06.12.2021 | Klima, miljø og energi
Genbrug: Fra valgplakaten på lygtepælen til designerlampen i stuen
Onsdag var sidste mulighed for at rive valgplakaterne ned fra gadebilledet. Og i stedet for at gemme dem til næste kamp, arbejder flere kommuner nu på give valgplakaterne nyt liv i andre produkter.
I onsdags havde flere af landets politikere sandsynligvis travlt med at fjerne de sidste valgplakater fra kommunal- og regionsvalget.
Hvis plakaterne ikke skal gemmes til næste valg, kan de nu genanvendes, så materialerne kan få nyt liv. Det initiativ vil Københavns Kommune i samarbejde med Amager Ressourcecenter (ARC) slå et slag for.
Læs også: Plastic Change kårer Danmarks største plastikforurenere
På ARC’s ni genbrugsstationer i kommunen er der derfor stillet 27 midlertidige containtere, som plakaterne kan smides i. Tiltaget går dog ikke kun ud på at gøre kommunen en smule grønnere, men også at undersøge, hvor mange valgplakater, man i virkeligheden kan genanvende.
Det fortæller ARC’s direktør Jacob H. Simonsen:
”De er lavet på forskellige måder og spænder vidt fra gamle masonitplader med papir på til plast med papir på til ren plast med print. Derfor er vi interesserede i at se, hvor mange der er af de forskellige typer og også forsøge at få oparbejdet dem til noget fornuftigt”.
Selvom det også at miljøvenligt at genbruge plakaterne til næste valg, mener Jacob H. Simonsen, at det grønne aspekt eventuelt også kan ses i plasten, der får nyt liv i nye produkter.
Læs også: Plastikforbud reducerer ikke brugen af engangsprodukter
”Men man kan få genanvendt det, så det bliver granuleret og omsmeltet til nye produkter som lamper, tandbørster, toiletsæder eller andet. Det koster så måske mere energi at få det oparbejdet til et nyt produkt, så det er nogle af de balancer, vi er interesserede i at se på”.
Flere kommuner rundt omkring i landet taget initiativ til at gå en grønne retning når det kommer til valgplakaternes genanvendelsesmuligheder. Thisted Kommune har blandt andet stillet containere til polypropen frem, og Hedensted Kommune er gået sammen med designvirksomheden Relife Studio. Sammen skal de se på, om man kan lave valgplakaterne om til lamper.
- HCL
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.