21.01.2020 | Strategi & ledelse
Danske virksomheder i top af bæredygtighedsrangering
Ørsted har skubbet Chr. Hansen ned på andenpladsen i Corporate Knights' rangering af de 100 mest bæredygtige virksomheder i verden, mens Novozymes er sprunget fra nr. 58 til en sjetteplads. Vestas og Novo Nordisk fastholder deres pladser på listen.
Den store udbygning af havvind og omstillingen til vedvarende energi har sikret Ørsted årets topplacering hos Corporate Knights. Foto: Ørsted
Dansk erhvervsliv er flot repræsenteret i toppen af det canadiske analysehus og erhvervsmagasin Corporate Knights’ årlige rangering af verdens mest 100 bæredygtige virksomheder, med tre selskaber i top-10. På årets liste er Ørsted gået i top og fortrænger dermed Chr. Hansen til andenpladsen, efter at ingrediensproducenten blev hyldet sidste år.
Læs også: Lego, Rema 1000 og MobilePay på toppen af image-ranking
For Ørsted-topchef Henrik Poulsen er det ikke alene vigtigt, at man har er ’a purpose-driven company’, der har reduceret sit CO2-udslip med over 80 procent siden 2006 og regner med at være ’basalt CO2-neutrale i 2025’, som han siger til Corporate Knights. Han lægger også stor vægt på de finansielle aspekter i transformationen.
We are extremely proud to cement our position in the world elite of sustainable companies coming in second in Corporate Knight’s “Global 100 Most Sustainable Corporations in the World”. Learn more: https://t.co/T1MXd6LUUA #global100 @corporateknight pic.twitter.com/VtL1UKvV28
— Chr. Hansen (@Chr_Hansen) January 21, 2020
”Det er ligeså vigtigt, at vi har gjort de her ting og samtidig vist god værdiskabelse for vores aktionærer, og gode afkast. (…) Siden Ørsted gik på børsen i 2016 er virksomhedens værdi mere end fordoblet til 40 mia. dollars. At drive selskabet kun for profit giver ikke mening, men at drive kun for et højere formål er heller ikke bæredygtigt på langt sigt. At gøre det godt og klare sig godt skal høre sammen”, siger han.
Udover de to nævnte er Novozymes også at finde blandt rangeringens ti bedste selskaber, efter et solidt hop fra en placering som nr. 58 sidste år. Endelig er Vestas, der vil være CO2-neutrale i 2030, gået en smule tilbage fra nr. 34 i 2019 til nr. 37 i år, mens Novo Nordisk er gledet fra nr. 58 sidste år til nr. 71 på den nye liste.
Næstbedst i Norden
Blandt de nordiske lande overgås de fem danske virksomheder på listen, hvilket er sjettebedst globalt, kun af Finland med seks, mens Sverige har tre selskaber med, bl.a. H&M, der er nye som nr. 27, og Norge blot et enkelt i form af forsikringsselskabet Storebrand på en 13. plads.
Topscorere er USA med 17 og Canada med 12, mens Frankrig er bedst i Europa med ni på den samlede tredjeplads. Herudover kan det nævnes, at Kina har fået to virksomheder med gennem nåleøjet, fabrikanten Byd, der bl.a. laver elbusser, og IT-giganten Lenovo.
Læs også: Coop er kongen af bæredygtige brands
På nogle af rangeringens øvrige placeringer støder man bl.a. på Googles moderselskab Alphabet som nr. 62, Tesla (74), Unilever (46), Ericsson (52), Toyota (92), Adidas (55) og brasilianske Natura, der i efteråret 2017 opkøbte The Body Shop, som nr. 30.
-AK
Denne artikel er en del af temaet I fokus: 15 mest læste i 2020
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Apple lancerer fond der skal støtte skovbrugsprojekter
Som et led i Apples egen klimastrategi lancerer koncernen nu en ny fond, der gennem blandt andet genoprettelse af ødelagte naturområder, skal opsamle store mængder CO2 fra atmosfæren.
Klima, miljø og energi

Nyt partnerskab vil bidrage med flere grønne gigawatts
Solcelle- og vindmølleparker skal have jord at stå på. Den vil et nyt partnerskab købe af landmænd og leje til energiproducenter. Og måske samtidig finde noget nyt at bruge de meget omtalte lavbundsjorde til.
Klima, miljø og energi

Bæredygtighed i byggeriet uden ekstra kompleksitet
Et færdigt byggeri står langt fra altid mål med visionen fra begyndelsen af projektet. Heller ikke når det kommer til bæredygtighed. Et dansk-udviklet digitalt værktøj holder snor i projektet, reducerer omkostningerne og har lige fået et kapitalindskud, der skal sikre større udbredelse.
Samfund

Flere danskere handler brugt for at bekæmpe overforbrug
43 procent af danskerne handler brugt for at mindske overforbrug. For bare fem år siden var det tal blot 18 procent. Det meddeler Danmarks største markedsplads, DBA i det årlige genbrugsindeks, der afdækker den danske genbrugsøkonomi, vaner og tendenser.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal hjælpe SMV’er med at blive klimaklar
Særligt for SMV'erne kan det være en udfordring at skabe sig et overblik over virksomhedens samlede klimapåvirkning. Det får 50 virksomheder nu eksperthjælp til at lægge en plan for.
Klima, miljø og energi

Frankrig vil forbyde indenrigs flyruter for at reducere CO2
Nedlægning af flyruter til fordel for tog vil medføre anseelige CO2-reduktioner. Men det vil også få menneskelige omkostninger i form af jobtab, mener Frankrigs socialistiske parti, PS.