21.01.2020 | Strategi & ledelse
Danske virksomheder i top af bæredygtighedsrangering
Ørsted har skubbet Chr. Hansen ned på andenpladsen i Corporate Knights' rangering af de 100 mest bæredygtige virksomheder i verden, mens Novozymes er sprunget fra nr. 58 til en sjetteplads. Vestas og Novo Nordisk fastholder deres pladser på listen.
Den store udbygning af havvind og omstillingen til vedvarende energi har sikret Ørsted årets topplacering hos Corporate Knights. Foto: Ørsted
Dansk erhvervsliv er flot repræsenteret i toppen af det canadiske analysehus og erhvervsmagasin Corporate Knights’ årlige rangering af verdens mest 100 bæredygtige virksomheder, med tre selskaber i top-10. På årets liste er Ørsted gået i top og fortrænger dermed Chr. Hansen til andenpladsen, efter at ingrediensproducenten blev hyldet sidste år.
Læs også: Lego, Rema 1000 og MobilePay på toppen af image-ranking
For Ørsted-topchef Henrik Poulsen er det ikke alene vigtigt, at man har er ’a purpose-driven company’, der har reduceret sit CO2-udslip med over 80 procent siden 2006 og regner med at være ’basalt CO2-neutrale i 2025’, som han siger til Corporate Knights. Han lægger også stor vægt på de finansielle aspekter i transformationen.
We are extremely proud to cement our position in the world elite of sustainable companies coming in second in Corporate Knight’s “Global 100 Most Sustainable Corporations in the World”. Learn more: https://t.co/T1MXd6LUUA #global100 @corporateknight pic.twitter.com/VtL1UKvV28
— Chr. Hansen (@Chr_Hansen) January 21, 2020
”Det er ligeså vigtigt, at vi har gjort de her ting og samtidig vist god værdiskabelse for vores aktionærer, og gode afkast. (…) Siden Ørsted gik på børsen i 2016 er virksomhedens værdi mere end fordoblet til 40 mia. dollars. At drive selskabet kun for profit giver ikke mening, men at drive kun for et højere formål er heller ikke bæredygtigt på langt sigt. At gøre det godt og klare sig godt skal høre sammen”, siger han.
Udover de to nævnte er Novozymes også at finde blandt rangeringens ti bedste selskaber, efter et solidt hop fra en placering som nr. 58 sidste år. Endelig er Vestas, der vil være CO2-neutrale i 2030, gået en smule tilbage fra nr. 34 i 2019 til nr. 37 i år, mens Novo Nordisk er gledet fra nr. 58 sidste år til nr. 71 på den nye liste.
Næstbedst i Norden
Blandt de nordiske lande overgås de fem danske virksomheder på listen, hvilket er sjettebedst globalt, kun af Finland med seks, mens Sverige har tre selskaber med, bl.a. H&M, der er nye som nr. 27, og Norge blot et enkelt i form af forsikringsselskabet Storebrand på en 13. plads.
Topscorere er USA med 17 og Canada med 12, mens Frankrig er bedst i Europa med ni på den samlede tredjeplads. Herudover kan det nævnes, at Kina har fået to virksomheder med gennem nåleøjet, fabrikanten Byd, der bl.a. laver elbusser, og IT-giganten Lenovo.
Læs også: Coop er kongen af bæredygtige brands
På nogle af rangeringens øvrige placeringer støder man bl.a. på Googles moderselskab Alphabet som nr. 62, Tesla (74), Unilever (46), Ericsson (52), Toyota (92), Adidas (55) og brasilianske Natura, der i efteråret 2017 opkøbte The Body Shop, som nr. 30.
-AK
Denne artikel er en del af temaet I fokus: 15 mest læste i 2020
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

DSV mangler klimaløsninger
Transportbranchen er en af de mest forurenrende brancher på globalt plan, og DSV er blandt de større virksomheder, der endnu ikke har præsteret på konkrete klimaambitioner. Ifølge bæredygtighedschef mangler der grønne løsninger i sektoren.
Klima, miljø og energi

Trods vækst tager erhvervsgiganter vigtige skridt i klimakampen
Selv om flere af Danmarks store virksomheder viser store omsætningstal har de også formået at reducere CO2-udledningen de seneste to år. Det viser en kortlægning af Finans. Flere aktører er dog skeptiske overfor virksomhedernes samlede klimaindsats.
Klima, miljø og energi

Nyt SKI-mærkat skal gøre de grønne valgmuligheder synlige
Det er nu blevet lettere at finde og vælge flere grønne produkter på SKI’s fællesoffentlige indkøbsaftale ’50.20 Forbrugsartikler’, på grund af et nyt sorteringsfilter, som viser grønne alternativer til engangsservice, madfilm, poser og sække. På sigt skal det rulles ud på flere produktområder og SKI-aftaler.
Strategi & ledelse

Singapore og Rotterdam vil etablere grøn shippingkorridor
De to havne Maritime and Port Authority of Singapore og Port of Rotterdam går sammen om at skabe en korridor, der både skal være effektiv og klimavenlig.
Medarbejder

Undersøgelse: Danskerne stiller større krav til takeaway-leverandører
En ny undersøgelse viser, at danskerne er begyndt at stille skarpt på særligt arbejdsforhold i takeaway-branchen.
Strategi & ledelse

Topchef: Grøn omstilling i luftfarten kræver investeringer og beslutninger
Fokus på den grønne omstilling i luftfarten er accelereret inden for de seneste år, men aktiviteten stiger, og derfor skal der ekstra fart på de politiske beslutninger, mener topchef hos Billund Lufthavn.