10.02.2016  |  Strategi & ledelse

Gevinsterne ved mangfoldighed

Indhold fra partner Hvad er dette?

Mangfoldighed rummer et kæmpe potentiale for virksomhederne, især hvis også ledelsen er mangfoldig. ISS har nemlig i en ny undersøgelse vist, at det øger både konkurrencekraften og bundlinjen. Det er en af casene på Master Class-konferencen d. 3/3

En virksomhed, som forstår gevinsterne i mangfoldighed, formår gennem dygtig ledelse at inkludere forskellighederne i et fællesskab, hvor medarbejderne er motiverede til at bringe sine kompetencer i spil som individer. Mangfoldighed bliver derved en åben plads, hvor alle værdsættes, ikke til trods for deres forskelligheder, men netop på grund af dem. Rækker mangfoldigheden helt ind i ledelsen har den endda en dokumenteret højere indtjening end andre, viser ISS i sin undersøgelse.

”Vores undersøgelse bygger på data indsamlet af revisionsfirmaet PwC og konsulentfirmaet proacteur. Dataene har vi brugt til at stille skarpt på mangfoldigheden i et stort antal mellemstore og store danske virksomheders ledelser, og konklusionen viser, at mangfoldighed i ledelsen betaler sig. 12,6 procentpoint, så meget mere tjener virksomheder med den største mangfoldighed i ledelsen gennemsnitligt i forhold virksomhederne i den anden ende af skalaen,” fortæller ankermanden på undersøgelsen Lotte Hjortlund Andersen, chef for CSR og Jobudvikling i ISS Danmark, og tilføjer, at deler man virksomhederne op i to lejre, tjener de mest mangfoldige virksomheder i gennemsnit 5,7 procentpoint mere end deres konkurrenter.

Et uudnyttet potentiale

Lotte Hjortlund Andersen peger desuden på et særligt resultat: der er et uudnyttet potentiale i etnisk mangfoldighed. Og det er der en god forklaring på, siger hun: ”Etnisk mangfoldighed virker positivt på flere planer i virksomhederne. Helt oplagt er det en kæmpe fordel at have lokalt markedskendskab, og at man taler samme sprog som sine kunder. Men også selv om virksomheden ikke kan udnytte etniciteten direkte i marken, er der fordele at hente i forhold til kundespejling, øget innovation og en generelt bredere viden at trække på. Desværre viser vores tal helt klart, at der er alt for få virksomheder, der høster gevinsterne ved etnicitet.”

ISS har selv i høj grad høstet gevinster af en i særklasse høj mangfoldighed, ikke mindst i etnicitet, fra gulvet og hele vejen op i de øverste ledelseslag. Koncernen, der tæller mere end 510.000 ansatte i flere end 70 lande og har omsætning på over 70 mia. kr., tog i 2011 temperaturen på sine teams i den danske del af ISS og fandt, at mangfoldige teams gennemsnitligt tjener 3,7 procentpoint mere end ikke mangfoldige. ”Der er selvfølgelig forskel på virksomheder, og det vil være meget forskelligt, hvor meget mangfoldighed gavner den enkelte virksomhed. Vores undersøgelse viste en stor gevinst, og årsagerne er universelle for virksomheder – lavere sygefravær, lavere medarbejderomsætning, højere produktivitet og ikke mindst effekten af god ledelse. Så jeg er overbevist om, at langt de fleste virksomheder vil have en økonomisk gevinst af mangfoldighed. For vores vedkommende kunne vi beregne, at hvis vi gjorde alle teams mangfoldige, ville det øge indtjeningen med 100 mio. kr. om året.”

Fem gode råd

Det er dog ikke en vej uden bump at have mangfoldighed, understreger Lotte Hjortlund Andersen og peger på, at der generelt kan være flere konflikter i mangfoldige organisationer og teams. Derfor er det en forudsætning for at få succes med mangfoldighed, at ledelsen er dygtig.

For at hjælpe andre virksomheder godt på vej, har ISS ud fra sine egne erfaringer opstillet fem gode råd til arbejdet med mangfoldighed. ”Man kommer aldrig langt med organisatoriske tiltag uden ledelsens opbakning, så den skal som det første være engageret i det,” siger Lotte Hjortlund Andersen og fortsætter med de sidste fire: ”Medarbejderdata er et godt sted til at finde uudnyttede potentialer. Prioriter desuden et eller to potentialer og gå direkte efter dem, opstil klare mål og sæt værdi på dem og som det sidste: kommunikér! Det er helt basal projektledelse, så det er lige til at gå til.”

Blandt de 100 mest indflydelsesrige

Lotte Hjortlund Andersen er netop blevet kåret som en af de 100 mest indflydelsesrige CSR-ledere i verden af den verdensomspændende organisation World CSR Day. På CSR LINK’s Master Class præsenterer hun ISS’s mangfoldighedsarbejde som en af ni stærke CSR cases fra nogle af de største virksomheder i dansk erhvervsliv. De andre virksomheder er: Skandia, L’Oreal, Microsoft, Danske Bank, Arla Fonden, SGS og NCC. Hver især byder de på unikke cases på CSR indsatser, og tilsammen giver det et billede af state-of-the-art af CSR i Danmark. Skandia lægger som vært lokaler til arrangementet og er desuden vært for et miniseminar om sociale investeringer i forebyggelse. Og sidst, men ikke mindst har konferencen gæstetaler ved hele to professorer: Steen Hildebrandt, Aalborg Universitet, og Michael Hauschild, DTU.

Master Class afholdes i år d. 3. marts på Kay Fiskers Plads 9, Ørestaden. Læs mere om programmet og tilmeld på www.csr-link.dk.

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere