17.01.2022  |  Supply chain

Nyt partnerskab vil gøre fossilfri gødning til markedsstandarden

I en ny aftale skal svenske Lantmännen dække sine marker med fossilfri mineralsk gødning fra Yara. Partnerskabet er led et dyrkningsprogram, som landbrugsvirksomheden sætter i gang i 2023.

I 2023 skal fossilfri gødning produceret på grøn energi være en realitet på landbrugsmarkedet. Det er i hvert fald visionen fra gødningsproducenten Yaya og landbrugsgiganten Lantmännen.

Her skal en ny, grøn gødning bane vejen for mindskning af fødevareværdikædens klimaaftryk, så bæredygtige produkter kan være lettilgængelige for forbrugeren.

Det skriver Effektivt Landbrug på deres hjemmeside.

Læs også: Nyt pyrolyseanlæg viser vejen mod færre udledninger for landbruget

I 2019 indgik parterne for første gang et samarbejde, for at vurdere mulighederne en fossilfri fødevarekæde gennem grøn gødningsproduktion.

Det bliver nu en realitet i 2023, hvor Yaras udvikling af en mineralsk gødning produceret af vedvarende energi fra blandt andet Norske Hydropower kan erstatte den fossile energi, som anvendes i ammoniakproduktion.

Ifølge partnere har gødningen et 80-90 procent lavere klimaaftryk end konventionel gødning, og det er den gødning, om Lantmännen nu skal dække sine marker med.

Dansk potentiale
Det ser også ud til, at Danmark kan få glæde af den grønne gødning. Yara arbejder nemlig på at etablere flere danske partnerskaber, hvor gødningen kan indgå i værdikæder, som kan give grønne udbud til glæde for forbrugeren.

“Hvis vi i fødevarebranchen skal imødekomme forbrugernes ønsker om grønnere produkter, er det vigtigt med samarbejder, der muliggør introduktionen af grøn gødning på markedet”, siger Søren Fredslund, business development manager i Yara Danmark til Effektivt Landbrug og fortsætter:

Læs også: Forskningsprojekt skal mindske migranters arbejdsulykker i dansk landbrug

”Vi arbejder aktivt på at etablere lignende samarbejder på det danske marked, og vi tror på, at der både i forarbejdningsledet og i detailhandlen er værdi at hente ved at fokusere på en grøn værdikæde”.

Foruden gødningsprojektet, arbejder Yara og Lantmännen sammen om en række andre projekter, der ligeledes skal jordbrugets CO2-udledning. Grønne næringsstofløsninger til afgrøder og digitale redskaber er blandt de områder og redskaber, som partnerskabet vil indfri sine grønne ambitioner med.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere