12.01.2018  |  Klima, miljø og energi

Fremtidens datamængder kræver CO2-ofre

Verdens internetforbundne enheder vil inden for de næste ti år sluge 20 procent af den verdens producerede strøm. Det vil forhindre de globale reduktionsmål for CO2-emissioner, advarer forskerne.

Serverparker skal lagre og flytte en stadig voksende mængde af data fra verdens stigende antal af smartphones, tablets og andre internetforbundne enheder. Bare tænk på selvkørende biler, automatisering og kryptovalutaer. Det betyder, at i 2025 vil IT-branchen kunne forbruge 20 procent af al strøm, der produceres i verden. Det betyder, at vi risikerer at lægge forhindringer i vejen for indsatsen for at nå de globale reduktionsmål om at bremse klimaforandringerne, skriver Information. 

Udledninger på størrelse med USAs
IT-branchen plejer at tale om, at de med deres store energieffektivitet yder et vigtigt bidrag til at mindske kulstofemissionerne. Men nu afslører forskere beregninger, som viser det modsatte.    

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Fleksibelt elforbrug er vejen til den grønne omstilling 

En videnskabelig rapport, som er på vej i USA, viser nemlig, at informations- og kommunikationsteknologier (ICT) vil være skyld i 3,5 procent af de totale globale udledninger i 2020. Et tal, der overstiger hele luft- og skibsfartens andele i dag. Spoler vi frem til 2040, kan det nå helt op på 14 procent, som svarer til den andel, som USA i dag er ansvarlig for, skriver Information.

Vækst på 20 procent
Som det ser ud nu, så vokser efterspørgslen på den globale computerkraft 20 procent om året. Tilbage i 2015 brugte ICT-industrien mellem tre og fem procent af verdens elektricitet, påpeger den svenske forsker, Anders Andrae, som arbejder for det kinesiske kommunikationsteknologifirma Huawei. 

I hans undersøgelse fra 2016 påpeger han, at ICT-industrien vil kunne forbruge 20 procent af den globale strøm i 2025. Det svarer til en global emissionsandel på 5,5 procent - en andel kun overgået af USA, Kina og Indien.

Måske ikke så grønne alligevel
De store teknologigiganter som Google, Facebook, Apple, Intel og Amazon lover ellers, at de vil bruge vedvarende energi til datacentrenes strømforsyning. De køber i de fleste tilfælde grøn energi fra el-nettet, men der er også planer om at opbygge sol- og vindmølleparker tæt på deres centre, skriver Information.

Læs også: Datacentre skal være en del af den grønne omstilling 

Gary Cook, der er IT-analytiker for Greenpeace, forklarer dog, at kun omtrent 20 procent af den elektricitet, der bliver brugt i verdens datacentre, er vedvarende.

”Den gode nyhed er dog, at nogle virksomheder helt sikkert tager deres ansvar alvorligt og har gang i ambitiøse tiltag for at afbalancere deres hurtige vækst med vedvarende energi. Andre forfølger derimod en aggressiv vækst,” siger han til Information.

Men når IT-selskaberne bruger stadig mere strøm og gerne vil have grøn strøm at køre på, er det ikke sikkert kapacitetsopbygningen inden for grøn strøm kan følge med. Det betyder at energiproduktion baseret på fossile brændstoffer kan blive holdt i live længere end oprindeligt planlagt. Det er i særlig grad relevant Danmark, som sammen med Irland satser hårdt på at blive centrum for globale virksomheders datacentre. 

Hold øje med udviklingen! 
Håbet er, at der vil ske massive kontinuerlige forbedringer af energibesparelser, og vedvarende energi vil blive normen – men det forhindrer ikke ICT-industriens eksplosive vækst, forklarer Anders Andrae.

”Der er en reel risiko for, at det hele kommer ud af kontrol. Vores politiske beslutningstagere gør klogt i at holde et vågent øje med udviklingen,” siger Andrae til Information.

-JJK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere