Plastikforbud reducerer ikke brugen af engangsprodukter

Lørdag d. 1. juli trådte nye EU-regler i kraft, som forbyder brugen af engangsplastik. Men ifølge en række organisationer bør Danmark tage skridtet videre og gøre op med alle engangsprodukter. Synderen er nemlig ikke plastikken i sig selv.

Hvis vi stadig ønsker at være et foregangsland på miljø- og klimaspørgsmål i Danmark, mener Lone Mikkelsen, at vi skal kigge mod Irland og Frankrig. Begge lande er i gang med en fuld udfasning af engangsservice. Arkivfoto.

08.07.2021

CSR.dk

”Danmark kommer til at leve op til de EU-krav, der er i forbindelse med direktivet. Men vi mener ikke, at det bringer Danmark i front i den klimakamp, vi har”, siger Lone Mikkelsen ifølge Jyllands-Posten

Hun er seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling, som er en ud af fem organisationer i Danmark, der ikke mener, at de nyeste EU-regler er vidtgående nok.

Læs også: Genanvendelse må ikke blive eneste løsning på plastikproblematikken

Lørdag trådte reglerne ellers i kraft, der sætter en stopper for salget af engangsplastik. Det vil sige, at vi nu har sagt farvel til både tallerkner og kopper, sugerør og vatpinde lavet af plastik. Årsagen finder vi i havet. EU Kommisionen vurderer nemlig, at 80 procent af havaffald er plast.

”Denne lovgivning vil reducere udgifterne til miljøskader med 22 mialliarder euros — de anslåede omkostninger ved plastikforurening i Europa frem til 2030. Europa har nu en lov, som vi kan forsvare og promovere på verdensplan taget i betragtning, at problemet med plastikforurening i havet er et internationalt problem. Dette er afgørende for vores planet”, udtalte Europa-Parlamentets ordfører Frédérique Ries tilbage i 2019, da lovgivningen blev vedtaget, i en pressemeddelelse.

Plastik er ikke problemet
Men at sætte en stopper for engangsplastik, sætter ikke nødvendigvis en stopper for engangsprodukter, påpeger rækken af NGO’er, som indebærer Rådet for Grøn Omstilling, Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden, Plastic Change og Oceana.

”Forbuddet kommer ikke til at batte i forhold til det engangsforbrug, som vi har i dag, fordi det er muligt at erstatte engangsprodukter i plastik med andre engangsprodukter. Så det er egentlig ikke plast, der er et problem i sig selv. Det er i det hele taget det forhold, at vi bruger ting én gang”, forklarer Lone Mikkelsen.

Læs også: Coca-Cola vil udskifte plastik med dansk pap

Derfor er der brug for, at Danmark opstiller mål for at reducere den generelle brug af engangsservice, ligesom vi skal arbejde aktivt for at kunne genanvende de nye materialer, der bliver brugt i engangsservice såsom pap.

Hvis vi stadig ønsker at være et foregangsland på miljø- og klimaspørgsmål i Danmark, mener Lone Mikkelsen, at vi skal kigge mod Irland og Frankrig. Begge lande er i gang med en fuld udfasning af engangsservice.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom