16.12.2022 | Klima, miljø og energi
Fra madaffald til biogas
Indhold fra partner Hvad er dette?
Hvad sker der egentlig med det madaffald, vi sorterer derhjemme? Vestforbrænding inviterede sine ejerkommuner på rundtur til de anlæg, der modtager og behandler madaffald, så det kan blive omsat til biogas.
Halvdelen af Vestforbrændings ejerkommuner var med, da turen gik til de tre anlæg, der står for forskellige dele af processen i at omdanne vores madaffald til biogas. Første stop på turen var virksomheden Gemidan, der siden starten af 2021 har behandlet madaffald fra Vestforbrænding.
Madaffald bliver til pulp
Gemidan modtager borgernes madaffald fra Vestforbrænding og andre affaldsselskaber og for eksempel datooverskredne varer fra fødevarevirksomheder. Når Gemidan modtager madaffaldet, tilsætter de vand og føder det ind i en cyklon.
Cyklonen slår madaffaldet i stykker, så de enkelte dele bliver så små som muligt. Det er nødvendigt for, at man senere kan udvinde biogas fra madaffaldet. Samtidig frasorteres madaffaldsposer og fejlsorteringer som en såkaldt rejekt. Tilbage har man en pumpbar masse, der kaldes pulp. Pulpen tankes på tankbiler og transporteres videre til et biogasanlæg.
Fra pulp til biogas
Efter besøget hos Gemidan fulgte vi i pulpens fodspor til Solrød Bioenergi, hvor pulpen bliver pumpet i store reaktortanke sammen med blandt andet gylle fra landbruget og tang fra Køge Bugt. En enkelt reaktortank kan rumme 8-10.000 tons organisk materiale og producerer på tre timer gas svarende til en normal husstands årsforbrug. Det er bakterier, der omdanner det organiske materiale til biogas.
Biogassen sendes enten ubehandlet til et kraftvarmeværk eller den bliver renset og sendt på naturgasnettet. Biogas består af CO2 og metangas, så for at kunne pumpe gassen på naturgasnettet, skal CO2 fjernes. Det sker i et opgraderingsanlæg.
Den afgassede biomasse, der er tilbage i reaktortankene, kan bruges som naturgødning i landbruget. Særligt økologiske jordbrug er interesserede i denne fraktion, da de ikke kan anvende kunstgødning.
Optimal udnyttelse af dit madaffald
Det sidste stop på kommunernes rundtur var BioVækst ved Holbæk. BioVækst efterbehandler rejekt fra bl.a. Gemidan. De sørger for, at de sidste rester af organisk affald kan blive til biogas og kompost ved at trække fugten ud af rejekten.
Besøgene gjorde det tydeligt, at Gemidan, Solrød Bioenergi og BioVækst tilsammen sørger for en optimal udnyttelse af det madaffald, vi sorterer, og bidrager til på sigt at frigøre Danmark fra den fossile gas.
Rundturen har gjort kommunerne og Vestforbrænding endnu klogere på, hvad der præcis sker med madaffaldet, når det har forladt dit hjem—og ikke mindst hvorfor det nytter at sortere.
Klima, miljø og energi

Vestforbrænding indsamler rekordstor mængde madaffald
Samtlige Vestforbrændings 19 kommuner indsamler nu madaffald fra sine borgere. Det har resulteret i rekordhøje mængder indsamlet madaffald i juni måned med mere end 3.200 tons.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Håndtér dine brugte mundbind rigtigt
På verdensplan bruger vi tre millioner mundbind i minuttet. Svarende til hele 129 milliarder mundbind om måneden. Og de Coronahæmmende mundbind vil desværre blive en del af vores hverdag et stykke tid endnu. Men hvordan håndterer vi de brugte mundbind bedst, så både klima og miljø bliver mindst muligt påvirket?
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Fremtiden er grøn - og belagt med genbrug
Målet for fremtiden er sat. Vestforbrænding skal sammen med kommunerne sikre, at op mod 30.000 ton affald bliver genbrugt i 2030. Det svarer til vægten af tre Eiffeltårne eller knap 10% af alt det affald, der bliver indsamlet på de 24 genbrugsstationer i Vestforbrændings område.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Forsøgsanlæg sikrer bedre miljø
Den 17. november markerede Vestforbrænding, EU-Life og Stena Metall, at verdens første fuldskala forsøgsanlæg – HaloSep - snart kan sættes i drift. Anlægget omdanner flyveaske fra forbrændingsprocesser til genanvendelige materialer i form af metaller, salt og renset flyveaske. I dag er asken et farligt restprodukt kun egnet til deponi.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Grøn fjernvarme til flere i Lyngby
Lige om lidt bliver varmeforsyningen i Lyngby-Taarbæk endnu mere klimavenlig. Kommunalbestyrelsen har netop godkendt den næste store fjernvarmeudvidelse fra Vestforbrænding. Denne gang i Virum-Sorgenfri.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Intelligent kamerateknologi skal revolutionere vores genanvendelse af plastik
Et nyt forskningsprojekt skal udvikle en kamerabaseret sorteringsmaskine, der kan finsortere plastikaffald efter dets type. Maskinen bliver i projektet implementeret i industrien, og gør det muligt i langt højere grad at anvende genanvendt plast i fremstillingsindustrien.
Indhold fra partner