13.06.2017  |  Klima, miljø og energi

Gamle træpaller opvarmer hele Engesvang

Indhold fra partner Hvad er dette?

Tæt samarbejde mellem pallevirksomheden STEA og Ikast Værkerne har givet indbyggerne i byen Engesvang billig varme fra udtjente træpaller. Ifølge DI Bioenergi er det ”et smukt eksempel på at lokale ressourcer får værdi i form af CO2-fri energiproduktion.”

Hvad nu hvis man kunne komme af med sine gamle træpaller, som ellers skulle have været på lossepladsen, slippe for at køre dem unødigt rundt på lastbiler, spare udgifter og skåne miljøet? Hvad hvis man kunne være på forkant med begreber som cirkulær økonomi og CO2-regnskaber og gøre gavn i lokalsamfundet? Og ovenikøbet få en forretning ud af det? 

Det lyder utopisk, men i den midtjyske by Engesvang står et spritnyt varmeværk som fysisk bevis på, at sådan en idé findes – og er blevet til virkelighed.  

Her kværnes udtjente træpaller til træflis og bruges som CO2-neutralt biobrændsel på det nyopførte varmeværk. I løbet af et år skubbes 5.000 ton træflis ind gennem en overdimensioneret garagedør i varmeværket, føres videre ind i fyrets flammer og ender i rør som varme længere nede af vejen hos 760 husstande i den midtjyske by Engesvang samt hos byens seks største virksomheder.

Læs også: Afgifter kan sætte stopper for overskudsvarme fra Apple

Sparer 2.000 kr. om året

Værket er opført på virksomheden STEAs grund, hvis træaffald i form af flis – svarende til 250 fyldte lastbiler – ikke længere skal transporteres væk. Det sparer både CO2, udgifter for virksomheden og slid på vejene. Borgene i Engesvang sparer nu 2.000 kr. om året på deres varmeregning, og Ikast Værkerne har opført et meget moderne varmeværk, der mere end lever op til de nyeste standarder for CO2-udledning.

- Man skal ikke gøre som alle de andre. Vi forsøger altid at tænke smartere og finde løsninger, som sikrer bedre udnyttelse af naturressourcerne og er gode for miljøet. Og så finder vi også en måde at gøre det til en god forretning, siger Johnny Fiskbæk, ejer af STEA.

Læs også: Danskere laver whisky om til strøm

Forretningen haltede

STEA er leverandør af transporttungt træemballage i Danmark og står for hele distributionen af træpaller til flere af landets største virksomheder. Pallevirksomheden specialfremstiller også træemballage og har eget transportfirma. STEA havde for et par år siden brug for mere varme til bl.a. nye tørrestuer, og det fik Johnny Fiskbæk i idéværkstedet.

Han regnede på det og fandt ud af, at et nyt træflis-fyr kunne producere mere varme end virksomhedens behov. Men efter en snak med det lokale varmeværk viste det sig, at omkostningerne ved et nyt fyr mv. ville være større end den indtjening, virksomheden ville hente på at sælge overskudsvarmen. 

- Så miljømæssigt var det en rigtig god idé, men forretningen i det haltede. Hvis miljø og forretning skulle gå hånd i hånd, skulle vi skrue op for volumen – og så kom vi op i størrelse kraftvarmeværk. Det viste sig, at det lokale varmeværk var ved at være for småt, og Ikast Værkerne var med på ideen om at bygge et nyt varmeværk på STEAs grund. Vi blev enige om, at de skulle opføre værket, og vi skulle drive det ud fra vores viden om træ og flis, fortæller Johnny Fiskbæk. 

Læs også: Kortlægning af den danske bioenergiklynge

Givet hånd på godt jysk

Hverken STEA eller Ikast Værkerne havde før prøvet at samarbejde på den måde, eller for den sags skyld at opføre et topmoderne varmeværk til 25 millioner kroner. Men det er lykkes, bl.a. fordi begge parter undervejs har trukket på hinandens ekspertise.

- Nøglen til at få det til at fungere har været et vældig tæt samarbejde med Ikast Værkerne. Og det har virkelig været upåklageligt hele vejen igennem. Vi har givet hånd på godt jysk, og så er vi gået til samarbejdet med en vilje til at lykkes i stedet for at hænge os i detaljer, siger Johnny Fiskbæk.

Læs også: Deleøkonomi blandt virksomheder kan øge velstanden med 1,7 mia. kr.

Besluttet på at gå forrest

Det er kommet STEA til gode, at virksomheden har været tidligt i gang med at tænke i miljø. Der ligger eksempelvis et grundigt sorteringsarbejde af den udtjente træemballage forud for, at den kan flises og brændes i varmeværket. Kun ren træ må indgå i brændslet, så krydsfiner eller malet træ skal sorteres fra. Den sortering havde STEA allerede på plads – og naturligvis miljøcertificeret, inden ideen om varmeværket var tænkt.

- Naturressourcerne er knappe, og vi er forvisset om, hvis ikke virksomhederne selv fokuserer på ressourcer og miljø, så vil det fra politisk side blive dikteret. Det kommer til at ske – og det vil føre store investeringer med sig. STEAs opfattelse har fra starten været, at det kan man lige så godt klæde sig på til og sørge for at gå forrest, siger Johnny Fiskbæk.

Læs også: Ambitiøst energiudspil fra EU kan gavne danske virksomheder

Smukt eksempel

I DI Bioenergi roser sekretariatsleder Michael Persson opfindsomheden og gåpåmodet i den midjyske virksomhed.

- Det er jo et smukt eksempel på, at der bliver skabt værdi af lokale ressourcer til CO2-fri energiproduktion. Ved at anvende restprodukter, der allerede er på stedet og er sorteret, kan vi udnytte ressourcen optimalt og spare en masse transport og håndtering. Det sikrer, at løsningen er både klimamæssigt og energimæssigt optimal, samtidig med at den er økonomisk for virksomhederne, siger Michael Persson. 

Læs også: Virksomheder skriger på brugt plastik

STEA og træpallerne

Ligger i Engesvang ved Silkeborg
Virksomheden har 60 ansatte, er leverandør af træemballage og fremstiller selv transporttungt emballage
Har eget transportfirma
Søstervirksomheder i Sverige, Norge og Tyskland
Varmeværket opført i 2015 og har kostet 25 mio. kr.
STEA driver værket i samarbejde med Ikast Værkerne

Mere fra Dansk Industri

Dansk Industri

www.di.dk

  • di@di.dk
  • 3377 3377
  • H. C. Andersens Boulevard 18, 1787 København V

DI arbejder for at sikre de bedst mulige rammer for virksomhedernes CSR-arbejde på såvel dansk, europæisk og globalt plan.DI's indsats spænder bredt, da CSR-arbejdet ofte baseres på globale principper såsom FN’s konventioner og OECD retningslinjer og udmønter sig i såvel EU som national lovgivning.CSR adresserer globale udfordringer, hvorfor de fleste virksomheder refererer til globale princip…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere