Bæredygtighed, cirkulær økonomi og miljø i centrum i Davos

Diskussioner, debatter og indlæg på sidste uges WEF-topmøde i de schweiziske alper blev domineret af emner som cirkulær økonomi, klimaforandringerne, Verdensmålene og bæredygtighed generelt. ”Topcheferne er ved at få øjnene op for mulighederne”, lyder det.

Sneen lå som altid tykt i Davos, hvor World Economic Forums årlige topmøde blev afviklet i sidste uge. Foto: WEF.

29.01.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Udgave nr. 49 af World Economic Forums årlige topmøde sluttede i den schweiziske bjergby Davos i fredags, i år med deltagelse af omkring 3000 mennesker fra hele verden, heraf rekordhøje 22 procent kvinder, med den legendariske BBC-naturjournalist David Attenborough på 92 som alderspræsident, mens den svenske skoleelev og klimaaktivist Greta Thunberg, der fyldte 16 den 3. januar, repræsenterede ungdommen – med en del opmærksomhed til følge.

Læs også: Chr. Hansen, Ørsted og Flemming Besenbacher hyldet i Davos

Årets tema var det mundrette ‘Globalisation 4.0: Shaping a new architecture in the age of the Fourth Industrial Revolution’, hvilket jo snildt kunne give et billede af en lille uges tid med teknologi og industriel innovation i højsædet.

Flere medier beretter imidlertid om, at det var emner som cirkulær økonomi, klimaforandringer, FN’s Verdensmål og bæredygtighed i det hele taget, der dominerede i den lille alpeby, ligesom WEF selv har samlet seks læringspunkter om miljøet fra årets event.

Finans har således talt med World Economic Forums præsident, norske Børge Brende, der kalder eventen for en succes, bl.a. med en gennembrud på bæredygtighedsfronten.

Bestyrelsesformand for Mærsk og Siemens, Jim Hagemann Snabe, fortalte om ’sine’ virksomheders fremskridt, når det gælder arbejdet med FN’s Verdensmål. Foto: WEF.

”Topcheferne for de globale virksomheder, der er medlemmer af World Economic Forum, har nu for alvor forstået, at de skal efterleve FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling, ligesom de bærer et tungt ansvar for, at vi når målene i FN’s Klimaaftale”, siger Børge Brende til Finans.

Han bliver bakket op af Jim Hagemann Snabe, der er bestyrelsesformand for A.P. Møller – Mærsk og for Europas største industrikoncern, Siemens AG, samt medlem af WEF’s bestyrelse.

”Bæredygtighedsmålene bliver en vigtig indikator for mange virksomheder, og når de toneangivende begynder at identificere sig i forhold til dem, vil andre gøre det samme. I A.P. Møller – Mærsk har vi foreløbig indarbejdet fem bæredygtighedsmål, mens vi i Siemens er oppe på 11”, forklarer han over for Finans.

Udviklingen skyldes i høj grad, at virksomhederne er begyndt at indse, at ansvaret for at tage kampen op med den globale opvarmning ikke kun ligger hos politikere og befolkninger, men også hos det private erhvervsliv. Og så spiller det finansielle element også ind.

”Topcheferne [er] selvfølgelig ved at få øjnene op for de forretningsmuligheder, som bæredygtigheds- og klimadagsordenerne også repræsenterer, hvilket skal ses som noget positivt, da det øger incitamentet til selv at gå forrest”, siger adm. dir for PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, til Finans.

Cirkulært potentiale
Britiske edie.net fremhæver cirkulær økonomi som et ’hot topic’ i en lang række seancer i Davos, bl.a på baggrund af bidraget fra non-profit-organisationen Circle Economy, der på topmødets førstedag præsenterede den anden udgave af sin årlige Circularity Gap Report.

Analysen viser ikke alene, at blot ni procent af den globale økonomi er cirkulær, men også at udviklingen går i den gale retning sammenlignet med sidste år. Ifølge CE’s beregninger stammer 62 procent af klodens udslip af drivhusgasser (ekskl. dem fra landbruget) fra fremstillingen af diverse varer, herunder udvinding og behandling af råmaterialer.

Derfor er en total omstilling til cirkulær økonomi en bydende nødvendighed, mener CE, der påpeger at verdens regeringer har overset potentialet heri, når det kommer til målet om at begrænse den globale temperaturstigning til de berømte 1,5 grader.

En anden fortaler for cirkulær økonomi, Ellen MacArthur, var igen til stede i Davos, denne gang med fokus på den globale fødevareindustri og det enorme spild, der fortsat udfordrer sektoren. Hun efterlyste derfor en revolution i retning af cirkulær produktion, og fremhævede også hendes egen fonds nye rapport om byernes rolle og potentiale på området.

Elektronikbranchen skal omstilles
WEF præsenterede selv en rapport om cirkularitet i elektronikbranchen, ikke mindst når det kommer til at genanvende de massive mængder affald, industrien producerer (ca. 50 mio. ton om året), som rapporten estimerer til en årlig værdi på 62 mia. dollars (over 400 mia. kr.).

Her var Ellen MacArthur Foundation igen på banen, som afsender, sammen med Google, af en hvidbog om cirkulær omstilling, der peger på kunstig intelligens som en nøgle til at bekæmpe både madspild og elektronikaffald.

Google, her topchef Sundar Pichai fanget ved sidste års event, brugte topmødet til at søsætte en konkurrence for sociale iværksættere, der skal få gang i den cirkulære omstilling. Foto: WEF.

Med AI i baghånden mener de to parter således, at man kan eliminere udgifter for op til $127 mia. (830 mia. kr.) om året i relation til spild i fødevaresektoren, mens det tilsvarende tal for elektronikproduktionen er op mod $90 mia. (omkring 588 mia. kr.).

Google brugte i øvrigt også scenen i Davos til at søsætte en konkurrence for sociale iværksættere sammen med softwarevirksomheden SAP, Circular Economy 2030, der skal hive originale idéer frem, som kan transformere alt fra indpakning til landbrug, beretter GreenBiz.

Flemming Besenbacher er stadig optimist
Som omtalt her på CSR.dk i sidste uge, så blev Carlsbergs bestyrelsesformand Flemming Besenbacher hædret for sin indsats inden for netop cirkulær økonomi, da han blev tildelt en pris af The Circulars.

Besenbacher har skrevet dagbog fra dagene i Schweiz, og på baggrund af anerkendelsen fra The Circulars, som han også ser som ”en forpligtelse til at fortsætte arbejdet med at fremme en cirkulær omstilling både herhjemme og internationalt”, fremhæver han, ligesom Torben Möger, forretningsmulighederne i den cirkulære økonomi.

De to andre vindere af prisen, Impax Asset Management (årets cirkulære investor), og årets tech disruptor Winnow, der udvikler teknologi til at hjælpe kokke med at opnå reducere madaffald og omkostninger, er vigtige, fordi de ifølge Flemming Besenbacher viser, at ”den cirkulære økonomi også er good business.”

”Jeg tror, der er en gylden mulighed for de nationer, virksomheder og organisationer, som først lykkedes med at transformere sig fra en lineær til en cirkulær økonomi”, skriver han fra dag 2.

Læs også: Carlsberg vinder pris for bæredygtighedsinitiativ

Derudover hæfter han sig i sit sidste indlæg sig ved den udbredte pessimisme, han var stødt på i både interviews, møder og sessioner i Davos. Ikke desto mindre holder Flemming Besenbacher dog fast i at være optimist og tro på, at ”vi i fællesskab på trods af politisk uro og trusler om handelskrig”, kan fortsætte med at ”investere i den teknologiske udvikling og [være] omstillingsparate, så [vi får] et rigere Danmark og en rigere verden.”

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams