Grøn omstilling ændrer verdens magtforhold fundamentalt
Der kan være store perspektiver i, at de geopolitiske spændinger over energi forsvinder. En ny rapport konkludere at væksten i vedvarende energi vil ændre på verdens magtforhold. Særligt Kina vil profitere på forandringerne, mens lande som Rusland og Saudi Arabien, der fortsat basere store dele af deres økonomi på fossile brændstoffer, vil få det svært.
Verden står overfor store geopolitiske forandringer i takt med at væksten i vedvarende energi fortsætter, og en af de mest afgørende forandringer bliver, at Kina får mere magt.
Landet har nemlig opnået en førende position indenfor produktionen af vedvarende energi såvel som indenfor relaterede teknologier som elektriske køretøjer, så andre lande må kæmpe hårdt for at følge med deres udvikling. Samtidig vil forandringerne underminere indflydelsen hos store olieksportører som Rusland og Mellemøstlige lande som Saudi Arabien.
Det skriver Forbes.
Læs også: Kinesiske muligheder for bæredygtig mobilitet
“Intet andet land har placeret sig selv i en bedre position til at blive verdens supermagt inden for vedvarende energi end Kina”, står der således i en ny rapport om de geopolitiske konsekvenser ved skiftet i energikilder.
Rapporten er lavet af Global Commission on the Geopolitics of Energy Transformation, som blev nedsat af det internationale agentur for vedvarende energi (IRENA) sidste år, og ledet af Islands tidligere præsident Olafur Grimsson. D. 11. januar i Abu Dhabi præsenterede de så deres resultater på IRENAs årlige samling.
En af de vigtige konklusioner i rapporten er, at de geopolitiske og socio-økonomiske konsekvenser ved den hurtige vækst indenfor vedvarende energi kan blive lige så omfattende som dem, der fulgte med skiftet fra biomasse til fossile brændstoffer for to årtier siden. Forandringerne vil ifølge rapporten inkludere fremkomsten af nye energi-ledere rundt i verden, ændre på handelsmønstrene og fremme udviklingen af nye alliancer. Det kan også medføre øget ustabilitet i nogle lande, som er afhængige af indtægter fra olie og gas.
“Den vedvarende energi-revolution øger Kinas globale lederskab, reducerer indflydelsen hos eksportører af fossile brændstoffer og skaber energiuafhængighed i lande over hele verden”, sagde Grimsson under sin tale ved præsentationen af rapporten. ”Transformationen af energi medfører store magtændringer”.
“Den globale energitransformation drevet af vedvarende energi kan reducere energi-relaterede geopolitiske spændinger, som vi kender dem, og vil fremme et større samarbejde mellem stater. Denne transformation kan også sprede sige til sociale, økonomiske og samfundsmæssige udfordringer, der ofte blandt andet er opstået på baggrund af geopolitisk ustabilitet og konflikt”, sagde Adnan Amin, generaldirektør i IRENA.
Han anerkendte dog også, at de forandringer, der er på vej bade skaber muligheder og udfordringer:
”Fordelen vil opveje for udforingerne, men kun hvis de rigtige politikker og strategier er på plads. Det er afgørende for ledere og politiske beslutningstagere at foregribe disse ændringer og være i stand til at styre og navigere i det nye geopolitiske miljø”.
Vinderne investerer nu
Et af de vigtigste forhold, der driver udviklingen, er, at i modsætning til traditionelt fossilt brændstof er vedvarende energikilder bredt tilgængelige over hele verden. Ligegyldigt om det er sol- eller vindenergi, energi fra tidevand eller vandkraftværker, så har de fleste lande mulighed for at udvikle nogle rene energier selv. Det betyder, at mange lande, der i dag er nødt til at importere hovedparten af deres energi, i fremtiden vil være i stand til selv at generere deres energi – hvilket kan hjælpe til med at forbedre deres handelsbalance og reducere deres sårbarhed overfor skiftende energipriser.
Selvom disse ændringer vil demokratisere adgangen til energi vil alle lande ikke klar sig lige godt i det nye verdensbillede.
Rapporten peger således på, at Kina har taget føringen indenfor vedvarende energi, og at de nu er verdens største producent, eksportør og installatør af solceller, vindmøller, batterier og elbiler.
Kina har også et klart forspring I forhold til den underlæggende teknologi med et godt stykke over 150.000 vedvarende energi-patenter i 2016, hvilket svarer til 29 procent samlet på verdensplan. På andenpladsen ligger USA med lidt over 100.000 patenter, mens Japan og EU er tættere på at have 75.000 patenter hver.
Selvom det ikke er alle patenter, der kan bruges eller er betydningsfulde, så giver tallene alligevel en indikation på, hvor mange investeringer de forskellige lande lægger i omstillingen. I modsatte ende af skalaen har store olieeksportører som Rusland, Indonesien og Saudi Arabien et ubetydeligt antal af vedvarende energi-patenter.
Lande med høj eksport af fossilt brændstof i fare
Australien, Chile, Bolivia, Congo og Mongoliet bliver i rapporten også nævnt som lande, der kan komme til at profitere på udviklingen. Modsat kan andre lande, der i dag har en stor eksport af olie, stå overfor øget politisk ustabilitet i takt med, at indtægterne svinder ind.
Her nævnes landene i Mellemøsten og Nordafrika samt Rusland og andre medlemmer i fællesskabet af uafhængige stater (CIS), som mest udsat, da de i disse regioner i gennemsnit har en eksport af fossile brændstoffer på mere end en fjerdedel af deres BNP.
Læs også: Forskere: Grøn omstilling giver stor øknomisk gevinst for verden
”Faldende eksportindtægter vil påvirke deres udsigter for økonomisk vækst og nationale budgetter. For at undgå økonomisk disruption bliver de nødt til at tilpasse deres økonomi, og reducere deres afhængighed af fossile brændstoffer”, skriver kommissionen således i rapporten.
Mens rapporten tegner et noget dystert perspektiv for de ovenstående lande, så er den mere positiv i forhold til de afrikanske lande syd for Sahara, der kan få gavn af de lavere energiomkostninger, som vil komme, hvis de selv kan udvikle vedvarende energi-løsninger til at erstatte deres nuværende import af fossile brændstoffer. Det samme gælder for lande i Sydasien og andre importører af energi som de europæiske lande, Kina og Japan.
- JMA