08.07.2021  |  Samfund

Plastikforbud reducerer ikke brugen af engangsprodukter

Lørdag d. 1. juli trådte nye EU-regler i kraft, som forbyder brugen af engangsplastik. Men ifølge en række organisationer bør Danmark tage skridtet videre og gøre op med alle engangsprodukter. Synderen er nemlig ikke plastikken i sig selv.

”Danmark kommer til at leve op til de EU-krav, der er i forbindelse med direktivet. Men vi mener ikke, at det bringer Danmark i front i den klimakamp, vi har”, siger Lone Mikkelsen ifølge Jyllands-Posten

Hun er seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling, som er en ud af fem organisationer i Danmark, der ikke mener, at de nyeste EU-regler er vidtgående nok.

Læs også: Genanvendelse må ikke blive eneste løsning på plastikproblematikken

Lørdag trådte reglerne ellers i kraft, der sætter en stopper for salget af engangsplastik. Det vil sige, at vi nu har sagt farvel til både tallerkner og kopper, sugerør og vatpinde lavet af plastik. Årsagen finder vi i havet. EU Kommisionen vurderer nemlig, at 80 procent af havaffald er plast.

”Denne lovgivning vil reducere udgifterne til miljøskader med 22 mialliarder euros — de anslåede omkostninger ved plastikforurening i Europa frem til 2030. Europa har nu en lov, som vi kan forsvare og promovere på verdensplan taget i betragtning, at problemet med plastikforurening i havet er et internationalt problem. Dette er afgørende for vores planet”, udtalte Europa-Parlamentets ordfører Frédérique Ries tilbage i 2019, da lovgivningen blev vedtaget, i en pressemeddelelse.

Plastik er ikke problemet
Men at sætte en stopper for engangsplastik, sætter ikke nødvendigvis en stopper for engangsprodukter, påpeger rækken af NGO’er, som indebærer Rådet for Grøn Omstilling, Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden, Plastic Change og Oceana.

”Forbuddet kommer ikke til at batte i forhold til det engangsforbrug, som vi har i dag, fordi det er muligt at erstatte engangsprodukter i plastik med andre engangsprodukter. Så det er egentlig ikke plast, der er et problem i sig selv. Det er i det hele taget det forhold, at vi bruger ting én gang”, forklarer Lone Mikkelsen.

Læs også: Coca-Cola vil udskifte plastik med dansk pap

Derfor er der brug for, at Danmark opstiller mål for at reducere den generelle brug af engangsservice, ligesom vi skal arbejde aktivt for at kunne genanvende de nye materialer, der bliver brugt i engangsservice såsom pap.

Hvis vi stadig ønsker at være et foregangsland på miljø- og klimaspørgsmål i Danmark, mener Lone Mikkelsen, at vi skal kigge mod Irland og Frankrig. Begge lande er i gang med en fuld udfasning af engangsservice.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere