Flere danskere handler brugt for at bekæmpe overforbrug
43 procent af danskerne handler brugt for at mindske overforbrug. For bare fem år siden var det tal blot 18 procent. Det meddeler Danmarks største markedsplads, DBA i det årlige genbrugsindeks, der afdækker den danske genbrugsøkonomi, vaner og tendenser.
I år er det 40 år siden, den allerførste udgave af Den Blå Avis kom på gaden, og siden er danskernes genbrugslyst kun vokset. I løbet af det sidste år har 77 procent af os handlet brugt, hvilket er en stigning på 14 procentpoint på bare fem år. Det er blot nogle af de tal, dette års genbrugsindeks offentliggør efter et år, hvor Corona-lockdown også har haft indflydelse på danskernes genbrugshandler, ikke mindst på DBA, hvor man har set en stigning i søgninger på 29 procent sammenlignet med året før, og hvor der er søgt flittigt på ord som håndvægte, motionscykler og sejlbåde.
Kampen mod overforbrug får flere danskerne til at handle brugtHele 7 ud af 10 danskere svarer i årets genbrugsindeks, at de forsøger at begrænse deres forbrug, og over halvdelen mener, at genbrug spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe et bæredygtigt samfund. Hos DBA glæder man sig over, at danskerne i stigende grad ser genbrug og det at bidrage til den cirkulære økonomi som et vigtig bidrag til et bæredygtigt forbrugssamfund. Talsperson for DBA’s Genbrugsindeks, Sofie Folden Lund siger: ”Vi har i de 40 år, Den Blå Avis har eksisteret, vidst, at danskerne er glade for en god handel. Men at det i dén grad også er hensynet til klima og ønsket om at bekæmpe overforbrug, der bonner ud nu, er vi meget glade for. Det viser, at danskerne virkelig har fået øjnene op for, at ting der er brugt, men ikke brugt op med fordel kan genbruges, i stedet for at vi hele tiden anskaffer os nyt til stor belastning for klimaet.”
Læs også: Orkla vil gøre det lettere for forbrugeren at handle bæredygtigt
Rekordmange unge handler brugt
Hele 89 procent af de unge mellem 18- 30 år har handlet brugt det seneste år. Det er det højeste antal i de seks år, DBA har kortlagt genbrugshandlen i Danmark gennem genbrugsindekset, og det er en stigning på hele 25 procentpoint på bare tre år. Og noget tyder på, at den stigning hænger godt sammen med den øgende bevidsthed om genbrugshandlens bidrag til øget bæredygtighed: ”Årets genbrugsindeks viser, at det netop er de unge, der i størst omfang angiver klima og kampen mod overforbrug som motivationsfaktorer for at købe brugt. Og selvom de også handler brugt for at spare penge og gøre en god handel, indikerer årets genbrugsindeks, at særligt den yngre generation er bevidste om, at genbrug bliver afgørende, hvis vi skal sikre en mere bæredygtig fremtid,” slutter Sofie Folden Lund.
Udvalgte tal fra genbrugsindekset:
· 81 procent af kvinderne har handlet brugt de seneste år. Det samme gælder for 73 procent af mændene
· 83 procent af sønderjyderne handler brugt. Det samme gælder for 69 procent af nordsjællænderne
· 89 procent af børnefamilierne har handlet brugt inden for de seneste 12 måneder. Det samme gælder for 74 procent af dem uden børn
· Der er blevet foretaget 264.000.000 søgninger på DBA de sidste 12 måneder
· Der søges på ordet ’sofa’ fire gange i minuttet på DBA
· Danskerne vurderer, at de i gennemsnit har købt brugt for 5882 kr. og solgt for 5231 kr. de sidste 12 måneder.
· Danskerne foretrækker at handle brugt på online markedspladser eller i genbrugsbutikker. På tredjepladsen kommer Sociale medier.
· 45 procent er blevet mere bevidste om at købe brugt fremfor nyt i løbet af de sidste fem år
· 43 procent handler brugt for at mindske overforbrug
· 51 procent mener at gode genbrugsvaner spiller en vigtig rolle for bæredygtighed
- MTN