17.01.2022 | Supply chain
Nyt partnerskab vil gøre fossilfri gødning til markedsstandarden
I en ny aftale skal svenske Lantmännen dække sine marker med fossilfri mineralsk gødning fra Yara. Partnerskabet er led et dyrkningsprogram, som landbrugsvirksomheden sætter i gang i 2023.
Hans Larsson, commercial director for Yara (tv.), og Torbjörn Wahlström, market manager arable inputs, agriculture sector hos Lantmännen (th.) har, som de første i branchen, underskrevet en aftale om fossilfri gødning. Foto: Yara/ Mårten Svensson.
I 2023 skal fossilfri gødning produceret på grøn energi være en realitet på landbrugsmarkedet. Det er i hvert fald visionen fra gødningsproducenten Yaya og landbrugsgiganten Lantmännen.
Her skal en ny, grøn gødning bane vejen for mindskning af fødevareværdikædens klimaaftryk, så bæredygtige produkter kan være lettilgængelige for forbrugeren.
Det skriver Effektivt Landbrug på deres hjemmeside.
Læs også: Nyt pyrolyseanlæg viser vejen mod færre udledninger for landbruget
I 2019 indgik parterne for første gang et samarbejde, for at vurdere mulighederne en fossilfri fødevarekæde gennem grøn gødningsproduktion.
Det bliver nu en realitet i 2023, hvor Yaras udvikling af en mineralsk gødning produceret af vedvarende energi fra blandt andet Norske Hydropower kan erstatte den fossile energi, som anvendes i ammoniakproduktion.
Ifølge partnere har gødningen et 80-90 procent lavere klimaaftryk end konventionel gødning, og det er den gødning, om Lantmännen nu skal dække sine marker med.
Dansk potentiale
Det ser også ud til, at Danmark kan få glæde af den grønne gødning. Yara arbejder nemlig på at etablere flere danske partnerskaber, hvor gødningen kan indgå i værdikæder, som kan give grønne udbud til glæde for forbrugeren.
“Hvis vi i fødevarebranchen skal imødekomme forbrugernes ønsker om grønnere produkter, er det vigtigt med samarbejder, der muliggør introduktionen af grøn gødning på markedet”, siger Søren Fredslund, business development manager i Yara Danmark til Effektivt Landbrug og fortsætter:
Læs også: Forskningsprojekt skal mindske migranters arbejdsulykker i dansk landbrug
”Vi arbejder aktivt på at etablere lignende samarbejder på det danske marked, og vi tror på, at der både i forarbejdningsledet og i detailhandlen er værdi at hente ved at fokusere på en grøn værdikæde”.
Foruden gødningsprojektet, arbejder Yara og Lantmännen sammen om en række andre projekter, der ligeledes skal jordbrugets CO2-udledning. Grønne næringsstofløsninger til afgrøder og digitale redskaber er blandt de områder og redskaber, som partnerskabet vil indfri sine grønne ambitioner med.
- HCL
Klima, miljø og energi

Ny UV-teknologi skal nedbringe madspild i husholdninger
Madspild er et globalt problem, hvor verdens husstande står for over halvdelen af det totale madspild. Det skal et nyt bakteriedræbende UV- produkt være med til at nedbringe og forlænge madvarernes liv i køleskabet med op til 300 procent.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Samfund

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.