Klimaet var i top i Davos

World Economic Forum afviklede i sidste uge sit traditionsrige årsmøde i Davos, denne gang med klimaet som topemne for første gang. Greta Thunberg og Donald Trump stjal hver deres dele af rampelyset, mens flere erhvervsledere er på vej væk fra fossile brændstoffer.

Davos udgjorde endnu engang den billedskønne ramme om WEF's årsmøde. Foto: World Economic Forum/Mattias Nutt.

28.01.2020

Anders Kampmann, CSR.dk

Klimaforandringerne har således været på dagsordenen i Davos tidligere, men aldrig som det centrale tema, som det var tilfældet i år. Miljørelaterede udfordringer udgjorde for første gang nogensinde da også hele top-5, da WEF’s medlemmer op til årsmødet skulle rangere deres top-risici. Og mødet selv prøver også selv at være bæredygtigt.

Greta Thunberg var tilbage i Davos og lagde ikke fingre i mellem i sin kritik af den manglende handling ovenpå hendes tale sidste år. Foto: World Economic Forum/Manuel Lopez.

Og hvad kom der så ud af det? Ifølge WEF selv lagde mediedækningen af årets event, der tiltrak omkring 1.800 pressefolk fra hele verden, op til, at topmødet var ’the Trump and Greta show’, naturligvis med henvisning til den amerikanske præsident Donald Trump og den svenske klimaaktivist Greta Thunberg, der var to af hovedtalerne.

Thunberg, der netop er fyldt 17 år, indtog scenen i Davos for andet år i træk, og samlede tråden fra sin egen brandtale i 2019 op ved at pege på de mange beslutningstagere, politikere og forretningsfolk og understrege, at ”Vores hus brænder stadig. Jeres inaktivitet hælder benzin på bålet”, som hun sagde, og fremsatte tre klare krav: Stop investeringer i søgning efter og udvinding af fossile brændstoffer, stop med at støtte dem finansielt, og ryk investeringerne væk fra dem.

Mens Thunberg talte i overskrifter om klimakrisen, gik Donald Trump i den anden retning. Som en af få hovedtalere på topmødet nævnte han ikke klimaet direkte, men sagde i stedet at for at kunne ”favne morgendagens muligheder, må vi afvise de evige dommedagsprofeter og deres forudsigelser om apokalypsen”, formentlig med henvisning til den unge svensker, som han dog efter sigende gerne ville have mødt.

Dog lovede Trump at USA vil deltage i projektet 1t.org, der sigter efter at plante og beskytte en milliard træer på verdensplan. Det fik dog straks Thunberg, der talt umiddelbart efter Trump, til at ’sende stikpiller den anden vej og insistere på, at politikerne skal gøre meget mere end at købe sig aflad for deres klimasynder ved at plante træer’, skriver Politiken.

Donald Trump var - naturligvis - genstand for massiv opmærksomhed, da han ankom i Davos, hvor han leverede årets åbningstale. Foto: World Economic Forum/Valeriano di Domenico.

CO2-skat og centralbanker på banen
Udmeldingen fra BlackRocks Larry Fink i forrige uge var med til at sætte scenen ved debatterne, og flere mere eller mindre klimaforskrækkede topchefer erklærede sig da også klar til at acceptere og påtage sig de risici, Fink fremhæver. ”Fossile brændsler, det 20. århundredes brændstof – deres dage er talte”, sagde eksempelvis direktør i den saudiarabiske oliegigant Saudi Aramco, Andrew Liveris.

Det skyldes bl.a. den divestmentbølge, der allerede har været i gang i nogle år, og som formentlig vil tage til i styrke, mener WEF, med skabelsen af en virksomhedsregnskabsstandard for klimarelaterede risici, hvilket Bank of Englands guvernør Mark Carney mener vil ske inden årets udgang.

Flere af deltagerne i Davos, bl.a den britiske prins Charles og Scott Minerd, der er Global Chief Investment Officer for Guggenheim, plæderede for en decideret CO2-skat, hvilket dog kan give udfordringer for EU’s forhold til Kina, påpeger SupplyChainBrain.

Banksektoren er en anden vigtig aktør, når det gælder økonomien omkring klimaforandringerne. I den forbindelse lagde chefen for Den Europæiske Centralbankchef Christine Lagarde op til, at ’man i fremtiden også som centralbank må tage klimaet med i sin vurdering af økonomien og sine pengepolitiske beslutninger’, skriver DR.

Og så var topmødet igen i år et ’folkemøde for verdenseliten’, som DR skriver, med en aflukket by fyldt med topfolk fra regeringer, organisationer og virksomheder, foruden sikkerhedsfolk og medierne. Det har igen i år medført kritik fra offentligheden, hvilket Jim Hagemann Snabe, der er bestyrelsesformand i Mærsk og Siemens samt medlem af bestyrelsen i World Economic Forum, forstår, men samtidig pointerer mulighederne i.

Læs også: Danske virksomheder i top af bæredygtighedsrangering

”Der har været kritik af, om det ikke er eliten der mødes hernede. Jo, det er det, men det er også dem, der kan flytte noget. Så det er ikke nødvendigvis dårligt, at det er de store virksomheder, der mødes, fordi hvis de rykker på noget, så sker det, og det har en masse afledte effekter. Det er som ringe i vandet, det kommer bare lidt forsinket”, siger han til Børsen.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams