Forbo: Ny organisation har øget bæredygtighed
Forbos linoleum har været bæredygtig i mange årtier, men nu har et nyt organisations-setup sikret yderligere bæredygtighed i alle produktgrupper.
Det kan gøre en stor forskel på mindset og bæredygtig udvikling at lave en intern omorganisering. Det er Forbo et bevis på. I begyndelsen af 2019 blev Forbos overordnede flowstruktur defineret på de tre nøgleprocesser ’create, make, sell – innovation, produktion og salg. Produktionsorganisationerne blev opdelt ud fra gulvtype (linoleum, vinyl og tekstil), og hvert produktområde skal fokusere på effektivitet, innovation og ikke mindst bæredygtighed. Resultater af disse tre nøgleprocesser forenes i det, Forbo kalder for ’easyvation’ hvor tre ting er essentielle:
1) Forbos produkter skal være enkle at fremstille og at gøre forretning med.
2) Det skal være nemt at forklare, anvende, vedligeholde og til slut at bortskaffe produkterne.
3) Produkterne skal være veldesignede og skånsomme for miljøet.
Resultatet er, at Forbo på bare ét år er blevet mere bæredygtige på alle tre produkttyper, så virksomheden nu kan tilbyde CO2-neutrale linoleumsgulve, det største ftalat-frie gulv sortiment på markedet og tekstilgulve, hvor en større del bliver genanvendt.
Nye udfordringer venter
I den nye organisering har Forbo også fået blik for nye udfordringer, der går ud over design, produktion og råmaterialer. Det gælder bl.a. en yderligere CO2-reduktion og en reduktion af energiforbruget, efter Forbo nu anvender næsten 100 procent grøn elektricitet.
”Vi har arbejdet med bæredygtighed, lang tid før ordet blev alment kendt – det har bare været en naturlig del af Forbos DNA. Men vi er ikke i mål endnu, for vi kan altid blive bare lidt bedre,” siger Christian Iversen, direktør i Forbo Flooring Danmark.
Her peger han på produkternes holdbarhed samt Forbos fokus på rengøring og vedligeholdelse, der sikrer et sundt indeklima som en anden bæredygtighedsfaktor.
Samarbejde er vejen mod flere bæredygtige løsninger
I Forbos arbejde har bæredygtighedsprincippet 4R (reduce, renewable, reuse & recycle) været et centralt princip for den cirkulære økonomi i Forbo. Men for at opnå yderligere resultater inden for bæredygtighed skal industrien se ud over sin egen forretning og indlede større industrisamarbejder.
”Et eksempel på et godt miljø-partnerskab er vores samarbejde med European Circular Flooring Project som pilotprojekt for mere genanvendelse af vinylgulve,” siger Christian Iversen og fortsætter: ”Hvis vi skal nå endnu længere, er det essentielt, at industrien arbejder sammen. Det arbejde går vi gerne forrest med.”
Du kan læse Forbo Floorings bæredygtighedsrapport fra 2019 her og læse mere om deres CSR-arbejde på hjemmesiden.