Frasorterede grøntsager skal opgraderes til plantebøffer hos Meyers Kantiner

Med lige knap 15 millioner kroner i tilsagn fra Landbrugsstyrelsen vil et nyt projekt give frasorterede grøntsager en ny chance for at blive et klimavenligt måltid. Meyers Kantiner er den første, der skal teste initiativet.

MATR kunne honorere hvert enkelt kg med 1 krone til de landmænd, der afsætter grøntsager til plantekød. Arkivfoto..

07.08.2023

CSR.dk

Skæve gulerødder og knoldede kartofler hører til sjældenhederne i grøntafdelingen. De deforme grøntsager ender nemlig kun i begrænset omfang på danskernes tallerkener. I stedet bruges de som foder hos de mindre kræsne husdyr.

Men det er et problem, når fødevarer går til spilde og nedgraderes til foder. Det mener aktørerne bag det nye projekt Solid-pro, der vil skabe nye fødevarer baseret på sidestrømme fra primærproduktionen.

”Når du spørger forbrugerne i Danmark, så er det næsten 50 procent af befolkningen, der siger, at de gerne vil skære ned på deres kødforbrug. Men når du så ser på, hvor mange der rent faktisk gør det, så er vi nede på omkring 10 procent. Derfor er vores konklusion, at der er behov for at lave nogle mere eftertragtede plantebaserede alternativer," fortæller Randi Wahlsten, administrerende direktør for projektpartneren MATR.

Kan sammenlignes med surdej
Ved at bruge en svampefermenteringsteknik vil projektet give danske frasorterede grøntsager, bælgfrugter og korn en chance for at slå til igen:

Læs også: Nyt samarbejde sætter flere danske bælgfrugter på menuen i landets kantiner

”Jeg plejer at sammenligne det med at bruge gær eller surdej for den sags skyld. Det er en fermenteringsproces de fleste kender til – men måske uden at tænke over det. Hvis du har noget mel, vand og olie, som du blander sammen, og giver en type temperatur og luftfugtighed ved hævning og en anden ved bagning, så sker der lige præcis ingenting med dine ingredienser uden gær i”, siger Randi Wahlsten og fortsætter:

”Men hvis du tilsætter gær, svarer det til at tilføje nogle mikroorganismer, som de svampe vi bruger i Solid-pro. Mikroorganismerne vil så begynde at spise de næringsstoffer, du har blandet dem sammen med, og det er sådan, de skaber en anden smag og tekstur i brødet.”

Det er det samme princip, der sker med de frasorterede grøntsager fra landbrugeren, som takket været svampenes naturlige mikroorganismer og de rette temperatur- og luftfugtighedsforhold, kan fermenteres til plantehakkekød med umamismag og tekstur, der minder om animalsk kød.

Spirende gevinster
Frasorterede grøntsager kan også blive til en god økonomisk gevinst for landbrugeren, hvis de opgraderes fra at gå til foder til at blive til fødevarer.

Læs også: Om tre år er hvert andet måltid i Ikeas kantiner vegetarisk

Typisk frasorteres nemlig 15 procent af afgrøderne i primærproduktionen, hvilket kan blive til en del tons på årsbasis. Her vil MATR kunne honorere hvert enkelt kg med 1 krone, hvilket skal give producenterne en merindtægt, hvis hele sidestrømmen afsættes til produktion af plantehakkekød.

Men det skal også være en gevinst for forbrugeren at spise plantehakkekød fremfor animalsk, og det har det ifølge Randi Wahlsten potentiale til at blive på flere områder.

”Vi har formået at skabe en fungi-bøf med dyb og kompleks umamismag. Ifølge vores beregninger vil du, hver gang du erstatter et kg hakket oksekød med et kg plantekød, spare klimaet for 97 procent af det CO2-aftryk, der ellers ville have været,” siger hun.

For at afprøve om plantehakkekødet rent faktisk kan bidrage til at ændre ved vores spisevaner, har Meyers Kantiner sagt ja til et samarbejde med MATR. Her vil fungi-bøffen stå sin prøve i praksis og blive serveret i forskellige opskrifter.

Dét skal være et springbræt til forhåbentlig at kunne blive fast inventar i danskernes køleskab ved projektets udgang i 2025.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online