29.10.2020 | Klima, miljø og energi
Grønne visioner for fremtiden - H.K.H. Kronprinsens besøg ved Food Nation Visitor Centre Aarhus
Indhold fra partner Hvad er dette?
Den danske fødevareklynges bæredygtige optimering af produktion og processer kan for alvor skabe værdi internationalt og repræsentanter fra klyngen delte den 28. oktober deres grønne visioner med Kronprinsen under hans besøg i Food Nation Visitor Centre.
H.K.H. Kronprinsen besøgte som Food Nations protektor det nyåbnede Food Nation Visitor Centre i Aarhus, der er etableret i samarbejde med Business Region Aarhus for at øge kendskabet til Danmark som ledende fødevarenation. Kronprinsen fik under besøget en tour rundt i fødevareklyngens styrker og eksportmuligheder samt få indblik i de grønne visioner som fødevareklyngen har for at imødekomme de globale udfordringer.
Danmark har i flere årtier arbejdet målrettet for at reducere miljøpåvirkningen fra landbrugs- og fødevareproduktionen, og siden 1990 er udledningen af drivhusgasser reduceret med 16%, mens produktionsmængden er steget med 35%. Den danske fødevareklynge er dermed hjemsted for en af de mest bæredygtige landbrugs- og fødevareproduktioner i verden. Danmark er et lille land, men en stærk fødevarenation, der for alvor kan skabe værdi for landbrugs- og fødevaresektoren internationalt.
Fødevareerhvervet er centralt for samfundsøkonomien
I dag eksporteres 75% af den samlede fødevareproduktion, hvilket udgør ca. 25% af den samlede danske vareeksport svarende til 168 mia. kr. Samtidig knyttes mere end 75% af de i alt 186.000 beskæftigede i den danske fødevareklynge til eksportarbejde. Fødevareerhvervet er altså en væsentlig bidragsyder til den danske samfundsøkonomi, og derfor er det helt centralt, at vi konstant arbejder for at udvikle muligheder på eksisterende og potentielle eksportmarkeder.
Som en lille åben økonomi, der er dybt afhængig af udlandet, er eksporten den vigtigste drivkraft for økonomisk vækst og arbejdspladser i Danmark. Fødevaresektoren er afgørende i en krisetid, hvor der er behov for både forsyningssikkerhed og bæredygtige fødevarer.
Danmark er en stærk handelspartner indenfor bæredygtighed
Eksporten fra fødevareklyngen dækker ikke blot landbrugsprodukter og fødevarer men også teknologi, ingredienser og viden. Food Nations imageanalyse fra september 2020 viser, at Danmark står som en stærk handelspartner indenfor bæredygtighed, idet 55% internationale beslutningstagere mener, at vi er blandt de mest bæredygtige landbrugs- og fødevarenationer i verden.
Vejen til yderligere at udvikle den danske position inden for bæredygtigt landbrug og fødevareproduktion er gennem innovative projekter udført i samarbejde mellem den offentlige og private sektor. Eksempler viser lovende resultater som Carlsberg, der udvikler verdens første ølflaske i papir lavet af bæredygtigt fremstillede træfibre, der både er 100% biobaseret og fuldt genanvendelig, og det danske grovvareselskab DLG, der i samarbejde med DLF m.fl. vil producere græsprotein som foder til dyreproduktion som alternativ til sojaprotein.
Den globale grønne omstilling bliver en driver i den danske fødevareeksport i de kommende år. Og da Danmark allerede har været i gang i flere årtier, er vi godt rustet til den internationale konkurrence, hvor det globale fokus på klimaet accelererer den grønne omstilling.
Klima, miljø og energi

Danish grass variety wins prestigious award
The international seeds magazine European Seed has chosen and named the 20 most innovative plant varieties from 2020 in the European Seed Industry. Featuring a strong field of finalists, the jury chose to point to the grass variety 4turf FABIAN from DLF, which has set new standards for lawn grass with great stress tolerance and resilience.
Indhold fra partner
Samfund

New project develops innovative ingredients with anti-inflammatory properties
A European collaboration between Danish FermentationExperts, Danish Technological Institute, the Romanian Expergo and ICECHIM will develop a new anti-inflammatory ingredient for foods to aid public health.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Northern Europe’s largest production of green proteins has opened
The Danish cooperatives, DLG, DLF, and Danish Agro, have just opened their first grass protein plant with the goal to make climate-friendly feed and food. BioRefine Denmark A/S, which is owned by the cooperatives, seeks to become a pioneer within green protein extracted from grass.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Denmark to spearhead global battle against food waste
Denmark has just managed to negotiate an agreement for the development of international standards to reduce food waste. Moreover, Danish Standards has secured a seat at the top table, ensuring a high level of ambition and a competitive edge for Danish enterprises in taking part in the setting of the future market requirements.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Big data empowers Arla farmers to decarbonise dairy at a faster pace
Arla’s Climate Checks programme, which is one of the world’s largest externally validated set of climate data from seven European countries, confirms that Arla farmers are among the most climate efficient dairy farmers in the world. It also provides Arla farmers a clear blueprint, of what will drive further reductions of greenhouse gas emissions on their farms over the next decade.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Introducing the world’s first producer of beverages made on coffee leaves
Danish beverage company Twisted Leaf is the first in the world to develop a beverage made from coffee leaves, a by-product from coffee production. With their pioneering spirit and innovation, Twisted Leaf has created a completely new revenue stream for both themselves and the coffee farmers.
Indhold fra partner