God praksis i rapporteringen om samfundsansvar og den kønsmæssige sammensætning

Årsregnskabslovens §§ 99 a og b stiller krav til virksomhedernes rapportering om samfundsansvar og ledelsens kønsmæssige sammensætning. Lovkravene og kendetegn på gode redegørelser blev debatteret på et dialogmøde hos FSR - danske revisorer.

Hvad er kravene, og hvad kendetegner de bedste redegørelser om hhv. samfundsansvar og kønsmæssig sammensætning i ledelsen. Det var omdrejningspunktet for FSR – danske revisorers dialogmøde den 23. november 2017, som foreningens CSR-udvalg inviterede til.

Formand for CSR-udvalget Birgitte Mogensen udtaler: ”Vi oplever et fortsat behov for at drøfte implementeringen af de to lovparagraffer 99 a og b, herunder de nye skærpede krav fra EU og opdaterede vejledninger. Samtidig står det klart fra vores seneste analyse, at der er brug for øget fokus på kvalitet og pålidelighed i rapporteringen om samfundsansvar. Vi ser en stor værdi I, at drøfte mulige tilgange og de udfordringer virksomhederne oplever i arbejdet med rapportering. F.eks. ser vi, at rapportering om virksomhedens forretningsmodel, risici og due diligence og særligt menneskerettighederne er områder, der kan udfordre. Samtidig møder kravet om den kønsmæssige sammensætningen af den øverste ledelse og de øvrige ledelseslag fortsat udfordringer i nogle brancher”.

Setting the scene
På mødet satte udvalgsmedlemmerne Jens Pultz Pedersen, Director i PwC og Marie Voldby, Director i Deloitte, scenen for lovkravene, de vejledninger og undersøgelser, der er lavet og opfordrede til at gøre brug af FSR – danske revisorers tjeklister. Tjeklisterne kan bruges af både virksomheder og revisorer og anfører de informationer, der skal rapporteres, og hvad revisors rolle er.

I forhold til de største børsnoterede virksomheder med over 500 medarbejdere skal de i deres redegørelse for samfundsansvar beskrive koblingen mellem virksomhedens tilgang til samfundsansvar og kerneforretningen. Desuden skal virksomheden bl.a. redegøre for forretningsmodellen, risici og evt. due diligence processer og KPI’er. Kravene, som følger EU direktiv for ikke-finansiel rapportering, udbredes fra næste år til alle de virksomheder, der er omfattet af § 99 a, så alle virksomheder er på samme krav for 2018-rapporteringen. Det er naturligvis vigtigt at opmærksom på kravene og sørge for at være klar til de øgede krav for rapporteringen for de virksomheder, som omfattes i 2018.

I forhold til den kønsmæssige sammensætning af ledelsen er det vigtigt at være opmærksom på den seneste opdatering af vejledningen fra Erhvervsstyrelsen, hvor en række forhold i loven er præciseret, herunder, hvornår der vurderes at være ligelig kønsfordeling i det øverste ledelseslag.

Cases: FLSmidth & Coloplast
Dialogmødet gav også indblik i praksis og bød på oplæg fra Alexander Campbell, Group Sustainability Manager i FLSmidth om deres rapportering om samfundsansvar. FLSmidth har brugt de skærpede krav til at opdatere deres rapportering og har fokus på at udarbejde en koncis og systematisk rapportering, der sikrer bedre alignment mellem deres årsrapport, rapportering om samfundsansvar og om corporate governance.

Desuden gav Christoffer Quist Weesgaard, som er Corporate Responsibility Manager i Coloplast indsigt i Coloplasts rapportering og indsatser ift. kønsmæssig sammensætning i ledelsen. Coloplast har opnået ligelig kønsfordeling i både bestyrelsen og de øvrige ledelseslag og har bl.a. haft fokus på de interne rekrutteringsprocesser for både mænd og kvinder i deres arbejde.


Dialogmødet blev holdt i Revisorernes Hus, og var det sidste af i alt tre dialogmøder, som på forskellig vis har sat fokus på god praksis inden for danske virksomheders rapportering på CSR-området.


Mere information

FSR – danske revisorers tjeklister vedr. 99 a

FSR – danske revisorers tjeklister vedr. 99 b

FSR – danske revisorers analyse af børsnoterede selskabers rapportering af samfundsansvar

FSR – danske revisorers publikation om de syv virksomheder nomineret til CSR Rapporteringsprisen 2017

Artikel fra dialogmøde I om menneskerettigheder og moderne slaveri

Artikel fra dialogmøde II om tal på virksomheders sociale impact

18.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

ESRS-læringsrejsen

11.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Ny dansk oversættelse af ESRS

31.08.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Bæredygtighed for finansafdelingen - CSRD i Praksis

20.08.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Bæredygtighedsakademiet

08.11.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022 – Mærsks strategiske ESG mål driver rapporteringen om fremdrift

01.11.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022 - STARK Group styrker koblingen mellem det finansielle og ESG i rapporteringen