Grøn omstilling: Virksomheder hjælper, ansvaret er politisk

Begejstringen for de 13 klimapartnerskaber mellem regeringen og dansk erhvervsliv er stor. Det samme er enigheden om, at opgaven og ansvaret for grøn omstilling i sidste ende er politisk.

13 direktører præsenterede d. 13. november regeringens klimapartnerskaber og Grønt Erhvervsforum. Foto: videointroduktion på regeringen.dk.

14.11.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

De nye partnerskaber skal bidrage med konkrete forslag til løsninger og teknologi, der kan sænke Danmarks drivhusgasudledning med 70 procent i 2030.

”Vi vidste ikke, om vi kunne få de tunge drenge og piger i gang. Men det kunne man. Det er jeg glad for og taknemmelig over. Jeg er sikker på, at vi er kommet mange skridt nærmere en klimareduktion på 70 procent,” fortæller Information, at statsminister Mette Frederiksen (S) sagde under præsentationen af partnerskaberne på Marienborg.

Partnerskaberne bliver suppleret af et Grønt Erhvervsforum. I det sidder ministre, formændene for klimapartnerskaberne, repræsentanter fra fagbevægelsen og eksperter og følger arbejdet i partnerskaberne.

De 13 klimapartnerskaber og deres forpersoner

Landtransport og logistik 
Jens Bjørn Andersen, adm. direktør, DSV Panalpina
Service, it og rådgivning 
Eva Berneke, adm. direktør, KMD
Luftfart 
Simon Pauck Hansen, koncerndirektør, SAS
Affald, vand og cirkulær økonomi 
Camilla Haustrup Hermansen, direktør, Plus Pack
Bygge- og anlægssektoren 
Jesper Kristian Jacobsen, adm. direktør, Per Aarsleff
Life science og biotech 
Lars Fruergaard Jørgensen, præsident og adm. direktør, Novo Nordisk
Handel 
Michael Løve, adm. direktør, Netto International
Produktionsindustri 
Mads Nipper, adm. direktør, Grundfos
Finanssektoren 
Torben Möger Pedersen, adm. direktør, Pensiondanmark
Energi- og forsyningssektoren 
Henrik Poulsen, adm. direktør, Ørsted
"Det Blå Danmark" (Den maritime sektor)
Søren Skou, adm. direktør, Mærsk
Energitung industri
Michael Lundgaard Thomsen, adm. direktør, Aalborg Portland
Fødevarefremstilling
Jais Valeur, adm. direktør, Danish Crown

En god idé at få brancher til at bidrage
Hver af de 13 formænd skal, inden for egen branche, komme frem til, hvordan netop den branche kan og vil mindske sit klimaaftryk frem mod 2030.

Regeringen ønsker med klimapartnerskaberne at vise, at dansk erhvervsliv har en helt central rolle i den grønne omstilling.

”Vi oplever, at dansk erhvervsliv er dybt engageret i klimasagen. Vi vil være ærlige og sige, at mange virksomheder er et skridt foran os politikere. Mens vi har været optaget af at sætte høje klimamål for Danmark – 70 procents reduktion af udledningerne i 2030 – er den grønne omstilling allerede i fuld gang på arbejdspladserne,” står der på regeringen.dk.

Klimapartnerskaberne får ros med på vejen. Christian Ibsen, som er direktør i den grønne tænketank Concito, og overfor Information kalder det ”et rigtig spændende initiativ”. Og Klimarådets formand Peter Møllgaard er tilfreds med at se sine egne anbefalinger bragt til live:

”Klimarådet har anbefalet, at erhvervslivet skal inddrages i den kommende klimalov. Derfor giver det her rigtig god mening. Jeg kan se, at der er erhvervsmæssig muskelkraft bag den grønne omstilling, hvis vi får det til at spille på den rigtige måde,” siger han til Information.

Særinteresser eller ej?
Selvom alle tilsyneladende er enige om, at klimapartnerskaberne og erhvervslivets inddragelse er en god idé, er det dog ikke sikkert, at arbejdet bliver nemt.

”Det kan godt blive svært for sektorerne at blive enige om, hvordan den grønne omstilling skal foregå. Alle kan ikke vinde på det her. Derfor er det vigtigt, at klimapartnerskaberne ikke bare byder ind med pleje af særinteresser,” siger professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, til Information. 

Et godt eksempel på, hvor svært den balancegang kan blive, er brancheforeningen DTL - Danske Vognmænds reaktion på, at det er direktør Jens Bjørn Andersen fra DSV Panalpina, som skal lede arbejdet med landtransport. De omtaler det som  ’betænkeligt’ og et ’selvmål’, fordi DSV driver en meget stor del af sin virksomhed i udlandet. De mener, at ”et bidrag til det danske transportmarkeds klimaforbedringer kommer jo ikke primært derfra. Det skal komme fra reelle repræsentanter for den danske godstransport”. Efter lanceringen onsdag har brancheforeningen dog udtrykt sig positivt om det samlede projekt

Børsen: Det er politik og nok også dyrt
At der kan være dilemmaer fremgik også af Niels Lunde, Børsens chefredaktørs, kronik på børsen.dk onsdag aften.

For det første, mener han, at det er vigtigt at forstå at opgaven, erhvervslederne er sat til at løse, indgår i ”et politisk spil”, som kun i ringe grad ønsker at diskutere de potentielle konsekvenserne for vækst og indtjening. På samme måde skal man også på forhånd indse, at partnerskabet slutter, når der skal laves en samlet klimaplan med ”hårde prioriteringer”.

Vi vil være ærlige og sige, at mange virksomheder er et skridt foran os politikere.

Mette Frederiksen, Statsminister

For det andet, skriver Niels Lunde, ”når I nærmer jer slutdokumentet i de 13 klimapartnerskaber, og det begynder at gøre ondt, hvad gør I så? I skal ikke regne med at få hjælp fra politikerne, så I bør nok tage en snak med jeres aktionærer om, hvorvidt de er med på at reducere deres afkastkrav i den gode sags tjeneste.”

Til sidst fremhæver han dog også, at klimapartnerskaberne er en enestående mulighed for at vise regeringen og resten af Danmark, hvor stor og vigtig en rolle virksomhederne spiller i samfundsudviklingen. 

Lignende øvelse var mere forpligtende i Sverige
I en kronik i Berlingske onsdag d. 13. november, som forklarer klimapartnerskaberne, skriver statsminister Mette Frederiksen og tre andre ministre, at ”Vi skal løse klimaudfordringen i respekt for den unikke, stærke danske samfundsmodel”. Den kobler de til ”en stærk, dansk tradition for kollektive løsninger på kollektive problemer”. 

Danmark kan dog ikke helt tage æren for brancheinput til klimaplaner. Det har været allerede været afprøvet i både Norge og Sverige i løbet af de seneste år.

I Sverige leverede 13 svenske brancher konkrete køreplaner for at leve op til Parisaftalen og Sveriges nationale mål. Eksempelvis har 123 virksomheder, kommuner og institutioner skrevet under på, at de fra næste år udelukkende må indkøbe eller lease el-, opladningshybrid- eller biogasdrevne biler.

Læs også: "Kom hellere i gang for det går ikke væk"

Den danske klimapartnerskabsmodel efterlader dog langt mere af ansvaret og kontrollen til politikerne, og de 13 partnerskabers forslag til den grønne omstilling som udgangspunkt ikke forpligtende.Det ligger endnu heller ikke helt fast, hvordan der skal følges op på deres input, udover at det bliver en opgave for det nye Grønt Erhvervsforum. 

Opgaven er i sidste ende politisk
Det er positivt ifølge direktør Christian Ibsen fra Concito. For det er ultimativt et politisk ansvar at forpligte erhvervslivets sektorer på den grønne omstilling:

”Der, hvor testen skal stå, er, når de 13 partnerskaber vender tilbage med gode initiativer og ideer, og det så skal møde den politiske virkelighed. Vi har brug for en regering og et folketing, der tør stå på mål for det, der skal til for at realisere 70-procentsreduktionen. Ansvaret for at føre ting ud i livet kan kun være politisk. Så må man gribe de forslag, der kommer ind, og lægge den nødvendige ambition ned over, hvis den ikke er der allerede,” siger Christian Ibsen til Information.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams