16.04.2020  |  Supply chain

Forsyningskæderne bliver kortere og grønnere på den anden side af krisen

Den nuværende økonomiske krise vil resultere i kortere og mere robuste forsyningskæder, fokus på forsyningssikkerhed og et løft for den grønne omstilling, mener flere eksperter.

Coronaudbruddet vil resultere i, at verden på den anden side af krisen vil opleve en helt ny og anderledes form for globalisering og et skift i det økonomiske fokus. Det skriver Politiken.

Læs også: Coronavirus sænker CO2-udledningen, men skader klimaet på længere sigt

Hvor det økonomiske fokus tidligere har ligget på en globalisering med udflytning af arbejdspladser og produktion, billig transport og åbne handelsveje, vil vi opleve et skifte mod mere regionalisering og det mere lokale, siger David Simchi-Levi, professor ved Massachusetts Institute of Technology, til Politiken.

Det skyldes, at en stor del af vestens produktion ligger i Kina, hvorfra coronavirusset spredte sig til resten af verden. Under Kinas nedlukning - før virusset havde spredt sig til resten af verden - satte afbrydelsen af forsyningskæderne en skræk i livet på blandt andet den amerikanske industri.

David Simchi-Levi mener, at mange dele af fremstillingsindustrien vil blive lagt om, således at fokus ikke udelukkende er på, hvor i verden man kan slippe af sted med at udbetale de laveste lønninger.

”Indenfor hightech bliver det anderledes. De amerikanske selskaber vil søge at flytte produktionen til Mexico og Brasilien, de europæiske vil flytte fra Asien til Østeuropa. Det gør forsyningskæderne kortere og mere robuste”, siger han til Politiken.

Større forsigtighed
Peter Tagesen, underdirektør i Dansk Industri, mener også, at der kommer til at være et skift i det økonomiske fokus, og at forsyningssikkerhed fremover kommer til at være i højsædet.

Derudover forventer han at se han større forsigtighed hos danske virksomheder – langt mindre produktion vil flytte ud af landet, forklarer han til Politiken.

Større forsigtighed, fokus på forsyningssikkerhed og kortere forsyningskæder er ikke de eneste tendenser, vi efter krisen vil se hos danske virksomheder.

Ednilson Bernardes, professor hos University of West Virginia, mener, at det øgede behov for sikkerhed vil resultere i et større fokus på cirkulær økonomi som en form for fremtidssikring.

Med kortere forsyningskæder vil virksomhederne også have lettere ved at leve op til deres bæredygtighedsmål. Bæredygtighed har været den mest afgørende trend for virksomheder i løbet af de sidste år, siger Peter Thygesen til Politiken.

Læs også: Undersøgelse: Forbrugerne dømmer virksomheders corona-adfærd hårdt

”Men nu kommer forsyningssikkerheden ind i billedet, og man kan sige, at de to ting, forsyningssikkerhed og bæredygtighed i en vis udstrækning underbygger hinanden”.

- SMF

Denne artikel er en del af temaet I fokus: coronakrisen

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere