28.01.2020  |  Samfund

Klimaet var i top i Davos

World Economic Forum afviklede i sidste uge sit traditionsrige årsmøde i Davos, denne gang med klimaet som topemne for første gang. Greta Thunberg og Donald Trump stjal hver deres dele af rampelyset, mens flere erhvervsledere er på vej væk fra fossile brændstoffer.

Under temaet Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World afholdt World Economic Forum i sidste uge den 50. udgave af sit traditionsrige årsmøde i den schweiziske alpeby Davos, og som overskriften antyder, så var det med tidens store emne som ’nyt’ omdrejningspunkt.

Læs også: Bæredygtighed, cirkulær økonomi og miljø i centrum i Davos

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Klimaforandringerne har således været på dagsordenen i Davos tidligere, men aldrig som det centrale tema, som det var tilfældet i år. Miljørelaterede udfordringer udgjorde for første gang nogensinde da også hele top-5, da WEF’s medlemmer op til årsmødet skulle rangere deres top-risici. Og mødet selv prøver også selv at være bæredygtigt.

Og hvad kom der så ud af det? Ifølge WEF selv lagde mediedækningen af årets event, der tiltrak omkring 1.800 pressefolk fra hele verden, op til, at topmødet var ’the Trump and Greta show’, naturligvis med henvisning til den amerikanske præsident Donald Trump og den svenske klimaaktivist Greta Thunberg, der var to af hovedtalerne.

Thunberg, der netop er fyldt 17 år, indtog scenen i Davos for andet år i træk, og samlede tråden fra sin egen brandtale i 2019 op ved at pege på de mange beslutningstagere, politikere og forretningsfolk og understrege, at ”Vores hus brænder stadig. Jeres inaktivitet hælder benzin på bålet”, som hun sagde, og fremsatte tre klare krav: Stop investeringer i søgning efter og udvinding af fossile brændstoffer, stop med at støtte dem finansielt, og ryk investeringerne væk fra dem.

Mens Thunberg talte i overskrifter om klimakrisen, gik Donald Trump i den anden retning. Som en af få hovedtalere på topmødet nævnte han ikke klimaet direkte, men sagde i stedet at for at kunne ”favne morgendagens muligheder, må vi afvise de evige dommedagsprofeter og deres forudsigelser om apokalypsen”, formentlig med henvisning til den unge svensker, som han dog efter sigende gerne ville have mødt.

Dog lovede Trump at USA vil deltage i projektet 1t.org, der sigter efter at plante og beskytte en milliard træer på verdensplan. Det fik dog straks Thunberg, der talt umiddelbart efter Trump, til at ’sende stikpiller den anden vej og insistere på, at politikerne skal gøre meget mere end at købe sig aflad for deres klimasynder ved at plante træer’, skriver Politiken.

CO2-skat og centralbanker på banen
Udmeldingen fra BlackRocks Larry Fink i forrige uge var med til at sætte scenen ved debatterne, og flere mere eller mindre klimaforskrækkede topchefer erklærede sig da også klar til at acceptere og påtage sig de risici, Fink fremhæver. ”Fossile brændsler, det 20. århundredes brændstof – deres dage er talte”, sagde eksempelvis direktør i den saudiarabiske oliegigant Saudi Aramco, Andrew Liveris.

Det skyldes bl.a. den divestmentbølge, der allerede har været i gang i nogle år, og som formentlig vil tage til i styrke, mener WEF, med skabelsen af en virksomhedsregnskabsstandard for klimarelaterede risici, hvilket Bank of Englands guvernør Mark Carney mener vil ske inden årets udgang.

Flere af deltagerne i Davos, bl.a den britiske prins Charles og Scott Minerd, der er Global Chief Investment Officer for Guggenheim, plæderede for en decideret CO2-skat, hvilket dog kan give udfordringer for EU’s forhold til Kina, påpeger SupplyChainBrain.

Banksektoren er en anden vigtig aktør, når det gælder økonomien omkring klimaforandringerne. I den forbindelse lagde chefen for Den Europæiske Centralbankchef Christine Lagarde op til, at ’man i fremtiden også som centralbank må tage klimaet med i sin vurdering af økonomien og sine pengepolitiske beslutninger’, skriver DR.

Og så var topmødet igen i år et ’folkemøde for verdenseliten’, som DR skriver, med en aflukket by fyldt med topfolk fra regeringer, organisationer og virksomheder, foruden sikkerhedsfolk og medierne. Det har igen i år medført kritik fra offentligheden, hvilket Jim Hagemann Snabe, der er bestyrelsesformand i Mærsk og Siemens samt medlem af bestyrelsen i World Economic Forum, forstår, men samtidig pointerer mulighederne i.

Læs også: Danske virksomheder i top af bæredygtighedsrangering

”Der har været kritik af, om det ikke er eliten der mødes hernede. Jo, det er det, men det er også dem, der kan flytte noget. Så det er ikke nødvendigvis dårligt, at det er de store virksomheder, der mødes, fordi hvis de rykker på noget, så sker det, og det har en masse afledte effekter. Det er som ringe i vandet, det kommer bare lidt forsinket”, siger han til Børsen.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere