14.10.2022  |  Klima, miljø og energi

Gødningsfabrik skal indfri landbrugets grønne ambitioner

Arla, Danish Agro, Danish Crown og DLG ser på etablering af fabrik, der kan hjælpe landbruget til at blive CO2-neutralt.

Landbrugsgiganterne Arla, Danish Crown, Danish Agro og DLG går nu sammen for at etablere en fabrik, der skal give virksomhedernes landmænd bæredygtig kunstgødning.

Fabrikken skal derved erstatte den importerede gødning, som landmændene pt spreder ud over landets marker.

Det skriver Børsen.

Fabrikken skal kunne fremstille gødningen på basis af grøn ammoniak, som så er produceret af vindmøllestrøm. Det bliver Esbjergs power-to-X-anlæg, der skal levere den grønne ammoniak.

Læs også: Nyt partnerskab vil gøre fossilfri gødning til markedsstandarden

Og hele projektet kræver formentlig en investering på mellem 5 og 6 milliarder kroner, oplyser Bent Nissen, direktør hos DLG.

Men grundlæggende har parterne ikke besluttet, i hvilket omfang de vil investere i projektet, og hertil, hvem der skal eje hvor meget.

Bent Nissen påpeger også, at det ikke er sikkert, at fabrikken vil lige i nærheden af ptX-anlægget.

“Her er jo ikke mange kunder til grøn handelsgødning mod vest. En eventuel fabrik kan placeres her – eller et andet sted, vi kan sejle ammoniakken til. Analyser må vise den bedste lokation”, siger han til Børsen.

Kæver store mængder energi
Hos tænketanken Concito kan man godt se meningen med at bruge power-to-X i landbrugskæmpernes projekt. Ifølge senioranalytiker Karsten Capion er energitypen nemlig god til produktion af gødning, da det kræver store mængder naturgas.

Læs også: Power-to-x kan blive Danmarks næste eksporteventyr

Samtidig stiller han imidlertid spørgsmålstegn ved, om Danmark kan stille nok grøn strøm til rådighed.

“Produktion af ammoniak til gødning er dog meget energikrævende, så problemet kan være, om der i Danmark er nok grøn strøm til også dette nye forbrug. Derudover er spørgsmålet, om Danmark kan klare sig i den globale konkurrence, fordi både ammoniak og gødning ret billigt kan transporteres over også store afstande”, siger senioranalytikeren til Børsen.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere