"Forretningsmodellen skal vendes om, hvis vi skal bekæmpe madspild seriøst"

Både Ikea og Nestlé taler om at gentænke forsyningskæden for fødevarer som et vigtigt skridt i kampen for at nedbringe madspild. Bl.a. handler det om at øge forudsigeligheden, og så skal der sættes ind på adskillige fronter.

CEO for Nestlé Nordic, Michiel Kernkamp, taler på sidste uges World Food Summit på Christiansborg. Foto: Anders Kampmann.

01.09.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

På den baggrund inviterede Miljø- og fødevareministeriet i sidste uge en stribe internationale selskaber og organisationer til en session om netop bekæmpelse af madspild, som en del af ministeriets World Food Summit på Christiansborg.

Blandt de første talere var Nestlés nordiske chef, Michiel Kernkamp, der adresserede gastronomisektorens rolle i forhold til at give inspiration til nye forretningsmodeller, der sørger for at udnytte ressourcerne bedre og dermed forhindre spild.

Han opfordrede til, at vi alle sammen skal blive bedre til at forudsige vores forbrug af fødevarer lige fra jord til bord.

Gennemsigtighed vil eliminere spild
”Helt grundlæggende kræver det, at den eksisterende forretningsmodel bliver vendt om, hvis vi skal lykkes. I stedet for, at producenterne høster det, de tror forhandlerne vil købe, og butikkerne indkøber det, de tror de kan sælge til kunderne, så processen starte i den anden ende. Hvis vi spiser det, vi laver, tilbereder vi det, som vi opbevarer, opbevarer det, som vi køber, mens detailhandlen køber det, der produceres, og producenterne kun producerer ud fra, hvad landmænd høster, så ville der ikke gå mad til spilde”, sagde han.

En forudsætning for, at det kan lykkes, er ifølge Kernkamp, at aktørerne i fødevareforsyningskæden tager åbenhed og gennemsigtighed til sig på et højere niveau, end vi har set tidligere. Det indebærer også samarbejde mellem konkurrenter på markedet, men det er nødvendigt for at komme problemet til livs, påpegede han.

”Alle dele af fødevareforsyningskæden skal arbejde bedre sammen og informere hinanden bedre for at øge forudsigeligheden. Vi skal alle være gennemsigtige på en måde, vi ikke har set i verden før. Hvis alle led i fødevareforsyningskæden ved præcis, hvad den næste del i kæden vil bruge, ville madspild være en ting fra fortiden”, sagde Michiel Kernkamp, der i øvrigt har blogget på Huffington Post om emnet sammen med Selina Juul.

Der skal mindre mad i skraldespanden i Ikea restauranter, der derfor vil gennemgå både forsyningskæde og serveringssetup for at mindske spildet. Foto: Ikea.

Indsats på flere områder
En af de virksomheder, der for nylig har sat ind på området, er svenske Ikea, der for et par måneder siden gjorde status for sin Food is Precious-indsats, som inden 2020 skal reducere madspild med 50 procent i alle kædens varehuse.

Selvom de fleste – af indlysende årsager – først og fremmest forbinder Ikea med møbler og andet inventar til hjemmet, så er koncernen også en endog meget stor aktør på restaurationsområdet, med 650 mio. serverede måltider i sine knap 400 varehuse verden over på årsbasis.

Læs også: Ikea klar med køkkenlåger af genbrugsplast og -træ

Derfor er det også en omfattende opgave, selskabet har sat sig for, og af samme årsag er planen også at sætte flere forskellige steder. Dels indfører man et it-system og en vægt, der registrerer mængden af spildt mad, og dermed lader medarbejderne få indsigt i, hvor det er, der produceres for meget mad, og dels ser man bredt på de mange led i kæden inden maden når til restauranterne.

”Vi vil gentænke hele vores supply chain på madområdet, helt fra indkøbsstadiet og frem til, hvordan setuppet omkring serveringerne ser ud. Eksempelvis ser vi bl.a. på portionsstørrelserne i de enkelte restauranter, hvor der er regionale forskelle. I USA er der eksempelvis 15 kødboller i en portion, mens der kun er 12 i Europa, og der kan man justere, fx ved at fortælle folk om mulighederne for mindre størrelser. Her vil vi gerne være informative uden at dømme folk. Så vi vil tage mange forskellige skridt i retning af madbæredygtighed”, sagde adm. direktør for IKEA Food, Michael La Cour, til sessionen, og nævnte i øvrigt hestekødsskandalen fra 2013 som ”et wake-up call” i forhold til, hvordan koncernens fødevareforsyningskæde er skruet sammen – noget man også ændrede på efterfølgende.

Den såkaldte Treatbox er udviklet af Unilever Food Solutions, REFOOD-mærket og KLS PurePrint af Cradle to Cradle-certificeret, 100 procent bionedbrydelig emballage. Foto: Treatbox.

Udover ændringerne på de indre linjer, hvor Ikea fokuserer indtil videre, så har man også planer om at introducere en miljøvenlig og nedbrydelig æske, som kunderne kan transportere deres eventuelle overskydende mad fra restauranterne med hjem i. Den såkaldte Treatbox vil blive placeret på bordene i Ikeas restauranter, så kunderne nemt kan tage deres madrester med hjem.

Virksomhedernes ansvar for løsninger, viden og samarbejde
De øvrige talere ved sessionen omfattede bl.a. CEO for ingrediensproducenten Chr. Hansen, Cees de Jong, der pegede på behovet for ”nemme, plug-and-play-løsninger” og det ansvar, virksomhederne har for at levere dem.

I forlængelse heraf pointerede professor og direktør for Oxford Martin Programme on the Future of Food, Charles Godfray, at vi har ”brug for mere viden om spild”, i form af det, han kaldte ”food intelligence”, som både inkluderer virksomheder og forbrugeres behandling af fødevarer med bedst mulig udnyttelse for øje.

Læs også: Wefood redder over 100 tons mad fra madspildsdøden

Endelig argumenterede CEO for UK Waste and Resources Action Programme (WRAP), Marcus Gover, for at det er nødvendigt med et “værdiskifte i forhold, hvad folk køber”, eksempelvis når det kommer til ’grimme grønsager’, og varer, der nærmer sig udløbsdatoen. Netop holdbarhedsstempler og lign. er noget, der ”kan skabe forvirring”, og hvor retailere har ”et stort ansvar” for at sætte ind og ”skabe samarbejde”.

Dansk Standard

Sponseret

Tiden er inde til at sætte fokus på overgangsalder på arbejdspladser

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

18.08.2025BSR

Sponseret

Developing Integrated Approaches to Human Rights, Climate, and Nature

15.08.20253H Law

Sponseret

Klimakompensation og markedsføring: En juridisk balancegang

07.08.20253H Law

Sponseret

Grønne udsagn og den konkrete vurdering

06.08.2025CSR.dk

”Svært at bevisføre”: Klimaretssager mod virksomheder ventes også at ramme Danmark

17.07.2025BSR

Sponseret

How Foresight Can Enhance Strategic Resilience in a Time of Turbulence

24.06.2025CSR.dk

EU-Kommissionen vil droppe krav mod greenwashing

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K

Beierholm
Webinar
Udvidet producentansvar

Har du styr på det udvidede producentansvar?♻️ Sælger din virksomhed varer - og ved du egentligt, hvad det udvidede producentansvar betyder for jer?

Dato

19.08.2025

Tid

08:15

Sted

Online

RISMA SYSTEMS A/S
Webinar
Bliv revisionsklar til din ISAE 3402-erklæring

Webinar med BDO

Dato

20.08.2025

Tid

12:00

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU
Efteruddannelse
DTU Executive MBA

A world-class Executive MBA to empower you and your organization

Dato

21.08.2025

Tid

09:00

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs.