26.10.2021  |  Klima, miljø og energi

Plastic Change kårer Danmarks største plastikforurenere

I en ny, dansk undersøgelse har Plastic Change fundet de producenter, der topper hitlisten som de største plastikforurenere i Danmark i år.

Det er måske en usædvanlig pris, men ikke desto mindre har Plastic Change været ude og kåre de producenter og virksomheder, hvis emballager og produkter man finder mest i den danske natur.

Det gælder blandt andet British American Tobacco, Royal Unibrew, Carlsberg Group, Mondeléz og Phillip Morris International. British American Tobacco og Philip Morris International er producenter bag cigaretmærker som Prince og Marlboro, mens Mondeléz International står for brands som f.eks. Oreo, Marabou og Toblerone.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Plastikforbud reducerer ikke brugen af engangsprodukter

Top 10 plastikforurenere i Danmark 2021

  • British American Tobacco
  • Royal Unibrew A/S
  • Carlsberg Group
  • Mondelez International
  • Philip Morris International
  • Mars, Incorporated
  • McDonald's
  • Reynolds American
  • Reitan Group
  • Ferrero Group

Finalisterne er fundet gennem en undersøgelse – et såkaldt Producent Tjek - som Plastic Change har udarbejdet i samarbejde med en række frivillige fra flere steder i landet. I forbindelse med World Cleanup Day den 18. september har de frivillige været med til at indsamle og kortlægge det affald, der har været til at finde på ni forskellige lokationer i hele Danmark.

Her er undersøgelsen kommet frem til, at det oftest er cigaretfiltre, slikemballage og engangsplastikkrus, der topper listen over affaldstyper fundet i naturen.

Vil ikke pege fingre
Ifølge Plastic Change er formålet med rapporten ikke at udskamme producenterne, men at tydeliggøre, at virksomhederne har et medansvar når det kommer til at løse problemet med plastikforurening.

Læs også: Genanvendelse må ikke blive eneste løsning på plastikproblematikken

”Producent Tjek undersøgelserne giver os helt konkret viden om hvilke producenter, der er med til at forurene vores natur med affald. Forbrugerne har givetvis et stort ansvar for at sørge for at affald sorteres og smides korrekt ud i skraldespanden, og ikke i miljøet. Men det er klart, at de producenter, der fremstiller værdiløs engangsplastik emballager, har mindst et lige så stort ansvar for at sørge for, at vi fremover kun har bæredygtige produkter på markedet, som forbrugerne nemt kan håndtere korrekt”, siger Claudia Sick, biolog og miljøfaglig rådgiver i Plastic Change og tovholder på Producent Tjek i Danmark. 

Det danske Producent Tjek, er en del af den globale undersøgelse – på engelsk Brand Audit Report – som miljøbevægelsen Break Free From Plastic er forfatter af. Undersøgelsen omfatter 11.000 frivillige, der har gennem 440 undersøgelser i 45 forskellige lande indsamlet data til rapporten.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere