Frugten af CSR-arbejdet udebliver

En stigende del af verdens topledere har svært ved at koble fokus på bæredygtighed med bedre bundlinje. Det viser en omfattende undersøgelse, som Accenture og UN Global Compact, står bag.

22.10.2013

CSR.dk

Kristoffer Hvidsteen, der er Sustainability Lead hos Accenture, mener det er paradoksalt, at virksomhederne på den ene side anerkender vigtigheden af bæredygtighed, men på den anden side ikke er i stand til at lægge en bæredygtighedsstrategi, der giver værdi i økonomisk forstand..

Over 90 procent af verdens topledere mener, at fokus på bæredygtighed er vigtigt for virksomhedens fremtidige succes, men en stigende del af dem har svært ved at se, hvordan deres nuværende arbejde med bæredygtighed giver værdi for forretningen.  

Læs også: Økonomichefer har fået øjnene op for CSR

Det paradoks illustrerer ”The UN Global Compact-Accenture CEO Study on Sustainability 2013”.

Undersøgelsen er en global meningsmåling, der foretages hvert tredje år med svar fra over 1000 virksomhedsledere. Den konkluderer, at manglende evne til at koble bæredygtighed med forretningsværdi er den hurtigst voksende hindring for at skubbe sin virksomhed i en mere bæredygtig retning.

I 2007 svarede 18 procent af toplederne, at det var en hindring, i 2010 steg det tal til 30 procent, og i årets undersøgelse er det hele 37 procent af respondenterne, der har svært ved at se et link mellem fokus på bæredygtighed og bundlinjen.

Eksterne faktorer får skylden
Ifølge Kristoffer Hvidsteen, der er Sustainability Lead hos Accenture, er det paradoksalt, at virksomhederne på den ene side anerkender vigtigheden af bæredygtighed, men på den anden side i meget lille grad er i stand til at lægge en bæredygtighedsstrategi, der giver værdi i økonomisk forstand. Han forklarer, at virksomhederne ofte giver eksterne faktorer skylden for de manglende bundlinjeresultater, når det gælder bæredygtighedsarbejdet.

Læs også: Smartere forbrug og bedre bundlinje

”Specielt i Norden siger mange ledere, at politikerne er nødt til at lave nogle internationale aftaler, så virksomhederne får lige vilkår på bæredygtighedsområdet. De Nordiske virksomheder mener ikke, de har råd til at være ’the good guys’, når vilkårene er ulig i den globale konkurrence”, siger Kristoffer Hvidsteen.

Nøglefakta fra undersøgelsen

  • 93 procent af respondenterne ser fokus på bæredygtighed som vigtigt for virksomhedens fremtidige succes.
  • 40 procent siger, at økonomiske forhold har gjort det vanskeligt at rodfæste bæredygtighed i deres kernevirksomhed.
  • Den manglende evne til at koble bæredygtighed og forretningsværdi er den hurtigst voksende hindring. I 2007 sagde 18 procent, at det forhindrede dem i at gøre noget, og det tal steg til 30 procent i 2010. I år henviser 37 procent af de adspurgte topchefer til denne udfordring.
  • Kun 15 procent af lederne i undersøgelsen mener, at virksomheden har gjort fremskridt de seneste tre år ved at gøre bæredygtighed til en nødvendig faktor for forbrugerne.
 

Han forklarer også, at mange virksomheder mener, at medier og investorer spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe nogle rammevilkår, der gør det attraktivt at satse på bæredygtighed. Ifølge undersøgelsen ser virksomhederne dog forbrugerne som den allervigtigste eksterne faktor i forhold at gøre bæredygtighed til en attraktiv businesscase.

”Virksomhederne har meget høje forventninger til, at forbrugerne skal efterspørge bæredygtighed og sende signaler om, hvad virksomhederne skal gøre på området ved at købe bæredygtigt ind”, forklarer Kristoffer Hvidsteen.

Novo og Unilever er rollemodeller
Undersøgelsen har dog også identificeret virksomheder, der har formået at få bæredygtighed ind i forretningen og samtidig performe finansielt. Han kalder virksomhederne ”transformationsledere” og nævner Novo Nordisk og Unilever, som virksomheder, der formår at sætte værdi på CSR-arbejdet.

Læs også: CSR er midlet til at nå målet

Ifølge Kristoffer Hvidsteen er Novo Nordisks ’Blueprint for change’ program et mønstereksempel på et CSR-projekt, der har rod i kerneforretningen. Et af projekterne under programmet går ud på at udbrede kendskabet til diabetes i Indonesien, hvor man har en meget lille viden om sygdommen. Det sker ved at Novo Nordisk uddanner patienter, læger og sygeplejersker i landet, så de bliver i stand til at diagnosticere sygdommen og give den rigtige hjælp.

”Novo Nordisk skaber med projektet et sundere samfund og hjælper folk med skjult diabetes, og samtidig giver det forretningsmæssig mening, fordi projektet skaber et nyt marked for deres produkter”, understreger Kristoffer Hvidsteen.

Ud over spørgeskema-svar fra over 1000 CEOs er Global Compact-Accenture undersøgelsen suppleret med dybdegående interviews med 100 CEOs – blandt andet danske Niels Smedegaard fra Mærsk og Jørgen Buhl Rasmussen fra Tuborg.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

15.11.2024CSR.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

15.11.2024CSR.dk

Klimaaktivisterne taber slaget – men vinder krigen?

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

07.11.2024Nilfisk

Sponseret

Nilfisk is significantly advancing position in sustainability rating

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

05.11.2024CSR.dk

Succes med firedages arbejdsuge

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V