06.12.2021 | Klima, miljø og energi
Genbrug: Fra valgplakaten på lygtepælen til designerlampen i stuen
Onsdag var sidste mulighed for at rive valgplakaterne ned fra gadebilledet. Og i stedet for at gemme dem til næste kamp, arbejder flere kommuner nu på give valgplakaterne nyt liv i andre produkter.
I onsdags havde flere af landets politikere sandsynligvis travlt med at fjerne de sidste valgplakater fra kommunal- og regionsvalget.
Hvis plakaterne ikke skal gemmes til næste valg, kan de nu genanvendes, så materialerne kan få nyt liv. Det initiativ vil Københavns Kommune i samarbejde med Amager Ressourcecenter (ARC) slå et slag for.
Læs også: Plastic Change kårer Danmarks største plastikforurenere
På ARC’s ni genbrugsstationer i kommunen er der derfor stillet 27 midlertidige containtere, som plakaterne kan smides i. Tiltaget går dog ikke kun ud på at gøre kommunen en smule grønnere, men også at undersøge, hvor mange valgplakater, man i virkeligheden kan genanvende.
Det fortæller ARC’s direktør Jacob H. Simonsen:
”De er lavet på forskellige måder og spænder vidt fra gamle masonitplader med papir på til plast med papir på til ren plast med print. Derfor er vi interesserede i at se, hvor mange der er af de forskellige typer og også forsøge at få oparbejdet dem til noget fornuftigt”.
Selvom det også at miljøvenligt at genbruge plakaterne til næste valg, mener Jacob H. Simonsen, at det grønne aspekt eventuelt også kan ses i plasten, der får nyt liv i nye produkter.
Læs også: Plastikforbud reducerer ikke brugen af engangsprodukter
”Men man kan få genanvendt det, så det bliver granuleret og omsmeltet til nye produkter som lamper, tandbørster, toiletsæder eller andet. Det koster så måske mere energi at få det oparbejdet til et nyt produkt, så det er nogle af de balancer, vi er interesserede i at se på”.
Flere kommuner rundt omkring i landet taget initiativ til at gå en grønne retning når det kommer til valgplakaternes genanvendelsesmuligheder. Thisted Kommune har blandt andet stillet containere til polypropen frem, og Hedensted Kommune er gået sammen med designvirksomheden Relife Studio. Sammen skal de se på, om man kan lave valgplakaterne om til lamper.
- HCL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Byggecentre kan få hjælp til at gøre kunderne klogere på bæredygtighed
Tre ud af fire danskere har lidt eller ingen viden om bæredygtige byggematerialer. Det vil Videncentret Bolius, foreningen Realdania og Danske Byggecentre lave om på, og derfor inviterer partnerne landets byggecentre til at søge midler til bæredygtige idéer og aktiviteter.
Strategi & ledelse

First-mover i en branche uden bæredygtighedsfokus
Lubech Living laver mere bæredygtig brugskunst og interiør i en branche, hvor opmærksomheden på det emne er forsvindende lille. CSR.dk tegner et portræt.
Klima, miljø og energi

Hver anden borger er villig til at ændre adfærd for klimaet
De fleste danskere ønsker at leve mere bæredygtigt. Men det er blot hver femte, der faktisk gør det, viser ny rapport.
Samfund

Lynlad din elbil mens du køber ind
Dem med elbil kan se frem til nye lademuligheder når de handler i Meny eller Spar.
Samfund

Fem lande er klimaskyld i udviklingslandes tab af 6.000 mia. dollars
Forskere har lavet en model, der viser, hvor store økonomiske tab de største klimasyndere forårsager i andre lande. Håb og frygt i lige mål for, at det kan gøre erstatningssøgsmål mulige.
Supply chain

Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Ørsted bliver det første energiselskab i verden, der stiller krav til alle sine leverandører om, at de skal anvende 100 % vedvarende energi i 2025.