06.06.2016 | Samfund
Global madspildsmåler lanceres på grønt topmøde i dag
Mandag og tirsdag afholder Global Green Growth Forum sit årsmøde i København. Et af hovedpunkterne på dagsordenen er lanceringen af verdens første madspildsmåler rettet mod både, virksomheder, regeringer og lande.
En ny global standard skal være med til at bekæmp madspild på verdensplan. Foto: U.S. Department of Agriculture
Den voksende madspildsagenda på verdensplan får nu for første gang et sæt internationale retningslinjer at orientere sig efter. Den dansk-ledede organisation Global Green Growth Forum (3GF) har udviklet en madspildsmåler under navnet Food Loss and Waste Standard, der giver virksomheder og myndigheder guidelines til, hvordan de måler og dermed bekæmper madspild. Den er et vigtigt skridt på vejen til at reducere de enorme mængder mad, der hvert år går til spilde globalt.
Læs også: Madspildskamp på flere fronter
Den nye standard bliver lanceret i dag i København, hvor 3GF holder sit årlige summit, og er resultatet af et offentligt-privat partnerskab ledet af Washington-baserede World Resources Institute (WRI) med deltagelse af bl.a. FN’s landbrugs- og miljøorganisationer og Nestlé og støttet af DANIDA. Udenrigsminister Kristian Jensen (V) deltager i lanceringen, og i en række andre initiativer, der sætter blus under den globale grønne omstilling.
”Spild gør alle fattigere. Jeg er glad for, at en ny stærk alliance mellem offentlige og private aktører vil levere et effektivt redskab til at håndtere den globale madspildsudfordring. Den nye standard vil reducere de økonomiske tab for både forbrugere og industri, lette presset på vores naturressourcer og bidrage til opfyldelsen af de ambitiøse målsætninger i SDG’erne (FN’s bæredygtighedsmål, red.). Vi har brug flere løsninger af denne type til gavn for både mennesker, profit og planet”, siger han.
SDG-mål 12.3 lyder på en halvering af det globale madspild frem mod 2030, og her vil den kommende standard være udgøre et grundlag, der kan assistere med at udvikle strategier, der kan mindske tab og spild af mad, og samtidig måle fremskridtet løbende. Standarden vil også hjælpe med at definere madspild og på den måde gøre data mere sammenlignelige.
Gennemsigtighed er vigtig
Fra erhvervslivet er der allerede opbakning til initiativet fra flere store aktører på forbrugerområdet, herunder den britiske supermarkedskæde Tesco, der ser frem til de nye retningslinjer.
”Den nye FLW-standard giver os en fælles ramme til at måle madspild, og jeg håber at det vil få andre til at offentliggøre deres data og gøre en indsats for at tackle dette vigtige emne. Den type gennemsigtighed har været en hjørnesten i vores arbejde med madspild ved at hjælpe os med ikke alene at identificere de kritiske punkter i vores egen forretning, men også at håndtere dem”, siger koncernens CEO, Dave Lewis, og bliver bakket op at Nestlé.
”Vi vil tage vores del af slæbet. Ambitiøse mål er det, der tæller, og vi har allerede forpligtet os til ikke at sende noget affald til deponi fra vores sites i 2020. Den slags handlinger kommer samfundet til gode ved at støtte op om udvikling i landområder, vandbesparelse og fødevaresikkerhed, og hjælper os med at sikre at vores indkøb er mere bæredygtige. FLW-standarden er et afgørende redskab til at hjælpe os med at nå det mål”, siger CEO for Nestlé, Paul Bulcke.
Læs også: Sainsbury’s dropper massetilbud
Global Green Growth Forum er en platform for udvikling af løsninger og offentlig-private partnerskaber, der fremmer den grønne omstilling. 3GF Summit 2016 finder sted i København den 6.-7. juni under overskriften ”A Call To Action – Enabling Solutions at Speed and Scale”.
Læs mere om Global Green Growth Forum her.
-AK
Klima, miljø og energi

Ny UV-teknologi skal nedbringe madspild i husholdninger
Madspild er et globalt problem, hvor verdens husstande står for over halvdelen af det totale madspild. Det skal et nyt bakteriedræbende UV- produkt være med til at nedbringe og forlænge madvarernes liv i køleskabet med op til 300 procent.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Samfund

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.