22.06.2022 | Klima, miljø og energi
Folkemødet får point for forsøg
Indhold fra partner Hvad er dette?
I årevis har Plastic Change revset Folkemødet for at bade i engangsemballage. Vi har kritiseret arrangørerne for deres træghed, vi har været i dialog om løsninger og vi har ventet tålmodigt på handlekraft. I år tog Folkemødet første spæde skridt.
I mange henseender var årets Folkemøde længe ventet. Vi har savnet de gode debatter, de inspirerende samtaler med nye og gamle bekendtskaber og ikke mindst de udfordrende spørgsmål fra Folkemødets mange gæster. Forventninger blev til fulde indfriet, og mens samtaler og debatter stod på, kunne kaffen eller fadøllen indtages i et vaskbart krus. Mod betaling af 5 kr. pr. kop blev både øl, vand og kaffe serveret i kopper designet til at blive indsamlet, vasket og brugt igen og igen. Bravo, Folkemøde. Det er den helt rigtig vej at gå, fordi et velfungerende og gennemtænkt system, hvor vi vasker og bruger vores kopper igen og igen, altid er miljø- og klimamæssigt bedre en engangsbrug.
Når det er sagt, var årets Folkemøde også et rigtig godt eksempel på en række børnesygdomme ved genbrugssystemet, og på vigtigheden af at evaluere og optimere inden vi mødes igen til næste år.
På den gode side kan nævnes, at gæsterne generelt var positive overfor de nye kopper. Både i vores egne samtaler med gæsterne og i Folkemødets undersøgelser, er der god feedback på initiativet. Fra vores perspektiv var der dog særligt tre ting, som ikke fungerede optimalt, og som giver mulighed for forbedring.
Hermed lidt “feedforward” til Folkemødet fra Plastic Change:
Systemet var uklart.
Både for deltagere og for de mange ansatte eller frivillige, som solgte drikkevarer, var det uklart, hvordan systemet virkede. Kunne kopperne returneres ved udskænkningsstederne? Fik kunderne panten på 5 kr. retur eller kunne de modregnes? Hvorfor blev udgiften både omtalt som et ”håndteringsgebyr” og en pant, som kunne doneres? Hvilken beholder ud af flere, skulle de smides ud i? Hvorfor endte mange engangskopper i genbrugsskaldespande? Listen af spørgsmål er lang og bunder i, at systemet var for kompliceret og uigennemskueligt.
Der manglede ensretning.
Uklarheden i forhold til systemet hænger snævert sammen med, at der var flere systemer, som skulle fungere sideløbende. I løbet af Folkemødet stødte vi på mindst fem forskellige genbrugelige kopper, hvor flere skulle håndteres forskelligt af forbrugeren. Forskelligheden i kopperne ville have været mindre væsentlig, hvis alle passede ind i samme system. Når der både er flere forskellige kopper og flere forskellige systemer blev forvirringen dog total.
Manglende kommunikation.
Det er paradoksalt, at Folkemødet – hvor samtalen i den grad er i centrum – manglede klar tale, når det kom til årets nye kopper. Igen hænger udfordringen utvivlsomt sammen med de mange systemer og forskellige kopper, som gjorde kommunikationsopgaven vanskelig, for ikke at sige umulig. Særligt ville det have været hensigtsmæssigt, hvis de mange ansatte og frivillige, som skænkede og solgte drikkevarer havde været bedre klædt på. De stod i første linje, og mødte derfor både spørgsmål og kritik. De fortjente at have langt mere forberedte og velinformerede end tilfældet var. Folkemødet får et stort point fra Plastic Change for at påbegynde implementeringen af et system med genbrugelige kopper. Det er ikke en let øvelse. Der vil ske fejl undervejs, og det kræver noget af både Folkemødet, leverandører og folkemødegæster. Vi tror dog på, at det er den helt rigtige vej og håber, at Folkemødet vil evaluere og tage ved lære af både gode og dårlige erfaringer, så systemet virker endnu bedre til næste år.
Klima, miljø og energi

NGO’er fra hele verden opfordrer Mærsk til at stoppe transport af plastikaffald
I anledningen af FN's Havkonference, der i denne uge finder sted i Portugal er 15 NGO'er fra ni forskellige lande fordelt på fire kontinenter gået sammen i et fælles opråb om at stoppe transport af plastikaffald, der fragtes fra rige til fattigere lande.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Mærsk – smid skyklapperne og stop affaldstransporten
Gid virkeligheden var som Mærsk forestiller sig. At formålet med affaldstransport var at sikre ansvarlig genanvendelse. Det er imidlertid ikke tilfældet.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Danske supermarkeder lander på 3. plads, med der er absolut ingen grund til jubel
Ny rapport afslører at europæiske supermarkeder er nølende når det kommer til at reducere deres plastikaftryk. Der er hverken data, gennemsigtighed, handlinger bag ordene eller politisk opbakning til plastiktiltag.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Kære Mærsk – stop transport af plastikaffald
Tiden er kommet til, at Mærsk tager stilling til, om de fortsat vil være en del af problemet med affaldstransport, der ikke alene bidrager til øget forurening, men – ligesom klimakrisen - særligt rammer de mest udsatte samfund i verden.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Fremtidens bæredygtige system er et genbrugssystem
På den nylige konference Loop om cirkulære løsninger blev kaffen drukket af engangskopper og vandet af engangsplastikkrus. Bæredygtigheden rakte tilsyneladende kun til samtalen, skriver adm. direktør i organisationen Plastic Change, Louise Lerche-Gredal.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

FNs miljøtopmøde baner vejen for en bindende plastiktraktat
Verdens regeringer har til FN's miljøforsamling (UNEA5.2) netop besluttet at plastikkrisen skal løses ved at adressere plastik i alle faser - fra udvinding af råstoffer, produktion, forbrug og bortskaffelse samt inddæmning og opsamling i miljøet og havet.
Indhold fra partner