G7-landene vil øge tempo på CO2-reduktion
Da de syv stormagter for nyligt holdt topmøde, besluttede de at hæve deres 2030-mål for reduktion af drivhusgasser.
For første gang i næsten to år mødtes G7-landenes stats- og regeringschefer fysisk i den forgangne weekend i England. G7 er et forum af syv af verdens største økonomier: USA, Canada, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Italien.
På topmødet forpligtede alle syv lande sig til at hæve deres 2030-mål for reduktion af drivhusgasser, når de skal levere nye måltal ved klimatopmødet i Glasgow i november i år. Landene meldte desuden ud, at de er enige om at kæmpe for at holde temperaturstigningen under 1,5 grader, udfase finansiering af kul uden CO2-fangst i udviklingslande i 2021 samt at stoppe med at udlede klimaskadelige gasser i 2050. Ligesom der blev lovet finansiering af udviklingslandes omstilling fra offentlige og private kilder svarende til omkring 600 milliarder om året frem til 2025.
Mens det lyder godt, peger aktivister og grønne organisationer fra hele verden på, at det meste er noget, de samme lande allerede havde udstedt løfter om.
"Vi står midt i en klimakrise, og der er ikke meget tid tilbage, hvis målet om at holde den globale temperatur stigning under 1,5 grader skal realiseres. Det er derfor skuffende, at G7 landene, som jo er nogle af de rigeste lande i verden, ikke tager klimaet mere alvorligt", siger Mattias Söderberg, klimarådgiver ved Folkekirkens Nødhjælp til Globalnyt.dk.
Læs også: Et lillebitte vindue står stadig åbent
Nogle nye løfter var der dog også. Landene udsendte en anden erklæring om, at ville arbejde for at beskytte og udvide verdens naturarealer. I denne erklæring lover landene at ville bakke op om en målsætning om at beskytte 30 procent af klodens land- og havområder inden 2030, en målsætning som vil blive bragt til afstemning til oktober, når FN's medlemmer skal vedtage nye mål for at bremse tabet af biodiversitet i verden. Ligesom de erklærer, at de vil tage "modige beslutninger", for at få den globale aftale om biodiversitet på plads og selv gå forrest med naturbeskyttelse.
Desuden har Storbritannien, Tyskland og USA øremærket hundrevis af millioner til at hjæpe sårbare samfund med at håndtere effekterne af voldsomt vejr.
- MTN