Genbrug er guld i nyt bygningsprojekt
Gennem et omfattende, nyt DTU-projekt skal cirkulær økonomi henvendt byggebranchen minimere spild på stordriftsniveau.
Den danske byggesektor står midt i en brancheændrende udvikling med grøn omstilling og øje for, hvordan man bygger, og hvilke ressourcer der skal bruges.
Men selv om mange har visioner og innovative idéer til, hvordan byggebranchen kan fremme brugen af cirkulære produkter, er de færreste klar over, om de overhovedet er realiserbare.
Det mener Christian Thuesen, lektor på DTU Management. Derfor har han udviklet forskningsprojektet CircOp: Circular Construction Platforms, der har til formål at fremskynde den cirkulære økonomi i byggebranchen, så de kan opskaleres og blive konkurrencedygtige.
Læs også: Nyt videnscenter skal sætte skub i byggebranchens CO2-reduktion
Det skriver Dagens Byggeri.
Projektet skal få byggebranchens værdikæde til at hænge bedre sammen ved at integrere byggeriet processer fra materialer til det færdige byggerier gennem en række samarbejdspartnere.
Parterne er blandt andet RGS Nordic, Næste, GXN og Enemærke & Petersen, der alle vil skal spare og drage fordel af projektets indsigter.
Hos førstnævnte fortæller Ebbe Tubæk Naamansen, head of group sustainability, at virksomheden allerede er i gang med at omstille forretningen til et cirkulært foretagende. Men det er ikke noget, man kan gøre alene.
Læs også: Genbrug gør ikke nødvendigvis byggeriet dyrere
”For at materialer kan genanvendes i nye byggevarer, så kræver det samarbejde med byggevareproducenterne og langt større styring af ressourcerne fra oprindelsen på byggepladser, renoveringer og nedrivninger igennem oparbejdning hos os til leverance af et kvalitetssikret materiale til byggevareproducenterne”, siger han til Dagens Byggeri.
CircOp forventes at være afsluttet ved udgangen af 2024 og undervejs vil parternes erfaringer og løsninger blive delt med branchen gennem publikationer, events og en række workshops.
- HCL