14.08.2018  |  Klima, miljø og energi

Forskere: Grøn omstilling giver stor økonomisk gevinst for verden

Ambitionerne for grøn omstilling stiger og stiger, og nu viser forskning, at overgangen til vedvarende energi kan skabe økonomiske fordele i billionstørrelsen.

Der er aldrig blevet investeret så meget i solceller og andre vedvarende energikilder som i 2017, viser den årlige statusrapport fra det globale policy netværk REN21.

Og samtidig afslører en ny analyse offentliggjort i Nature, at verden vil få store økonomiske fordele, hvis det lykkes at holde den globale opvarmning under 1,5 grader – som Parisaftalen fra 2015 har som målsætning.

30 billioner dollar
Verden kan spare hele 30 billioner dollar ved at undgå ødelæggelser forårsaget af klimaforandringer, skriver verdensbedstenyheder.dk. Det er 30 tusinde milliarder dollar. 

Forskerne bag studiet, der er økonomer fra Stanford og Cambridge, erkender dog, at der er usikkerheder forbundet, når man laver denne type økonomiske udregninger.

Når temperaturerne stiger, falder BNP i de fleste lande. Og de økonomiske konsekvenser skyldes negativ påvirkning af blandt andet produktivitet, udbytte fra landbruget og befolkningens sundhed.

Ifølge analysen vil besparelserne overstige omkostningerne ved at reducere C02-udslippet, og de fleste lande vil få økonomisk gevinst af at holde den globale opvarmning på maksimum 1,5 grader.

Læs også: Cementvirksomhed skruer helt op for grøn omstilling 

Næsten alle verdens fattigste lande og de tre største økonomier – USA, Kina og Japan – vil få gavn af den økonomiske effekt.

Men det er et svært mål, da den globale opvarmning allerede er steget omkring 1 grad, skriver verdensbedstenyheder.dk.

Afhænger af teknologien
Udfaldet af de økonomiske fordele vil afhænge af, hvilke nye teknologier, der udvikles.

Når det er sagt, understreger forskerne stadig, at der vil være store fordele for størstedelen af verdens befolkning, hvis det lykkes at holde den globale opvarmning under 1,5 grader.

Læs også: Minister: Olie- og gasproduktionen er nødvendig for at opnå grøn omstilling 

Analysens resultater viser også, at nogle få lande med koldt klima kan opleve en begrænsning i vækst, hvis det lykkes os at blive på max. 1,5 grader.

Det drejer sig om Rusland, Canada og skandinaviske lande som Danmark.  

- JJK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere