08.07.2021 | Samfund
Plastikforbud reducerer ikke brugen af engangsprodukter
Lørdag d. 1. juli trådte nye EU-regler i kraft, som forbyder brugen af engangsplastik. Men ifølge en række organisationer bør Danmark tage skridtet videre og gøre op med alle engangsprodukter. Synderen er nemlig ikke plastikken i sig selv.
Hvis vi stadig ønsker at være et foregangsland på miljø- og klimaspørgsmål i Danmark, mener Lone Mikkelsen, at vi skal kigge mod Irland og Frankrig. Begge lande er i gang med en fuld udfasning af engangsservice. Arkivfoto
”Danmark kommer til at leve op til de EU-krav, der er i forbindelse med direktivet. Men vi mener ikke, at det bringer Danmark i front i den klimakamp, vi har”, siger Lone Mikkelsen ifølge Jyllands-Posten.
Hun er seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling, som er en ud af fem organisationer i Danmark, der ikke mener, at de nyeste EU-regler er vidtgående nok.
Læs også: Genanvendelse må ikke blive eneste løsning på plastikproblematikken
Lørdag trådte reglerne ellers i kraft, der sætter en stopper for salget af engangsplastik. Det vil sige, at vi nu har sagt farvel til både tallerkner og kopper, sugerør og vatpinde lavet af plastik. Årsagen finder vi i havet. EU Kommisionen vurderer nemlig, at 80 procent af havaffald er plast.
”Denne lovgivning vil reducere udgifterne til miljøskader med 22 mialliarder euros — de anslåede omkostninger ved plastikforurening i Europa frem til 2030. Europa har nu en lov, som vi kan forsvare og promovere på verdensplan taget i betragtning, at problemet med plastikforurening i havet er et internationalt problem. Dette er afgørende for vores planet”, udtalte Europa-Parlamentets ordfører Frédérique Ries tilbage i 2019, da lovgivningen blev vedtaget, i en pressemeddelelse.
Plastik er ikke problemet
Men at sætte en stopper for engangsplastik, sætter ikke nødvendigvis en stopper for engangsprodukter, påpeger rækken af NGO’er, som indebærer Rådet for Grøn Omstilling, Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden, Plastic Change og Oceana.
”Forbuddet kommer ikke til at batte i forhold til det engangsforbrug, som vi har i dag, fordi det er muligt at erstatte engangsprodukter i plastik med andre engangsprodukter. Så det er egentlig ikke plast, der er et problem i sig selv. Det er i det hele taget det forhold, at vi bruger ting én gang”, forklarer Lone Mikkelsen.
Læs også: Coca-Cola vil udskifte plastik med dansk pap
Derfor er der brug for, at Danmark opstiller mål for at reducere den generelle brug af engangsservice, ligesom vi skal arbejde aktivt for at kunne genanvende de nye materialer, der bliver brugt i engangsservice såsom pap.
Hvis vi stadig ønsker at være et foregangsland på miljø- og klimaspørgsmål i Danmark, mener Lone Mikkelsen, at vi skal kigge mod Irland og Frankrig. Begge lande er i gang med en fuld udfasning af engangsservice.
- KCP
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.