Frihed til forskellighed i rapporteringen er vigtig for virksomhederne

Toogtyve parter bed til bolle da Erhvervsstyrelsen bad om input til en revision af reglerne for redegørelse af samfundsansvar. De fleste vil gerne beholde friheden i den nuværende model, men er åben overfor enkelte justeringer.

Ingen har noget imod standardiserede indikatorer, men det er vigtigt for virksomhederne at kunne fastholde fleksibiliteten i rapporteringen på samfundsansvar, fordi den tjener mange andre formål end overholdelse af §99A. .

17.03.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Drevet af især investorers behov for sammenlignelig information har også den danske regering et ønske om at få en eller anden grad af standardisering ind i virksomhedernes redegørelse for samfundsansvar. Derfor satte Erhvervsstyrelsen på vegne af Erhvervsministeren i efteråret 2019 et projekt i gang, for at finde ud af, hvordan det kan gøres.

Et af redskaberne var en offentlig høring, som skulle komme med input til, hvordan ”… rapporteringen kan gøres mere sammenlignelig og skabe mere transparens til gavn for samfundet og virksomhederne selv,” som styrelsen skriver i et notat.

Dilemmaet i forhold til den nuværende lovgivning, kan man forstå på notatet, er, at denhar en fleksibilitet, der betyder, at CSR-rapporterne ofte er meget individuelle og ofte ikke egner sig til sammenligning på tværs.

Toogtyve virksomheder og organisationer gav deres besyv med inden høringen lukkede d. 1. december. Det store og små virksomheder, store og små brancheorganisationer, fagbevægelsen, Amnesty International og Forbrugerrådet.

Der er ikke mange overraskelser i svarene.

Virksomhederne vil vælge selv og have hjælp
Virksomhederne og deres organisationer vil have frihed til at beslutte, hvad der er vigtigt for dem. De anbefaler at man fastholder fleksibiliteten i lovgivningen, som giver virksomhederne frihed til selv at vælge og prioritere de emner, som er væsentlige for dem og deres forretning.

De afviser ikke, at der kommer enkelte, obligatoriske standardindikatorer, men siger samtidig at der i så fald både kan og skal udvikles bedre retningslinjer for og kapacitetsopbygning inden for væsentlighedsanalyse. Bl.a. med fokus på det ”dobbelte materiality-begreb”, som er opstået de senere år, hvor virksomhederne både skal se på, hvordan issues påvirker dem, og hvordan de potentielt påvirker issues med deres aktiviteter. 

De understreger også, at det ikke er ønskværdigt at Danmark går enegang, men følger og indretter sig efter arbejdet i internationale fora med netop at finde gode svar på, hvordan der kan etableres bedre sammenlignelighed. Det gælder især EU’s arbejde (se s. 25), men også arbejdet i f.eks. Global Reporting Initiative og The International Integrated Reporting Framework.

Civilsamfundsorganisationerne vil have noget helt andet
Civilsamfundsorganisationerne og til dels fagbevægelsen benytter i den grad anledningen til ikke helt at forholde sig til behovet for standardiserede indikatorer, men i stedet at slå et gevaldigt og koordineret slag for behovet for at basere rapporteringskrav på FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, og indføre lovpligtig due diligence, og kravene i årsregnskabsloven ville så skulle afstemmes med dette krav.

Revisorerne vil have stramme krav
FSR – danske revisorer er til gengæld klar til at gå drastisk til værks. De vil have CSR-rapporteringen på niveau med den finansielle rapportering.

Det betyder rapportering, der er ”… mere data- og faktaorienteret, hvor al data er standardiseret og valideret – f.eks. med brug af de 15 ESG-nøgletal, som de selv har foreslået sammen med børsen i København og Finansforbundet. Og så skal der være klar regnskabspraksis, dvs. tydelige retningslinjer for hvordan man beregner og definerer de rapporterede tal.

Når det er på plads, så kan man lave en væsentlighedsanalyse og vælge de mest relevante tal ud. Og så skal rapporterne altid ”valideres af tredjepart. Som f.eks. en revisor.

Man kan godt forberede sig allerede
Det er uklart, hvordan og i hvilket omfang høringssvarene kommer til at indgå i Erhvervsstyrelsens anbefalinger, som skal afleveres til regeringen i efteråret 2020.  Men man kunne godt forestille sig, at øvelsen i nogen grad bliver overhalet inden om af aktiviteterne i EU.

Uanset bliver det spændende at se, hvad der kommer til at ske med kravene til rapportering. Man kan nok med fordel begynde at arbejde med kvaliteten af sine data og øve sig i at være knivskarp på væsentlighedsanalyse.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: rapportering

Hvad er status på CSR og bæredygtighedsrapportering i 2020? CSR.dk præsenterer de seneste analyser på området og ser på svarene fra danske stakeholders på Erhvervsstyrelsens høring angående revision af årsregnskabslovens paragraf 99A. 

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til din ESG-rapportering med digitale løsninger

17.04.2024CSR.dk

Gratis klimarapportering er nu standard for store events i Bella Center

12.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

ESG skal være nemt for SMV’er: Få her inspiration til konkrete rapporteringspunkter

11.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nyt lovforslag: Er din virksomhed klar til de nye bæredygtighedskrav?

09.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Her er de vigtigste ændringer i det kommende Corporate Sustainability Due Diligence direktiv

08.04.2024Foxway A/S

Sponseret

Latest footprint numbers for refurbished tech by Foxway

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus