14.04.2020  |  Samfund

Undersøgelse: Forbrugerne dømmer virksomheders corona-adfærd hårdt

Flere virksomheder operer i en usikker tid grundet coronakrisen. Men hvis det betyder, at samfundsansvaret bliver skubbet til side, kan det koste dyrt på lang sigt. Det konkluderer en ny forbrugeranalyse.

En undersøgelse foretaget af Edelmands Tillidsbarometer, viser at 65 procent af forbrugerne i øjeblikket holder nøje øje med virksomhedernes ageren og beslutninger. Det skriver www.sustainreport.dk

Læs også: Ugens corona-overblik: Det går langsomt og nænsomt den rigtige vej

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Her er 71 procent desuden enige i, at de vil miste tilliden til et brand, hvis de mener virksomheden tager beslutninger, der kun tager udgangspunkt i profit. 

Herudover er 90 procent fuldstændig enige i, at virksomheder skal fokusere på at beskytte deres medarbejdere og leverandørers sundhed og finansielle sikkerhed bedst muligt. Også selvom det kan have negative konsekvenser for virksomhedens økonomiske situation. 

I forhold til dette kan forbrugernes adfærd allerede ses på markedet. 37 procent fortæller nemlig, at de for nylig har skiftet til en nyt brand, da disse har reageret innovativ eller medfølende på coronakrisen. 

Tag ansvar
Casper Hyldekvist, managing partner i kommunikationsbureauet Primetime, mener at, der parallelt med forbrugernes krav til virksomhederne, også er en større forståelse for deres situation. 

“Vi er med lynets hast endt et sted, hvor det er legitimt for virksomhederne at træffe meget drastiske beslutninger om masseafskedigelser, længere betalingsfrister og besparelser med en vis forståelse og måske endda sympati fra deres omverden – i første omgang”, siger han og fortsætter:

“Derefter følger en fase, hvor virksomheder i dybden skal kunne forklare, hvorfor de handler, som gør. Til medarbejdere, kunder og omverden. Det er så til gengæld ikke så svært, fordi de fleste virksomheder åbenlyst er hårdt ramt, og at alle har forstået situationens alvor. Her er samfundets krisebevidsthed trådt ind.”

Kommunikér dine beslutninger
Derfor er det ekstremt vigtigt at virksomhederne forklarer og forsvarer, hvorfor man tager visse beslutninger - ikke kun i krisetider, men også generelt. 

“En virksomhed er udover en profitgivende enhed og en arbejdsplads, en aktør der har en stor betydning for både de nære og de fjerne omgivelser. Hvis du som virksomhed ikke forklarer hvad du gør og hvorfor du gør det, er der alt for stor risiko for, at dine forskellige grupper af interessenter tillægger dine handlinger deres egen tolkning og betydning. Og det kan jo selvsagt stikke i utrolig mange, ofte ikke hensigtsmæssige retninger”, siger Kraina Holm Henriksen, der er adm. direktør i bureauet We Love People. 

Læs også: Google lægger sig fladt ned: Stopper al støtte til benægtere af klimaforandringer

Ved rette forklaringer, kan virksomhederne derfor have større mulighed for slippe godt fra sin adfærd, der ellers ville blive modtaget hårdt, mener Karina Holm Henriksen.

“Langt de fleste leverandører, kunder og medarbejdere har forståelse for 1; at virksomheder skal handle nu og handle hurtigt, og 2; det er også min erfaring, at alle har forståelse for, at vi hver især må og skal bidrage til at løse den her situation”, siger hun.

- HCL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere