Frihed til forskellighed i rapporteringen er vigtig for virksomhederne

Toogtyve parter bed til bolle da Erhvervsstyrelsen bad om input til en revision af reglerne for redegørelse af samfundsansvar. De fleste vil gerne beholde friheden i den nuværende model, men er åben overfor enkelte justeringer.

Ingen har noget imod standardiserede indikatorer, men det er vigtigt for virksomhederne at kunne fastholde fleksibiliteten i rapporteringen på samfundsansvar, fordi den tjener mange andre formål end overholdelse af §99A. .

17.03.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Drevet af især investorers behov for sammenlignelig information har også den danske regering et ønske om at få en eller anden grad af standardisering ind i virksomhedernes redegørelse for samfundsansvar. Derfor satte Erhvervsstyrelsen på vegne af Erhvervsministeren i efteråret 2019 et projekt i gang, for at finde ud af, hvordan det kan gøres.

Et af redskaberne var en offentlig høring, som skulle komme med input til, hvordan ”… rapporteringen kan gøres mere sammenlignelig og skabe mere transparens til gavn for samfundet og virksomhederne selv,” som styrelsen skriver i et notat.

Dilemmaet i forhold til den nuværende lovgivning, kan man forstå på notatet, er, at denhar en fleksibilitet, der betyder, at CSR-rapporterne ofte er meget individuelle og ofte ikke egner sig til sammenligning på tværs.

Toogtyve virksomheder og organisationer gav deres besyv med inden høringen lukkede d. 1. december. Det store og små virksomheder, store og små brancheorganisationer, fagbevægelsen, Amnesty International og Forbrugerrådet.

Der er ikke mange overraskelser i svarene.

Virksomhederne vil vælge selv og have hjælp
Virksomhederne og deres organisationer vil have frihed til at beslutte, hvad der er vigtigt for dem. De anbefaler at man fastholder fleksibiliteten i lovgivningen, som giver virksomhederne frihed til selv at vælge og prioritere de emner, som er væsentlige for dem og deres forretning.

De afviser ikke, at der kommer enkelte, obligatoriske standardindikatorer, men siger samtidig at der i så fald både kan og skal udvikles bedre retningslinjer for og kapacitetsopbygning inden for væsentlighedsanalyse. Bl.a. med fokus på det ”dobbelte materiality-begreb”, som er opstået de senere år, hvor virksomhederne både skal se på, hvordan issues påvirker dem, og hvordan de potentielt påvirker issues med deres aktiviteter. 

De understreger også, at det ikke er ønskværdigt at Danmark går enegang, men følger og indretter sig efter arbejdet i internationale fora med netop at finde gode svar på, hvordan der kan etableres bedre sammenlignelighed. Det gælder især EU’s arbejde (se s. 25), men også arbejdet i f.eks. Global Reporting Initiative og The International Integrated Reporting Framework.

Civilsamfundsorganisationerne vil have noget helt andet
Civilsamfundsorganisationerne og til dels fagbevægelsen benytter i den grad anledningen til ikke helt at forholde sig til behovet for standardiserede indikatorer, men i stedet at slå et gevaldigt og koordineret slag for behovet for at basere rapporteringskrav på FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, og indføre lovpligtig due diligence, og kravene i årsregnskabsloven ville så skulle afstemmes med dette krav.

Revisorerne vil have stramme krav
FSR – danske revisorer er til gengæld klar til at gå drastisk til værks. De vil have CSR-rapporteringen på niveau med den finansielle rapportering.

Det betyder rapportering, der er ”… mere data- og faktaorienteret, hvor al data er standardiseret og valideret – f.eks. med brug af de 15 ESG-nøgletal, som de selv har foreslået sammen med børsen i København og Finansforbundet. Og så skal der være klar regnskabspraksis, dvs. tydelige retningslinjer for hvordan man beregner og definerer de rapporterede tal.

Når det er på plads, så kan man lave en væsentlighedsanalyse og vælge de mest relevante tal ud. Og så skal rapporterne altid ”valideres af tredjepart. Som f.eks. en revisor.

Man kan godt forberede sig allerede
Det er uklart, hvordan og i hvilket omfang høringssvarene kommer til at indgå i Erhvervsstyrelsens anbefalinger, som skal afleveres til regeringen i efteråret 2020.  Men man kunne godt forestille sig, at øvelsen i nogen grad bliver overhalet inden om af aktiviteterne i EU.

Uanset bliver det spændende at se, hvad der kommer til at ske med kravene til rapportering. Man kan nok med fordel begynde at arbejde med kvaliteten af sine data og øve sig i at være knivskarp på væsentlighedsanalyse.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: rapportering

Hvad er status på CSR og bæredygtighedsrapportering i 2020? CSR.dk præsenterer de seneste analyser på området og ser på svarene fra danske stakeholders på Erhvervsstyrelsens høring angående revision af årsregnskabslovens paragraf 99A. 

Relateret indhold

25.03.2025Valified

Sponseret

ESG-platform lancerer engelsk version: Gør ESG-arbejdet lettere for danske virksomheder

14.03.2025Klimaklar

Sponseret

Explainer video: Det grundlæggende du skal vide om VSME

05.03.2025CSR.dk

Omnibus: Hvad skal virksomheder gøre nu?

28.02.2025CSR.dk

Svar fra CSRD-eksperter og praktikere: Omnibussen er ærgerlig

26.02.2025CSR.dk

Kort fortalt: Hvad indeholder Kommissionens omnibusforslag.

21.02.2025CSR.dk

Analyse: Nye rapporter leverer ikke på formålet

17.02.2025CEMAsys

Sponseret

Guide to CSDR Reporting Requirements

12.02.2025CSR.dk

Mellemtid på omnibussen: Hårdt politisk pres og omfattende stakeholdermodstand

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg