Frihed til forskellighed i rapporteringen er vigtig for virksomhederne

Toogtyve parter bed til bolle da Erhvervsstyrelsen bad om input til en revision af reglerne for redegørelse af samfundsansvar. De fleste vil gerne beholde friheden i den nuværende model, men er åben overfor enkelte justeringer.

Ingen har noget imod standardiserede indikatorer, men det er vigtigt for virksomhederne at kunne fastholde fleksibiliteten i rapporteringen på samfundsansvar, fordi den tjener mange andre formål end overholdelse af §99A. .

17.03.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Drevet af især investorers behov for sammenlignelig information har også den danske regering et ønske om at få en eller anden grad af standardisering ind i virksomhedernes redegørelse for samfundsansvar. Derfor satte Erhvervsstyrelsen på vegne af Erhvervsministeren i efteråret 2019 et projekt i gang, for at finde ud af, hvordan det kan gøres.

Et af redskaberne var en offentlig høring, som skulle komme med input til, hvordan ”… rapporteringen kan gøres mere sammenlignelig og skabe mere transparens til gavn for samfundet og virksomhederne selv,” som styrelsen skriver i et notat.

Dilemmaet i forhold til den nuværende lovgivning, kan man forstå på notatet, er, at denhar en fleksibilitet, der betyder, at CSR-rapporterne ofte er meget individuelle og ofte ikke egner sig til sammenligning på tværs.

Toogtyve virksomheder og organisationer gav deres besyv med inden høringen lukkede d. 1. december. Det store og små virksomheder, store og små brancheorganisationer, fagbevægelsen, Amnesty International og Forbrugerrådet.

Der er ikke mange overraskelser i svarene.

Virksomhederne vil vælge selv og have hjælp
Virksomhederne og deres organisationer vil have frihed til at beslutte, hvad der er vigtigt for dem. De anbefaler at man fastholder fleksibiliteten i lovgivningen, som giver virksomhederne frihed til selv at vælge og prioritere de emner, som er væsentlige for dem og deres forretning.

De afviser ikke, at der kommer enkelte, obligatoriske standardindikatorer, men siger samtidig at der i så fald både kan og skal udvikles bedre retningslinjer for og kapacitetsopbygning inden for væsentlighedsanalyse. Bl.a. med fokus på det ”dobbelte materiality-begreb”, som er opstået de senere år, hvor virksomhederne både skal se på, hvordan issues påvirker dem, og hvordan de potentielt påvirker issues med deres aktiviteter. 

De understreger også, at det ikke er ønskværdigt at Danmark går enegang, men følger og indretter sig efter arbejdet i internationale fora med netop at finde gode svar på, hvordan der kan etableres bedre sammenlignelighed. Det gælder især EU’s arbejde (se s. 25), men også arbejdet i f.eks. Global Reporting Initiative og The International Integrated Reporting Framework.

Civilsamfundsorganisationerne vil have noget helt andet
Civilsamfundsorganisationerne og til dels fagbevægelsen benytter i den grad anledningen til ikke helt at forholde sig til behovet for standardiserede indikatorer, men i stedet at slå et gevaldigt og koordineret slag for behovet for at basere rapporteringskrav på FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, og indføre lovpligtig due diligence, og kravene i årsregnskabsloven ville så skulle afstemmes med dette krav.

Revisorerne vil have stramme krav
FSR – danske revisorer er til gengæld klar til at gå drastisk til værks. De vil have CSR-rapporteringen på niveau med den finansielle rapportering.

Det betyder rapportering, der er ”… mere data- og faktaorienteret, hvor al data er standardiseret og valideret – f.eks. med brug af de 15 ESG-nøgletal, som de selv har foreslået sammen med børsen i København og Finansforbundet. Og så skal der være klar regnskabspraksis, dvs. tydelige retningslinjer for hvordan man beregner og definerer de rapporterede tal.

Når det er på plads, så kan man lave en væsentlighedsanalyse og vælge de mest relevante tal ud. Og så skal rapporterne altid ”valideres af tredjepart. Som f.eks. en revisor.

Man kan godt forberede sig allerede
Det er uklart, hvordan og i hvilket omfang høringssvarene kommer til at indgå i Erhvervsstyrelsens anbefalinger, som skal afleveres til regeringen i efteråret 2020.  Men man kunne godt forestille sig, at øvelsen i nogen grad bliver overhalet inden om af aktiviteterne i EU.

Uanset bliver det spændende at se, hvad der kommer til at ske med kravene til rapportering. Man kan nok med fordel begynde at arbejde med kvaliteten af sine data og øve sig i at være knivskarp på væsentlighedsanalyse.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: rapportering

Hvad er status på CSR og bæredygtighedsrapportering i 2020? CSR.dk præsenterer de seneste analyser på området og ser på svarene fra danske stakeholders på Erhvervsstyrelsens høring angående revision af årsregnskabslovens paragraf 99A. 

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Analyse: Nye rapporter leverer ikke på formålet

21.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

ESG i praksis – bæredygtighed gennem hele produktets livscyklus

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025CEMAsys

Sponseret

Guide to CSDR Reporting Requirements

12.02.2025CSR.dk

Mellemtid på omnibussen: Hårdt politisk pres og omfattende stakeholdermodstand

12.02.2025Fristads Kansas

Sponseret

Fristads har gjort grøn hovedpine til sin kernekompetence

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart