14.10.2022 | Klima, miljø og energi
Gødningsfabrik skal indfri landbrugets grønne ambitioner
Arla, Danish Agro, Danish Crown og DLG ser på etablering af fabrik, der kan hjælpe landbruget til at blive CO2-neutralt.
Flere prominente virksomheder i landbruget vil etablere en fabrik, der skal levere bæredygtig kunstgødning til landmændene. Arkivfoto.
Landbrugsgiganterne Arla, Danish Crown, Danish Agro og DLG går nu sammen for at etablere en fabrik, der skal give virksomhedernes landmænd bæredygtig kunstgødning.
Fabrikken skal derved erstatte den importerede gødning, som landmændene pt spreder ud over landets marker.
Det skriver Børsen.
Fabrikken skal kunne fremstille gødningen på basis af grøn ammoniak, som så er produceret af vindmøllestrøm. Det bliver Esbjergs power-to-X-anlæg, der skal levere den grønne ammoniak.
Læs også: Nyt partnerskab vil gøre fossilfri gødning til markedsstandarden
Og hele projektet kræver formentlig en investering på mellem 5 og 6 milliarder kroner, oplyser Bent Nissen, direktør hos DLG.
Men grundlæggende har parterne ikke besluttet, i hvilket omfang de vil investere i projektet, og hertil, hvem der skal eje hvor meget.
Bent Nissen påpeger også, at det ikke er sikkert, at fabrikken vil lige i nærheden af ptX-anlægget.
“Her er jo ikke mange kunder til grøn handelsgødning mod vest. En eventuel fabrik kan placeres her – eller et andet sted, vi kan sejle ammoniakken til. Analyser må vise den bedste lokation”, siger han til Børsen.
Kæver store mængder energi
Hos tænketanken Concito kan man godt se meningen med at bruge power-to-X i landbrugskæmpernes projekt. Ifølge senioranalytiker Karsten Capion er energitypen nemlig god til produktion af gødning, da det kræver store mængder naturgas.
Læs også: Power-to-x kan blive Danmarks næste eksporteventyr
Samtidig stiller han imidlertid spørgsmålstegn ved, om Danmark kan stille nok grøn strøm til rådighed.
“Produktion af ammoniak til gødning er dog meget energikrævende, så problemet kan være, om der i Danmark er nok grøn strøm til også dette nye forbrug. Derudover er spørgsmålet, om Danmark kan klare sig i den globale konkurrence, fordi både ammoniak og gødning ret billigt kan transporteres over også store afstande”, siger senioranalytikeren til Børsen.
- HCL
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.