07.02.2020  |  Klima, miljø og energi

FSC spirer og gror i Norge

Indhold fra partner Hvad er dette?

FSC Danmark har spurgt tre af sine norske medlemmer, hvordan de oplever markedet for FSC-certificerede produkter og bæredygtighed i al almindelighed i Norge. Du kan også læse om de indsatser, der gøres i Norge for at udbrede FSC.

Hvordan oplever I interessen for bæredygtighed i Norge?

Jarle Anholt, Teknisk chef, Fritzøe Engros:
Både politikere, virksomheder, byggebranchen og de fleste mennesker er stadig i stigende grad optaget af bæredygtige materialer som FSC-certificerede produkter og miljøklassificering af bygninger som BREEAM. Hos Fritzøe Engros mener vi, at det er vigtigt, at alle virksomheder, politikere og privatpersoner ser dette som en konkurrencefordel. Vi mener, det er vigtigt, at norske virksomheder sammen sætter fokus på at udvikle bæredygtige løsninger i tråd med markedspotentialet. 

Jakob Horsholt, Indkøbschef, MegaFlis:
Vi tror på, at forbrugerne og vores kunder de kommende år vil stille større krav til, at træprodukter kommer fra bæredygtige skovbrug. Selvom ikke alle vores kunder på nuværende tidspunkt er optaget af emnet, når de køber møbler, så er vi sikre på, at det vil blive stærkere i fremtiden. Skov er heldigvis blevet et globalt emne, og vi er klar til at imødekomme kundernes krav.

Bjørn Malm, Leder for bæredygtighed, TINE:
Interessen for bæredygtighed er stigende i Norge. Stadig flere af vores kunder og forbrugere giver udtryk for, at bæredygtighed er en del af deres overvejelser, når de skal vælge produkt. 

Hvordan oplever I interessen for bæredygtige træ- og papirprodukter og FSC i Norge?

Jarle Anholt, Teknisk chef, Fritzøe Engros:
Fritzøe Engros A/S ser en stadig voksende efterspørgsel på FSC-mærkede produkter. Som Norges førende leverandør af træ- og pladeprodukter i høj kvalitet til den norske træindustri og byggemarkeder, ser Fritzøe Engros A/S det som en naturlig opgave at kunne sikre FSC-certificeret træ og ikke mindst dokumenteret sporbarhed i hele produktkæden, når det efterspørges. Fritzøe Engros A/S fører pr. efteråret 2019 mere end 700 varelinjer med FSC-certificerede produkter, og er forberedt på en fortsat stigning i efterspørgslen på FSC-certificeret materiale. 

Jakob Horsholt, Indkøbschef, MegaFlis:
FSC er et varemærke som forbrugere og kunder nu ser mange steder. Alt fra madprodukter, kontorartikler til byggematerialer osv. MegaFlis har valgt at investere i råvarer, som kommer fra FSC-certificerede skove. FSC-systemet giver os sikkerhed for, at disse skove lever op til strenge krav om bæredygtig træproduktion og ordentlige arbejdsforhold for skovarbejderne. MegaFlis har nu haft FSC-certifikat på Lind badeværelsesmøbler i godt to år og er blot et af flere tiltag, som vi investerer i.

Bjørn Malm, Leder for bæredygtighed, TINE:
TINE har i mange år mærket sine drikkekartoner med FSC. Her ser vi også en stigende opmærksomhed på bæredygtigt skovbrug. Det hænger nok særligt sammen med de udfordringer, vi oplever om hugst af regnskov. 

FSC-aktiviteter i Norge
Der er ikke noget FSC-kontor i Norge på nuværende tidspunkt. Men der er en voksende interesse for FSC i landet både blandt virksomheder, organisationer og i skovbruget. FSC Danmark har søsat en række initiativer i landet for at imødekomme og øge interessen:

 • Vi har lavet en norsk hjemmeside.
 • Vi har lavet en række informationsmaterialer på norsk, som kan downloades på den norske FSC-hjemmeside.
 • NYT i 2020: FSC Ugen bliver tilgængelig på norsk og vil blive tilbudt norske virksomheder og organisationer. 
 • NYT i 2020: Kampagnen ”Together We Are FSC” er oversat til norsk og bliver tilgængelig snart.
 • NYT i 2020: Medlemsdag i Norge: til sommer inviterer vi til medlemsdag og endagsseminar med kurser om CoC-certificering, varemærkebrug og FSC’s bidrag til verdensmål.
 • Vi giver præsentationer til arrangementer, senest til et seminar hos Etisk Handel Norge (EIH).
 • Vi har åbnet op for norske medlemmer (Flokk, Fritzøe Engros, Hilding Anders Norway, MegaFlis, Viking Outdoor Footwear og TINE).
 • Vi tager os af henvendelser vedrørende FSC fra norske organisationer og hjælper dem videre.
 • Vi er i Norge efter behov og som minimum hver 3.-4. måned og deltager i møder med norske organisationer og vores medlemmer.
 • Vi udsteder varemærkelicenser til ikke-certificerede norske virksomheder (typisk forhandlere, som ikke behøver at være FSC-certificeret).

Herudover arbejder en arbejdsgruppe på at lave den første norske nationale FSC-skovstandard. Dette arbejde koordineres af Reidar Haugan, +47 971 95 666 / reidar.haugan@lichen.no. Se mere om standardudviklingsprocessen her. Samme arbejdsgruppe stod bag den norske Controlled Wood-risikovurdering, som blev lanceret i 2018.

Certificeringer og licenser i Norge
642.437 ha skov er FSC-certificeret i Norge, og der er udstedt 62 FSC Chain-of-Custody (CoC)-certifikater til virksomheder / organisationer, der kan sælge / producere FSC-certificerede produkter. De 63 certifikater dækker over 139 salgssteder / enheder. Herudover har 5 ikke-FSC-certificerede virksomheder en licens til at bruge FSC’s varemærker i kommunikation og markedsføring af FSC-mærkede produkter.


Er du interesseret i at vide mere om FSC i Norge, så kontakt FSC Danmark.
 

Mere fra FSC® Danmark

FSC® Danmark

https://dk.fsc.org

 • info@fsc.dk
 • 88709518
 • Ryesgade 9, 2. tv, 8000 Aarhus C - (FSC® F000208)

FSC Danmark er det danske kontor for FSC-mærket - mærknings- og certificeringsordningen til træ og papir fra bæredygtige skove og ansvarlige kilder. I FSC Danmark arbejder vi med at fremme kendskabet til og brugen af FSC-mærket gennem kampagner, rådgivning, politisk arbejde og oplysningsarbejde.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere