16.04.2020 | Supply chain
Forsyningskæderne bliver kortere og grønnere på den anden side af krisen
Den nuværende økonomiske krise vil resultere i kortere og mere robuste forsyningskæder, fokus på forsyningssikkerhed og et løft for den grønne omstilling, mener flere eksperter.
Coronaudbruddet vil resultere i, at verden på den anden side af krisen vil opleve en helt ny og anderledes form for globalisering og et skift i det økonomiske fokus. Det skriver Politiken.
Læs også: Coronavirus sænker CO2-udledningen, men skader klimaet på længere sigt
Hvor det økonomiske fokus tidligere har ligget på en globalisering med udflytning af arbejdspladser og produktion, billig transport og åbne handelsveje, vil vi opleve et skifte mod mere regionalisering og det mere lokale, siger David Simchi-Levi, professor ved Massachusetts Institute of Technology, til Politiken.
Det skyldes, at en stor del af vestens produktion ligger i Kina, hvorfra coronavirusset spredte sig til resten af verden. Under Kinas nedlukning - før virusset havde spredt sig til resten af verden - satte afbrydelsen af forsyningskæderne en skræk i livet på blandt andet den amerikanske industri.
David Simchi-Levi mener, at mange dele af fremstillingsindustrien vil blive lagt om, således at fokus ikke udelukkende er på, hvor i verden man kan slippe af sted med at udbetale de laveste lønninger.
”Indenfor hightech bliver det anderledes. De amerikanske selskaber vil søge at flytte produktionen til Mexico og Brasilien, de europæiske vil flytte fra Asien til Østeuropa. Det gør forsyningskæderne kortere og mere robuste”, siger han til Politiken.
Større forsigtighed
Peter Tagesen, underdirektør i Dansk Industri, mener også, at der kommer til at være et skift i det økonomiske fokus, og at forsyningssikkerhed fremover kommer til at være i højsædet.
Derudover forventer han at se han større forsigtighed hos danske virksomheder – langt mindre produktion vil flytte ud af landet, forklarer han til Politiken.
Større forsigtighed, fokus på forsyningssikkerhed og kortere forsyningskæder er ikke de eneste tendenser, vi efter krisen vil se hos danske virksomheder.
Ednilson Bernardes, professor hos University of West Virginia, mener, at det øgede behov for sikkerhed vil resultere i et større fokus på cirkulær økonomi som en form for fremtidssikring.
Med kortere forsyningskæder vil virksomhederne også have lettere ved at leve op til deres bæredygtighedsmål. Bæredygtighed har været den mest afgørende trend for virksomheder i løbet af de sidste år, siger Peter Thygesen til Politiken.
Læs også: Undersøgelse: Forbrugerne dømmer virksomheders corona-adfærd hårdt
”Men nu kommer forsyningssikkerheden ind i billedet, og man kan sige, at de to ting, forsyningssikkerhed og bæredygtighed i en vis udstrækning underbygger hinanden”.
- SMF
Denne artikel er en del af temaet I fokus: coronakrisen
Klima, miljø og energi

Ny UV-teknologi skal nedbringe madspild i husholdninger
Madspild er et globalt problem, hvor verdens husstande står for over halvdelen af det totale madspild. Det skal et nyt bakteriedræbende UV- produkt være med til at nedbringe og forlænge madvarernes liv i køleskabet med op til 300 procent.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Samfund

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.