11.05.2020  |  Supply chain

Gladsaxe skruer op for bæredygtige indkøb

Gladsaxe Byråd har vedtaget en ny indkøbspolitik, der gennem flere initiativer, skal understøtte FN’s verdensmål og sikre bæredygtighed i alle kommunens indkøb.

Årligt køber Gladsaxe Kommune ind for godt 1,6 milliarder kroner, hvoraf en del er miljømæssigt ansvarlige på en række områder. Dog skal en ny indkøbspolitik nu sikre bæredygtighed i alle kommunens indkøb. 

Med konkrete fokusområder og målsætninger skal den skabe balance mellem miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed, hvilket giver en unik mulighed for at påvirke samfundet i en mere positiv retning.

“Jeg er virkelig stolt af Gladsaxes nye indkøbspolitik. Vi har i mange år arbejdet med miljømæssig og social bæredygtighed. Vi har en høj grad af økologi, vi køber certificerede ydelser og varer, og vi har sociale klausuler i forhold til arbejdsforhold og kædeansvar m.v. Det offentlige Danmark køber jo ind for rigtig store beløb hvert eneste år. Derfor har vi også et ansvar for at sikre, at vi stiller krav til vores leverandører om bæredygtighed. Og med den nye indkøbspolitik skruer vi ekstra op for den sociale og miljømæssige bæredygtighed og sætter en klar retning for leverandørerne og det, vi køber ind”, siger Trine Græse, borgmester i Gladsaxe, og fortsætter:

Læs også: Fem danske byer på liste over byers 100 bedste klimaløsninger

“Bag hvert eneste indkøb skal der være en overvejelse om, hvordan vi påvirker lokalsamfundet i Gladsaxe og verden omkring os. Selvfølgelig handler vores indkøb først og fremmest om at understøtte borgernes og brugernes behov. Men det er jo også et politisk redskab, så vi kan tænke klima, miljø, sociale forhold, omkostninger og kvalitet ind i måden, vi køber ind på”, siger Trine Græse.

Understøtter FN’s verdensmål
Indkøbspolitikken ligger i direkte forlængelse af Gladsaxestrategien, der blev vedtaget tilbage i 2018. Med strategien var Gladsaxe den første kommune i Danmark, som indtænkte FN’s verdensmål i hele sin måde at arbejde på.

“Vi har et ambitiøst mål om, at vi bidrager til den nationale, bæredygtige omstilling i alt, hvad vi gør lokalt. Gennem vores indkøb kan vi være med til at gøre en forskel både lokalt og globalt. I Gladsaxe vil vi den bæredygtige vækst og velfærd, og vi arbejder aktivt med FN’s verdensmål i vores indkøb. Det bidrager til at ændre måden, der produceres og forbruges på. Vi skal kunne se resultatet af vores handlinger på både den korte og den lange bane”, siger Trine Græse.

Stærke partnerskaber
På miljøsiden betyder det for eksempel, at mindst 80 procent af fødevarerne i skoler og dagtilbud skal være økologiske i 2022 – og i gennemsnit 80 procent for hele kommunen i 2025. Samtidig styrkes den sociale bæredygtighed blandt andet ved at stille krav til leverandørerne om beskæftigelse af eller samarbejde om udsatte borgere.

Læs også: DI: Talrige virksomheder planlagde grønne investeringer før coronakrisen

Desuden spiller partnerskaber og samarbejder en stor rolle i Gladsaxes nye indkøbspolitik.

“Når vi går sammen med andre offentlige indkøbere, står vi stærkere. Vi er blandt andet medlem af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb, hvor vi forpligter os til at aftage miljøvenlige produkter sammen med andre. Det giver jo leverandørerne et langt større incitament for at omlægge til en mere bæredygtig produktion”, siger Trine Græse.

- HCL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere