13.02.2020  |  Klima, miljø og energi

Godt nyt for klimaaktivister - Holland taber principiel retssag

Der er god grund til at juble for klimaaktivister over hele verden, for en hollandsk klimaorganisation har netop vundet over staten Holland ved Højesteretten i Haag. Landets reduktion af CO2-udledning skal gå langt hurtigere, fastslår dommeren.

Holland skal øjeblikkeligt begynde at arbejde hårdere på at sænke landets CO2-udledning. Det blev lidt før jul fastslået af højesteretten i Haag, skriver Verdens Bedste Nyheder.

Læs også: Klimaet var i top i Davos

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hammeren falder næsten otte år efter, at de første akter i sagen blev indgivet, og det er en gigantisk sejr for de klimaaktivister, der har kæmpet for at få den hollandske regering til at leve op til deres ansvar.

Aktivisterne hører til i klimaorganisationen Urgenda, som mente, at Hollands mål for reduktion af CO2-udledninger ikke var ambitiøse nok.

Regeringens oprindelige plan var at sænke udledningen med 17 procent ved udgangen af 2020, men det, har Højesteretten nu givet sagsøgerne fra Urgenda ret i, hænger ikke sammen med Hollands regerings mål for 2030: en reduktion på 49 procent.

I stedet skal Holland inden udgangen af 2020 have reduceret landets drivhusgasemissioner med 25 procent.

Grund til optimisme
FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder, Michelle Bachelet, er begejstret for dommen:

”Dommen er en milepæl, der viser en klar vej frem for bekymrede borgere i Europa – og verden over – til at starte klimasagsanlæg for at beskytte menneskerettighederne, og jeg hylder til de civilsamfundsorganisationer, der igangsatte sagen”, skriver hun i en erklæring.

Den hollandske sag er ikke den eneste af sin slags, for rundt omkring i hele verden trækker bekymrede borgere og organisationer deres ledere i retten.

For dem giver den hollandske dom grund til optimisme.

Ved domstolen i Haag blev det understreget, at stater har et ansvar og en forpligtelse til at arbejde hårdt for at redde planeten:

Læs også: Mod al forventning fladede global CO2-udledning ud i 2019

”Ifølge Højesteretten er hvert land ansvarligt. Også Holland,” siger pressedommer Edgar du Perron. ”Et land kan ikke undslippe sin forpligtelse ved at argumentere for, at andre lande gør for lidt.”

- SMF

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere