Nyt partnerskab vil gøre fossilfri gødning til markedsstandarden

I en ny aftale skal svenske Lantmännen dække sine marker med fossilfri mineralsk gødning fra Yara. Partnerskabet er led et dyrkningsprogram, som landbrugsvirksomheden sætter i gang i 2023.

Hans Larsson, commercial director for Yara (tv.), og Torbjörn Wahlström, market manager arable inputs, agriculture sector hos Lantmännen (th.) har, som de første i branchen, underskrevet en aftale om fossilfri gødning. Foto: Yara/ Mårten Svensson..

17.01.2022

CSR.dk

I 2023 skal fossilfri gødning produceret på grøn energi være en realitet på landbrugsmarkedet. Det er i hvert fald visionen fra gødningsproducenten Yaya og landbrugsgiganten Lantmännen.

Her skal en ny, grøn gødning bane vejen for mindskning af fødevareværdikædens klimaaftryk, så bæredygtige produkter kan være lettilgængelige for forbrugeren.

Det skriver Effektivt Landbrug på deres hjemmeside.

Læs også: Nyt pyrolyseanlæg viser vejen mod færre udledninger for landbruget

I 2019 indgik parterne for første gang et samarbejde, for at vurdere mulighederne en fossilfri fødevarekæde gennem grøn gødningsproduktion.

Det bliver nu en realitet i 2023, hvor Yaras udvikling af en mineralsk gødning produceret af vedvarende energi fra blandt andet Norske Hydropower kan erstatte den fossile energi, som anvendes i ammoniakproduktion.

Ifølge partnere har gødningen et 80-90 procent lavere klimaaftryk end konventionel gødning, og det er den gødning, om Lantmännen nu skal dække sine marker med.

Dansk potentiale
Det ser også ud til, at Danmark kan få glæde af den grønne gødning. Yara arbejder nemlig på at etablere flere danske partnerskaber, hvor gødningen kan indgå i værdikæder, som kan give grønne udbud til glæde for forbrugeren.

“Hvis vi i fødevarebranchen skal imødekomme forbrugernes ønsker om grønnere produkter, er det vigtigt med samarbejder, der muliggør introduktionen af grøn gødning på markedet”, siger Søren Fredslund, business development manager i Yara Danmark til Effektivt Landbrug og fortsætter:

Læs også: Forskningsprojekt skal mindske migranters arbejdsulykker i dansk landbrug

”Vi arbejder aktivt på at etablere lignende samarbejder på det danske marked, og vi tror på, at der både i forarbejdningsledet og i detailhandlen er værdi at hente ved at fokusere på en grøn værdikæde”.

Foruden gødningsprojektet, arbejder Yara og Lantmännen sammen om en række andre projekter, der ligeledes skal jordbrugets CO2-udledning. Grønne næringsstofløsninger til afgrøder og digitale redskaber er blandt de områder og redskaber, som partnerskabet vil indfri sine grønne ambitioner med.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

07.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric lancerer skræddersyet løsning til SMV’ers bæredygtighedsarbejde

02.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Mobile datacentre er fremtiden – Schneider Electric opskalerer produktionen

01.04.2025Fristads Kansas

Sponseret

I front i tekstilbranchen: Virksomhed har cirkulær produktion i kernen af sin forretning

31.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Harmony NFC kontrolrelæer og timere er nu fuldt kompatible med iOS

25.03.2025CSR.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle