netværket udgør 25 procent af den globale økonomi og ti procent af verdens befolkning, skal vi have resten af byerne med”, siger Jesper Nygård til Information.

Læs også: Topmøde i København skal konkretisere byers klimaindsats

Det er under C40-topmødet i København, at Cities100-rapporten lanceres offentligt, og de syv bedste klimaløsninger kåres.

- JMA

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere