Genbrugsprocesser i storskala skal gøre cirkulær økonomi til den nye norm
I EU genererer vi store mængder af metaller og plastik. I 2050 er ambitionen at dække en meget stor del af behovet for disse materialer ved at genanvende allerede benyttede råmaterialer.
Ud af det samlede behov for råmaterialer vil mere end halvdelen af stål, aluminium og plast kunne dækkes af recirkulerede materialer.
Plast er et fantastisk eksempel på et materiale, som virkelig bevarer sin værdi. Det er holdbart, vejer lidt, er let at forme og tilgængeligt i enhver tænkelig farve. Efter at have løst sin grundfunktion, kan plastemballager og produkter få nyt liv - helt op til ti gange.
Fortum Circo® – kvalitet til mange formål
Fortum Recycling & Waste i Finland er førende i Norden indenfor raffinering og genanvendelse af plastaffald fra husholdninger og industri. Fortum driver et plastraffinaderi i Rihiimäki, Finland, som genanvender plastmaterialer i høj kvalitet og kan erstatte jomfruelig plast til de fleste formål. Fortum planlægger at etablere Norges første plastraffinaderi efter samme koncept.
Der er tusindvis af forskellige typer plast, som benyttes til forskellige formål. Fortum genanvender emballageplast fra både husholdninger og virksomheder. Indtil videre genanvender vi hovedsageligt LDPE-, HDPE- og PP-plast, som udgør majoriteten af råmaterialerne i plastaffald
Fortums plastgranulat - Circo® - produceres efter et unikt kvalitetskoncept, som sikrer slutprodukter i høj kvalitet. Kernen i Circo® er en høj genanvendelsesgrad og en ensartet kvalitet, som skabes ved:
- En omhyggelig styring af hele genanvendelseskæden
- En separat indsamling af plastaffaldet fra forskellige kilder
- En mekanisk genanvendelsesproces, som består af adskillige trin inklusiv nær-infrarød sortering, vask, tørring og fremstilling af færdigt råmateriale.
- Alle batch laboratorietestes og monitoreres
Vores Circo-granulat kan benyttes til mange forskellige formål og skræddersys efter kundernes behov:
- Robust high-density polyethylen (HDPE) råmateriale til rør, emballager til petrokemiske produkter og husholdningskemikalier
- Low-density polyethylen (LDPE) råmateriale til fleksible emballager, film, plastikposer og pressede profiler
- Polypropylen (PP) råmateriale til støbte emner, som vandkander, spande mv. og kan fås med forstærkede naturfibre
Sammenhængende systemer og løsninger er vejen frem
En anden global udfordring er batterier, der anvendes i f.eks. el-biler. Her tilbyder Fortum også en stærk genanvendelsesløsning. Den genvinder helt op til 80 procent af de sjældne metaller i lithium-ion-batteriers katoder. Løsningen har ikke alene kapaciteten til at håndtere de forventede mængder af el-bilbatterier på det europæiske marked i årene fremover, men gør det til en konkurrencedygtig pris, som giver batteri-producenterne mulighed for at slutte materialekredsløbet.
For at gøre cirkulær økonomi til den nye norm skal vi have genbrugsprocesserne klar i storskala, når behovet og markedet opstår. Det er Fortums plastraffinaderi og løsning til el-bilbatterier gode eksempler på.
Affaldsmængderne stiger, og der er mangel på basale affaldshåndteringssystemer globalt. Derfor er der stadig brug for en sammenhængende portefølje af løsninger. Helt fra genanvendelse i høj kvalitet til affald-til-energi for at muliggøre cirkulær økonomi. Vi har brug for at flere virksomheder handler, og gentænker flowet af råmaterialer i deres produkter.
EUs genanvendelsesdirektiver varsler et vigtigt skifte fra fokus på indsamling til genanvendelse, der vil påvirke hele produktets livscyklus. Vores rolle giver os mulighed for at gøre en forskel på systemniveau, og vi handler allerede i dag. På den måde medvirker vi til at forlænge holdbarhedsdatoen for jordens ressourcer.
Fortum Waste Solutions A/S er en del af forretningsenheden Recycling & Waste i finskejede Fortum. I snart 50 år har vi hjulpet industrien i Danmark med at håndtere og afgifte farligt affald – alt fra lim, lak og maling til olieforurenet vand samt PCB-forurenet bygningsaffald. At tage de farlige stoffer ud af kredsløbet er stadig vores vigtigste opgave. Det gavner både virksomheder, miljø og samfund. Vi er en forudsætning for, at samfundet kan indrettes og drives cirkulært, så sekundære ressourcer og råmaterialer genanvendes flest mulige gange; og vi undgår at høste flere ressourcer, end jorden kan levere på årsbasis.
Denne artikel er del af et tema:
I fokus: plastik
Er plastik så farligt som dets rygte? Er der stadig måder at bruge plast bæredygtigt? Hvad kan nye, plantebaserede plastformer? Hvad ved vi, og hvad kan vi gøre med mikroplast? Hvordan kan plast indgå i cirkulære loops? CSR.dk prøver at få og formidle en slags overblik.